МАЙБУТНІ СОЦІАЛЬНІ ПРАЦІВНИКИ ВИВЧАЮТЬ ПОТРЕБИ І ПРОБЛЕМИ ОТРИМУВАЧІВ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

1 листопада 2023 року студенти другого та третього курсу спеціальності «Соціальна робота» Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ долучилися до засідання круглого столу на тему «Проблеми та перспективи соціальної роботи з вимушеними переселенцями». Захід було організовано і проведено у співпраці з управлінням економіки Конотопської міської ради в рамках предметного тижня спеціальності «Соціальна робота», який щорічно відзначається у ВСП КІПФК СумДУ наприкінці жовтня – початку листопада. Модераторами заходу стали: Марина СИВЕЦЬ, викладач фахових дисциплін ВСП «КІПФК СумДУ» та Анастасія ЗАГОРОДНЯ, начальник інвестиційного відділу управління економіки Конотопської міської ради.
Захід проводився на базі Центру підтримки вимушено переміщених осіб, що функціонує у м. Конотоп.
Запрошеними гостями і спікерами заходу стали:
-Світлана ДОРОШ, представник управління соціального захисту населення Конотопської міської ради;
-Людмила ГАПЄЄВА, начальник управління економіки Конотопської міської ради;
-Василь ШИШКІН та Андрій КРУЖИЛО, представники Благодійної організації БФ «Право на захист»;
-Наталія КУЗЬМИНЧУК, координаторка проєктів ГО «Міжрегіональний інститут розвитку громад»;
-Наталія ЛЕНЬ, заступник директора, начальник служби соціальної роботи в громаді Конотопського міського центру соціальних служб.
Під час заходу студенти мали можливість дізнатися про:
- спектр соціальних послуг, що надаються вимушеним переселенцям у Конотопській громаді,
- ресурсне забезпечення та можливості Центру підтримки ВПО,
- активність недержавних організацій та громадських об’єднань у питаннях підтримки даної категорії населення,
- механізм отримання соціальних послуг окремою особою з числа ВПО, що звертається до соціальних служб
- специфіку комунікації з людьми, що мали травматичний досвід та важливість розвитку комунікативних навичок фахівців соціальної роботи для взаємодії з ними.
Захід відбувся у форматі діалогу, де кожен з учасників мав змогу поставити своє питання з тематики зустрічі та отримати на нього фахові, вичерпні відповіді.
Знання, які отримали здобувачі освіти, сприятимуть формуванню їхньої професійної компетенції у роботі з категорією осіб з числа ВПО, а спілкування з фахівцями-практиками познайомило з перспективами побудови власної професійної траєкторії та можливостями шліфування фахових знань і умінь шляхом доєднання до заходів та активностей, що проводяться на базі Центру підтримки ВПО міста Конотоп у якості волонтерів.
Для довідки:
Наразі, в місті Конотоп створена група в телеграм, до якої можуть долучитися особи з числа вимушених переселенців https://t.me/+2rK7RAzSouVhYjIy.
У центрі підтримки ВПО на постійній основі щосереди з 12.00 проводяться психологічні та юридичні консультації, групові психологічні тренінги, о 14.00 проводяться засідання клубу англійської мови, а о 15.00 всіх бажаючих запрошують долучитися до фінансової гри. Інші заходи та активності проводяться за вільним графіком (з оголошеннями про їх проведення можна ознайомитись у вищевказаній групі).
P.S. Для кожної людини дуже важливо знати, що вона може розраховувати на підтримку та допомогу «якщо що». Конотопська громада активно розвиває інфраструктуру такої підтримки і в цьому задіяні представники місцевої влади, громадські активісти, а тепер ще й студенти ВСП КІПФК СумДУ спеціальності «Соціальна робота». І цим ми створюємо свій посильний внесок у наближення Перемоги та розвиток міста, в якому живемо.