КІПТ У СПІВПРАЦІ З НДО ЗАДЛЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ МОЛОДІ

Сьогодні Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ знову долучився до справи надання психологічної підтримки молоді міста Конотоп у рамках реалізації у Конотопській громаді субгрантингового проєкту «Жіночі простори для діалогів». Задля цього на базі Центру підтримки ВПО було проведене ще одне Коло психологічної підтримки, метою діяльності якого стало сприяння у формуванні в його учасниць навичок турботи про своє ментальне здоров’я.
Участь у заході взяло студентство закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти міста Конотоп, які беруть активну участь у студентському та волонтерському русі, представляють громадські організації чи належать до категорії внутрішньо переміщених осіб. Тренеркою заходу стала викладач фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» ВСП КІПФК СумДУ та психолог-практик, Марина Сивець, асистентом тренера стала студентка ІІ курсу ВСП КІПФК СумДУ спеціальності «Соціальна робота», Альона Скобенко.
Під час діяльності «Кола психологічної підтримки» його учасниці отримали інформацію про стан тривоги та його прояви, відпрацювали на практиці способи опанування тривоги через роботу з думками, тілесними симптомами та поведінковими реакціями людини, яка знаходиться у подібному стані. Окрім того, практичні вправи із застосуванням засобів арт-терапії допомагали у формуванні відчуття внутрішньої стійкості, пошуку й актуалізації внутрішніх ресурсів. Наприкінці заходу учасниці отримали знання щодо ознак, які є приводом для звернення за експертною допомогою у галузі ментального здоров’я та отримали посилання на ресурси очної і онлайн допомоги, якою можна скористатися у випадках проблем психологічного характеру.
Під час підведення підсумків заходу, учасниці заходу підтвердили, що отримали корисні для себе знання та навички. Висловлюючи відгуки про свою роботу в рамках «Кола» зазначили:
«Чудово б було мати можливість брати участь у подібному колі підтримки на регулярній основі, де сама атмосфера, оточення дозволяє відпочити від щоденних турбот і дійсно перезавантажує»;
«Хоча я потрапила сюди майже випадково, але надзвичайно задоволена від участі в цьому заході, візьму собі на озброєння ті вправи, які ми виконували»;
«Я зрозуміла, що довгий час не хотіла визнавати, що я маю ознаки психологічної травми і тепер маю намір звернутися за допомогою, щоб розібратися з цим»;
«Вправа «Колесо внутрішньої стійкості» допомогла мені бачити дії, які я зможу робити задля підтримки себе»;
«Я прийшла сюди, щоб поглибити свої знання у темі оволодіння тривогою і тепер знаю як це зробити».
Всі учасниці вказували на те, що атмосфера і простір заходу надихнула їх на подальші дії в напрямку турботи про себе. А це означає, що головна мета, з якою було організовано цей захід – досягнута!
Щиро дякуємо в організації такого важливого простору психологічної підтримки:
проєкту «Жіночі простори для діалогів» за можливість втілювати ідеї підтримки молоді міста Конотоп у життя, розробку та матеріальну підтримку даної ініціативи; можливість включатися в життя територіальної громади та сприяти покращенню рівня турботи про ментальне здоров’я в ній;
адміністрації ВСП «КІПФК СумДУ», Конотопському фаховому медичному коледжу, ДПТНЗ «Конотопське ВПУ» за делегування учасниць для участі в Колі психологічної підтримки;
Конотопському ліцею №2 та його директорці Олені Борисівні і Центру підтримки ВПО м. Конотоп за гостинність і надання простору для проведення заходу.
Чекаємо на наступні можливості співпраці з громадськими організаціями Сумщини та міжнародними недержавними організаціями задля створення сприятливого середовища для саморозвитку молодого покоління Конотопської громади.
Проєкт впроваджується ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.
Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй".