СПІВПРАЦЯ КІПТу з НЕДЕРЖАВНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ ЗАДЛЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ МОЛОДІ

Сьогодні Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ долучився до справи надання психологічної підтримки молоді міста Конотоп у рамках реалізації у Конотопській громаді субгрантингового проєкту «Жіночі простори для діалогів». Задля цього на базі Ценрту підтримки ВПО було створено Коло психологічної підтримки, метою діяльності якого стало сприяння у формування в його учасниць навичок турботи про своє ментальне здоров’я.
Участь у тренінгу взяло студентство закладів фахової передвищої освіти міста Конотоп, які беруть активну участь у студентському та волонтерському русі, представляють громадські організації чи належать до категорії внутрішньо переміщених осіб. Тренеркою заходу стала викладач фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» ВСП КІПФК СумДУ та психолог-практик, Марина Сивець, асистентом тренера стала студентка ІІІ курсу ВСП КІПФК СумДУ спеціальності «Соціальна робота», Юлія Шумицька.
Під час діяльності «Кола психологічної підтримки» його учасниці отримали інформацію про стрес та його рівні, розглянули складові формування стресостійкості та відпрацювали на практиці альтернативні способи реакції на стресові події та переживання (замість реакцій «бий-втікай-замри»). Також учасниці отримали знання щодо типів внутрішніх ресурсів людини, навчилися діагностувати їхню нестачу та відпрацювали на практиці способи відновлення ресурсу у вигляді тілесноорієнтованих практик, використання засобів арт-терапії та релаксації. Робота проводилася як в індивідуальній формі, так і у формі групового обговорення, взаємодії, обміну отриманим досвідом.
Під час підведення підсумків заходу, учасниці «Кола» підтвердили, що отриманли корисні для себе знання та навички. Відгуками про захід стали такі повідомлення: «Для мене стало відкриттям, що завдяки нетривалій за часом релаксації так швидко можна позбавитись напруження від турбот сьогодення»; «Дуже сподобалася вправа «Мелодія», виявляється я можу швидко позбутися неприємних емоцій «програючи» їх на музичному інструменті»; «Я сьогодні дізналася як виявити свій рівень зануреності у стрес та чим можна допомогти собі у такому стані». Всі учасниці вказували на те, що атмосфера і простір заходу дійсно сприяли отриманню відчуття підтримки, надихала на подальші дії з метою турботи про себе, дала змогу відновити свої сили, відпочити від повсякденних турбот. Переважна більшість учасниць висловила бажання взяти участь і в наступному колі психологічної підтримки задля розширення своїх знань у темі зниження тривожності і напруження.
Щиро дякуємо в організації такого важливого простору психологічної підтримки:
проєкту «Жіночі простори для діалогів» за можливість втілювати ідеї підтримки молоді міста Конотоп у життя, розробку та матеріальну підтримку даної ініціативи; можливість включатися в життя територіальної громади та сприяти покращенню рівня турботи про ментальне здоров’я в ній;
адміністрації ВСП «КІПФК СумДУ», ВСП «КФК СумДУ», Конотопському фаховому медичному коледжу за делегування учасниць(ків) для участі в Колі психологічної підтримки;
Конотопському ліцею №2 та його директорці Олені Борисівні і Центру підтримки ВПО м. Конотоп за гостинність і надання простору для проведення заходу.
Продовжуємо співпрацю! Чекаємо на наступні зустрічі під час тренінгу з ненасильницької комунікації та в колі психологічної підтримки.
Проєкт впроваджується ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.
Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй".
Автор фото: Андрій Ходжаєв, студент ВСП КІПФК СумДУ, гр. 731, "Інженерія програмного забезпечення"