НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИ Й ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТІВ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ТА ІСТОРИЧНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ»

Завдяки звитягам наших воїнів-героїв може продовжуватися активне наукове життя. Так, сьогодні, 28 листопада 2023 року, на базі Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання дослідження історичної науки й викладання предметів громадянської та історичної освітньої галузі в умовах реформування».
У роботі конференції взяли участь науковці з України (Глухів, Суми, Ніжин, Київ, Львів, Харків, Рівне, Хмельницький, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро тощо), Туреччини (Ніґде), Ізраїлю (Єрусалим). Серед них і викладач КОНОТОПСЬКОГО ІНДУСТРІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ СУМДУ (КІПТ), кандидат історичних наук, Віталій ХОМЕНКО, який підготував доповідь «До питання висвітлення історії Русі у Програмі зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання з історії України».
У програмі ЗНО з історії України можна знайти помилки, неточності та недоречні історіографічні конструкції. Відтак, у молодого покоління формується викривлена картина нашої історії. Сучасний стан української науки дозволяє об’єктивно поглянути на минуле, яке потрібно досліджувати виключно на основі скрупульозної роботи з історичними джерелами та зважаючи на той історичний контекст, коли відбувалися ті чи інші події.
Потрібно позбавлятися історичних міфів, накинутих українцям уявлень, визначень, термінів, власних імен, які мають стати частиною історіографічної науки. Варто переосмислити підходи до відображення нашого минулого в програмах, посібниках та підручниках з навчальної дисципліни «Історія України».