СПІВПРАЦЯ КІПТу з НЕДЕРЖАВНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

У січні 2024 року Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ долучився до реалізації у Конотопській громаді субгрантингового проєкту «Жіночі простори для діалогів». Першим заходом співпраці стало тренінгове заняття «Ненасильницька комунікація: мова життя», метою якого є надання учасницям(кам) інформації про поняття ненасильницької комунікації та її основні засади, розбір ситуацій можливості застосування ненасильницької комунікації у повсякденному житті, вироблення навичок «Я-висловлювання» та емпатійного слухання. Участь у тренінгу взяло студентство закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти, які беруть активну участь у студентському та волонтерському русі, представляють громадські організації чи належать до категорії внутрішньо переміщених осіб. Тренеркою заходу стала викладач фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» ВСП КІПФК СумДУ, Марина Сивець.
Під час тренінгу молодь аналізувала причини та перепони у спілкуванні, дізналися про тип ненасильницької комунікації (ННК) та її основні аспекти, розглянули принципи ненасильницької комунікації та складові «Я-висловлювань», що виражають її суть на практиці. Також учасниці(ки) мали змогу визначити ситуації, в яких емпатійне слухання не працює, щоб адекватно оцінювати спроможність його використання у конкретних життєвих ситуаціях і обставинах, та на практиці змогли випробувати принципи застосування ННК.
Підводячи підсумки своєї роботи під час тренінгу, учасники(ці) підтвердили, що отримані ними знання є корисними та висловили бажання випробовувати їх у реальному житті. Дехто забажав взяти участь у наступному тренінгу в рамках даного проекту, що буде присвячено розгляду можливостей застосування ненасильницької комунікації для вирішення конфліктів. Також важливими аспектами роботи тренінгової групи стала можливість для молоді м. Конотоп побути в колі однодумців, позитивні емоції від спілкування, цікаві завдання для роботи в мікрогрупах; усвідомлення, чому іноді особисті звичні стратегії взаємодії в процесі спілкування не мають бажаного ефекту; розуміння, наскільки важливим є вміння визначати власні почуття і потреби та відкрито заявляти про них співрозмовникам.
Щиро дякуємо:
проєкту «Жіночі простори для діалогів» за можливість надавати молоді міста Конотоп корисні та актуальні знання, розробку та матеріальну підтримку даної ініціативи; можливість включатися в життя територіальної громади та сприяти покращенню комунікації в ній;
адміністрації ВСП «КІПФК СумДУ», ВСП «КФК СумДУ», Конотопському фаховому медичному коледжу та ДПТНЗ «Конотопське ВПУ» за делегування учасниць(ків) для участі в тренінгу;
Конотопському ліцею №2 і Центру підтримки ВПО м. Конотоп за гостинність і надання простору для проведення заходу.
Продовжуємо співпрацю! В найближчий час відбудеться ще 3 заходи в рамках даного проєкту: тренінг «Ненасильницька комунікація: способи вирішення конфліктів» та 2 зустрічі «Кола психологічної підтримки».
Проєкт впроваджується ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого та оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва.
Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй".