НОВІ ГОРИЗОНТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

21 березня 2023 року світове співтовариство відзначає Міжнародний день соціальної роботи. З цієї нагоди, Міністерством соціальної політики України у партнерстві з Дитячим Фондом ООН UNISEF було проведено інформаційний захід «Нові горизонти соціальної роботи», до участі в якому долучилися викладачі фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ Ольга ВЄТРОВА, Олена ЛОБУРЦОВА та Марина СИВЕЦЬ.
Під час заходу «Нові горизонти соціальної роботи», Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович представила нову візію майбутнього соціальної сфери. Зокрема, в її доповіді йшлося про те, що новою стратегією розвитку соціальної сфери України є людино-орієнтована система соціальних послуг. «Ми хочемо, щоб наші люди відчували себе спроможними», - зазначила міністерка, та навела приклади тих напрямків, що потребують реформування задля цього:
- підтримка людини та сім’ї і розвиток громади, зокрема через впровадження досвіду Центрів життєстійкості;
- новий механізм надання соціальних послуг, шляхом вдосконалення підготовки та супервізії фахівців соціальної роботи, розширення мережі недержавних надавачів соціальних послуг, створення центрального закупівельника соціальних послуг та цифровізацію системи надання соціальних допомог;
- увага до родинного виховання шляхом створення умов, коли кожна родина має змогу отримати супровід, коли це потрібно, спрощення і прозорість системи усиновлення та перегляд системи виховання дітей у сімейних умовах або наближених до них;
- приділення уваги родинам військовослужбовців;
- включення людей з інвалідністю у суспільне життя та гарантування їм європейських стандартів рівності.
Також пані Оксана повідомила про низку пілотних проектів соціального спрямування, які вже тестуються в Україні та можуть бути поширеними вже найближчим часом («Патронатна служба у військовій частині», «Соціальний працівник в закладах охорони здоров’я» та ін.).
Окрім того, доповідачем інформаційного заходу стала Віра Мендонса, представниця Дитячого Фонду ООН UNISEF, яка наголосила на основних напрямках співпраці Фонду з Міністерством соціальної політики у напрямку захисту інтересів дітей, що перебувають в установах інтернатного типу, підтримку соціальних працівників, що здійснюють соціальний супровід сімей з дітьми та створення умов для всебічного розкриття дітьми свого потенціалу.
Участь в обговоренні перспектив розвитку соціальної роботи в рамках заходу взяли представники громадського сектору, органів місцевого самоврядування, партнерських донорських організацій та експертного середовища. Обговорювалися як проблемні питання, так і надбання, які вже є в реформуванні соціальної сфери та пошуку нових перспектив її розвитку.
Підсумком участі в даному заході є розуміння, що соціальна робота – перспективна сфера розбудови добробуту нашої держави. Саме соціальні процівники та осередки соціальної роботи в громадах ще більше можуть консолідувати суспільство навколо вирішення існуючих соціальних проблем, створити ринок якісних соціальних послуг, відходячи від спадщини радянської системи соціального забезпечення, в якому існували та поширювалися явища стигматизації (таврування), ексклюзії (виключення) та споживацького підходу доотримання соціального обслуговування.
Приємно усвідомлювати, що Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ є і буде частиною цього процесу, надаючи якісні послуги з підготовки майбутніх фахівців на спеціальності «Соціальна робота». А роботи наших студентів в конкурсі есе #ЯкСоцРоботаЗмінюєСвіт є підтвердженням цього, бо в них звучить багато ідей, представлених міністеркою соціальної політики.