ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В ОСВІТНІЙ СФЕРІ: ВИКЛИКИ, ЦІННОСТІ, ДОСВІД»

Російсько-українська війна зумовила необхідність внесення кардинальних змін в систему навчання й виховання дітей та молоді. Надзвичайно важливою стала потреба утвердження національно-патріотичної свідомості та формування української ідентичності. Ці та багато інших проблем розглядалися на ІІ Всеукраїнській науково-практичній онлайн-конференції «Національна безпека України в освітній сфері: виклики, цінності, досвід», яка проходила 5 грудня 2023 року на базі Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.
У роботі конференції взяв участь і викладач КОНОТОПСЬКОГО ІНДУСТРІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ СУМДУ (КІПТ), кандидат історичних наук, Віталій ХОМЕНКО, який виступив з доповіддю «Козацька історія в національно-патріотичному вихованні молоді».
Козацький етап вітчизняної історії є надзвичайно цікавим. Козацькі політичні, військові, релігійні та культурні традиції мають великий виховний потенціал. Особливо, в умовах сьогодення.
Тому козацьку історію маємо активно використовувати у різноманітних заходах, які мають національно-патріотичне спрямування. При цьому, не варто обмежуватися лише загальноукраїнським контекстом. Слід зацікавлювати молодь регіональною, місцевою історією, роллю в них козацького чинника. Потрібно досліджувати географію, символіку полків та сотень, їх участь у військових виправах, реконструйовувати одяг, зброю, стиль життя тощо.
Для конкретного учня чи студента буде цікаво почути про місцеві козацькі пам’ятки, господарство, військове мистецтво, про події й особливості козацької історії на їх малій Батьківщині. Варто використовувати й генеалогічні джерела, які можуть засвідчити спадкоємність поколінь, тяглість козацької традиції, можливе козацьке походження. Молодь повинна розуміти, що історія відбувалася там, де вони живуть, що їх предки були учасниками та свідками історичних подій.