«ЗНЕДОЛЕНА ПРИРОДОЮ ДИТИНА НЕ ПОВИННА ЗНАТИ, ЩО У НЕЇ СЛАБКИЙ РОЗУМ, СЛАБКІ СИЛИ. ВИХОВАННЯ ТАКОЇ ДИТИНИ МАЄ БУТИ У СТО РАЗІВ НІЖНІШИМ, ЧУЙНІШИМ, ДБАЙЛИВІШИМ» (В.О. СУХОМЛИНСЬКИЙ)

В рамках тижня циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін та з нагоди 105 річниці до дня народження видатного педагога В.О. Сухомлинського для викладачів коледжу було проведено презентаційний меседж на тему «Інклюзивне навчання в системі педагогічних поглядів В.О. Сухомлинського». 
Василь Олександрович постійно приділяв увагу виключно важливій, гострій і складній проблемі – виховання і навчання «особливих» дітей. Він прагнув пізнати їх і дати відповіді на неоднозначні питання: у чому причини труднощів їхньої поведінки, характеру? Як до цих дітей ставляться в школі, сім’ї? Як зберегти їхню людську гідність? Як їм допомогти реалізувати себе в житті?
Завжди і повсякчас саме любов до дітей увиразнювала зміст думок Василя Сухомлинського.
В.О. Сухомлинський був переконаний, що виховання і навчання дітей з особливими потребами потребує особливої терпимості та віри у їхні можливості. Його педагогічні ідеї залишаються актуальними і сьогодні, наголошуючи на важливості інклюзивної освіти та підтримки дітей з особливими потребами.
Так, підтвердження цьому знаходимо в одній зі ста порад великого педагога учителеві: «НЕ ДОПУСКАЙТЕ, ЩОБ ДИТИНА ПЕРЕЖИВАЛА БЕЗВИХІДНУ ГІРКОТУ ВІДСТАВАННЯ, ЯКУСЬ СВОЮ НЕПОВНОЦІННІСТЬ». Саме в цих словах якнайкраще увиразнюється зміст роботи з дітьми з особливими потребами.
Будь-яка дитина ставала центром уваги В.О. Сухомлинського. Але особливо увиразнилися його переживання-роздуми щодо роботи з дітьми з особливими потребами в парадигмі індивідуального підходу, в якому важливе місце займали позитивна емоційність, підтримка прагнення дитини до конструктивної соціальної самостійності й активності. Наразі його роздуми-настанови яскраво відтіняють психологічну складову в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами!
І все це зможе організувати тільки той педагог, який завоює довіру, стане авторитетом для здобувачів освіти, скорегує їхню роботу у потрібному напрямі, адаптує до будь-яких умов, зокрема й умов інклюзивного навчання