ФОРМУВАННЯ СПІЛЬНОТИ ТИХ, ХТО ПІДТРИМУЄ ІНШИХ - ПОТРЕБА НАШОГО ЧАСУ

3-го квітня 2024 р. викладач фахових дисциплін спеціальності "Соціальна робота" Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ Марина СИВЕЦЬ взяла участь в онлайн-конференції «Допомога допомагаючим: виклики у роботі та підтримці власного робочого стану спеціалістів(-ок), які надають психологічну і юридичну допомогу». Конференція була присвячена підведенню підсумків проєкту «Допомога допомагаючим», об’єднанню зусиль перед новими викликами та пошуку ефективних рішень.
Під час заходу учасники – надавачі послуг психологічної, соціальної, медичної та правничої допомоги ще раз переконалися в необхідності та цінності формування спільноти з підтримки самих спеціалістів, ділилися досвідом та напрацюваннями, активно включалися в обговорення викликів сьогодення і пошук шляхів їх подолання.
Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ, в якому ведеться підготовка фахівців соціальної роботи, також є осередком такого підтримуючого середовища, про що свідчать реалізовані в його стінах проекти «Арт-терапевтичний простір «КРИЛА» для молоді допомагаючих професій, «Тренінг «БУДЬ СОБОЮ» для підлітків з сімей військовослужбовців та інші ініціативи.
Результати опитувань, запропонованих під час конференції модераторкою заходу Валерією Рибак, директоркою ГО «Вектор прав людини», та відгуки учасників(-ць) ще раз підкреслили необхідність проведення заходів для підвищення резильєнтності власної та клієнтів(-ок) в умовах пролонгованого стресу. Системні підвищення кваліфікації і психологічна підтримка спеціалістів(-ок) допомагаючих професій – це можливість забезпечити якісну допомогу населенню, яке цього потребує.
Пишаємось, що ВСП КІПФК СумДУ також є частиною цього процесу, активно передаючі набуті знання та вміння здобувачам освіти спеціальності «Соціальна робота».
Для довідки: конференція проводилась в межах Програми «Допомога допомагаючим» та однойменного проєкту, що реалізовується ГО «Вектор прав людини» за фінансової допомоги Європейського Союзу в межах Програми «Стійкість». Програми «Стійкість» — це 30-місячний проєкт, який фінансується Європейським Союзом і виконується ERIM (Equal Rights & Independent Media) у партнерстві з Black Sea Trust, Фондом Східної Європи, Фондом Домів Прав Людини та Будинком Прав Людини в Тбілісі. Проєкт спрямований на посилення стійкості та ефективності постраждалих від війни ОГС та учасників(-ць) громадянського суспільства, які постраждали від війни в Україні, включаючи незалежні ЗМІ та правозахисників(-ць).