КІПТ ДБАЄ ПРО РОЗВИТОК НАВИЧОК НЕНАСИЛЬНИЦЬКОЇ КОМУНІКАЦІЇ У СПІВПРАЦІ З НЕДЕРЖАВНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Вчора Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ знову долучився до реалізації у Конотопській громаді субгрантингового проєкту «Жіночі простори для діалогів». Продовженням співпраці стало тренінгове заняття «Ненасильницька комунікація: способи вирішення конфліктів», метою якого було:
?надання учасницям(кам) інформації про ненасильницьку комунікацію та її основні засади, типи конфліктів та стратегії конфліктної поведінки;
?аналіз можливості застосування принципів ННК у повсякденному житті при вирішенні конфліктів;
?формування вміння визначати емоції та потреби свої і співрозмовника та вироблення навички «я-висловлювань» при вирішенні конфліктних ситуацій.
Участь у тренінгу взяло студентство закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти, які беруть активну участь у студентському та волонтерському русі, представляють громадські організації чи належать до категорії внутрішньо переміщених осіб. Тренеркою заходу стала викладач фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» ВСП КІПФК СумДУ, Марина Сивець, асистенткою тренера була Юлія Шумицька, студентка ІІІ курсу ВСП КІПФК СумДУ спеціальності «Соціальна робота».
Під час тренінгу молодь аналізувала різні стратегії конфліктної поведінки, визначала їхні слабкі та сильні сторони; дізналася про тип ненасильницької комунікації та її основні аспекти, розглянула можливості її застосування у рамках стратегії «співпраця». Також учасниці(-ки) формували вміння «бачити» за словами емоції та потреби того, хто говорить, та використовувати ці знання у формулюванні відповідей, що сприяли вирішенню конфліктної ситуації.
Підводячи підсумки своєї роботи під час тренінгу, учасники(ці) підтвердили, що отримані ними знання є корисними та висловили бажання випробовувати їх у реальному житті. Підтвердженням цього стали такі відгуки:
?«Сьогодні я дізналася багато нового про стратегії конфліктної поведінки і тепер знаю про їхні слабкі та сильні сторони»;
?«Я дізналася, що спосіб, який я обираю для вирішення конфліктів, доречний не завжди і тепер я знаю, чим можна його замінити»;
?«Вправа «Визнач емоцію та потребу» допомогла мені відпрацювати на практиці отримані під час тренінгу знання»;
?«Я повністю виправдала свої очікування, з якими йшла на цей тренінг».
Також цінним для учасниць(-ків) під час участі у треніногвому занятті була можливість спілкуватися один з одним, знайомство з новими людьми, позитивні емоції, завдання для роботи в мікрогрупах. Не зважаючи на те, що протягом тренінгу двічі доводилося спускатися до укриття, загальна атмосфера зустрічі була робочою і поставлені завдання були виконані.
Щиро дякуємо:
?ЗСУ за можливість плекати корисне у молоді під час воєнних дій;
?проєкту «Жіночі простори для діалогів» за можливість надавати молоді міста Конотоп корисні та актуальні знання, розробку та матеріальну підтримку даної ініціативи; можливість включатися в життя територіальної громади та сприяти покращенню комунікації в ній;
?адміністрації ВСП «КІПФК СумДУ», ВСП «КФК СумДУ», Конотопському фаховому медичному коледжу та ДПТНЗ «Конотопське ВПУ» за делегування учасниць(-ків) для участі в тренінгу;
?Конотопському ліцею №2 і Центру підтримки ВПО м. Конотоп за гостинність і надання простору для проведення заходу.
Продовжуємо співпрацю! ?В рамках участі ВСП КІПФК СумДУ в даному проекті ще відбудеться засідання «Кола психологічної підтримки»?.
Проєкт впроваджується ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.
Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй".
Автор фото: Андрій Ходжаєв, студент ІІІ курсу ВСП КІПФК СумДУ, спеціальність «Інженерія програмного забезпечення»