КІПТ ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОГО БАТЬКІВСТВА У ГРОМАДІ

20 вересня 2023 року у Конотопському індустріально-педагогічному фаховому коледжі СумДУ (КІПТІ) відбувся круглий стіл «Відповідальне батьківство – щасливе дитинство», організований у співпраці коледжу та Служби у справах дітей Конотопської міської ради.Захід присвячено Дню усиновлення, який відзначається у Україні щороку 17 вересня.
Основна мета заходу - надання психологічної допомоги сім’ям, привернення уваги до питань адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в соціумі.
До участі в заході були залучені спеціалісти Служби у справах дітей КМР, Конотопського міського Центру соціальних служб, викладач фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота», Марина Сивець та соціальний педагог коледжу Олена Лобурцова, мешканці міста, що є прийомними батьками, опікунами та усиновителями,а саме Ольга та Віталій Ковратовські, Наталія Пагур, Людмила Бондаренко та студенти 831 і 821 груп спеціальності «Соціальна робота».
У вітальному зверненні директор коледжу, Дмитро Косенко, висловив щиру подяку представникам сімей, що взяли під свою опіку дітей, які втратили зв’язки зі своїми біологічними батьками, та зазначив, що Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ є і буде постійним партнером соціальних служб міста у популяризації ідеї відповідального батьківства, а наш заклад є єдиним у місті, що готує фахівців за спеціальністю «Соціальна робота».
Також він закликав здобувачів освіти скористатися нагодою спілкування зі спеціалістами та прийомними батьками для розвитку власних фахових компетенцій, і навичок відповідального батьківства на майбутнє.
Засідання круглого столу розпочалося з виступу начальника Служби у справах дітей Конотопської міської ради, Алли Дем’яненко, яка навела статистику щодо кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на обліку в Службі. Алла Олександрівна повідомила учасникам, що в нашій громаді станом на сьогодні переважна більшість дітей (178 зі 183) виховуються у сімейних формах опіки та піклування. На території громади на сьогодні функціонує 7 прийомних сімей та один дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 22 дитини. Також в місті йде активна інформаційна кампанія з популяризації інституту патронатної сім’ї, як форми тимчасового утримання дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах.
Директор Конотопського міського Центру соціальних служб, Ірина Комар, надала інформацію молодим учасникам заходу щодо сімейних форм виховання дітей-сиріт, їх специфіки та алгоритму утворення і вимог до кандидатів у прийомні батьки чи батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу. Також звернула увагу й на нову форму тимчасового утримання дітей – патронатні сім’ї.
Викладач фахових дисциплін коледжу спеціальності «Соціальна робота», Марина Сивець, ознайомила присутніх з психологічними аспектами виховання в сім’ї та особливостями формування прив’язаності між дитиною і батьками (прийомними батьками), як основи позитивного психологічного розвитку дитини. Виступ викликав жваве обговорення, запитання і обмін досвідом.
Студентка групи 821, Скобенко Альона, познайомила учасників заходу з особливостями підготовки майбутніх соціальних працівників у Конотопському індустріально-педагогічному фаховому коледжі СумДУ до роботи з сім’ями та іншими категоріями населення в аспекті розвитку відповідального батьківства. Зокрема, доповідачка наголосила на важливій ролі у цьому процесі набуття власного досвіду взаємодії з різними типами сімей під час здійснення волонтерської діяльності, участі у фахових конкурсах та інших групових і масових заходах, присвячених проблематиці взаємодії та соціальної роботи з сім’ями.
Соціальний педагог КІПФК СумДУ, Олена Лобурцова, в своєму виступі зупинилася на розкритті особливостей здійснення соціального супроводу осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в системі освіти та розкрила зміст роботи в цьому напрямку нашого коледжу.
Олена Олегівна наголосила, що співпраця зі Службою у справах дітей та Центром соціальних служб, а також формування довірливих стосунків зі здобувачами освіти, і їхніми прийомними батьками чи піклувальниками позитивно відображається як на соціальній адаптації цієї категорії здобувачів освіти в цілому, так і на навчанні й соціалізації зокрема.
У прикінцевому слові директор коледжу висловив щиру подяку всім його учасникам та запропонував нові ідеї з організації спільних заходів з органами опіки і піклування і соціальними службами міста у майбутньому