ГОДИНА ВІДВЕРТОЇ РОЗМОВИ "10 НЕ МОЖНА" ВІД ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО.

 

В рамках тижня циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін та з нагоди 105 річниці з дня народження В. О. Сухомлинського 3 жовтня 2023 року в гуртожитку Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ було проведено годину відвертої розмови  з мешканцями з метою залучення здобувачів освіти до ідей В.О.Сухомлинського які вражають сучасністю. Цінні поради, вислови, побажання Василя Олександровича дають можливість усвідомити, наскільки важливо, не дивлячись на 105-річний ювілей від народження творця, вони «ЖИВІ». Новаторська-педагогічна система, яка була створена Василем Олександровичем, заснована на принципах гуманізму, на визнанні особистості дітей, поваги до батьків, старших, як вищої цінності, на яку повинен бути орієнтований процес навчання і виховання. Спілкуючись, в першу чергу стало зрозуміло, що ВЕЛИКИЙ ПЕДАГОГ намагався будувати процес виховання і навчання, як працю, яка б приносила радість. Радість як педагогу так і вихованцям.

Слід зазначити, що педагогічні погляди В. О. Сухомлинського сформувалися в ході й унаслідок натхненної копіткої учитель­ської праці.

 10 «НЕ МОЖНА» В.Сухомлинського:

Не можна байдикувати, коли всі працюють.

Не можна сміятися над старістю.

Не можна вступати в суперечки з дорослими.

Не можна виявляти невдоволення через те, що в тебе немає якоїсь речі.

Не можна допускати, щоб мати давала тобі те, що вона не може дати собі.

Не можна робити те, що засуджують старші.

Не можна залишати літню людину самотньою, якщо у неї немає нікого, крім тебе.

Не можна збиратися в дорогу, не спитавши дозволу дорослих.

Не можна сидіти обідати, не запросивши дорослого.

Не можна чекати, доки з тобою привітається старший, ти повинен привітатися першим.

Ці поради ПОВИННІ  бути для підростаючого покоління якби правилом, законом, що складають азбуку моральної культури, любов до Батьківщини, праці  і громадянства, ставлення до людей і обов'язку перед ними, ставлення до батьків, рідних, близьких, розуміння життя, добра і зла.

Як підсумок, в ході розмови з вихованцями, вихователь гуртожитку Казимірчук Н.В. наголосила: "Ти живеш серед людей. Не забувай, що кожний твій вчинок, кожне твоє бажання позначається на людях, що тебе оточують. Знай, що є межа між тим, що тобі хочеться, і тим що можна. Перевіряй свої вчинки... Роби все так, щоб людям, які тебе ото­чують, було добре".