"МАЙБУТНІ ФАХІВЦІ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ У КОНКУРСІ ВІД МІНІСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ"

Студентка Конотопського індустріально -педагогічного фахового коледжу СумДУ 831 групи, ЧИРКОВА АНАСТАСІЯ приймає участь у конкурсі есе від Міністерства соціальної політики України. "#ЯкСоцРоботаЗмінюєСвіт ".
Пишаємося найкращими серед кращих.
 
ЯК СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЗМІНЮЄ СВІТ?
Соціальна робота - визнаний вид професійної діяльності у всьому цивілізованому світі, проте, за часи незалежності в Україні, вона й досі не набула того суспільного визнання, на яке по праву заслуговує. На даний момент, найбільша проблема полягає в тому, що люди не розуміють, хто такий соціальний працівник і в чому полягає його робота. Щоб це змінилося, я вважаю, що в кожному найменшому селі має бути свій осередок соціальної роботи та кілька спеціалістів, що працюють в ньому за різними напрямками. Вивчаючи систему соціальних служб в теорії, я знаю, що так приблизно і мало б бути. А на практиці - я живу в територіальній громаді, де цього немає, бо коштів на фінансування та утримання такого осередку (центру соціальних служб) немає.
В той же час, в селі або селищі завжди багато роботи для соціальних працівників - роботи по допомозі різним людям чи групам людей у вирішенні їх нагальних проблем. Деяким людям просто не має на кого залишити своїх дітей, поки вони на роботі; дехто потребує стороннього догляду та не має родичів, які б його здійснювали; дехто зневірився у власних силах чи не може "знайти себе" після життєвих втрат чи кризової ситуації. Осередки соціальної роботи в невеличких населених пунктах могли б стати місцем соціальної та психологічної просвіти, місцем розради та натхнення, місцем профілактики негативних явищ, місцем гуртування громади навколо вирішення її нагальних проблем. Іноді мешканцям сільської чи селищної громади не вистачає неформального лідера, який би допоміг згуртувати населення, сприяти підвищенню загального рівня культури та фасилітатором соціальної активності жителів села чи селища. Іншою проблемою, розв'язанню якої могли б сприяти соціальні працівники є байдужість оточення до проблем, які люди спостерігають поруч з собою. це ситуації, коли насилля в сім'ї або складнощі в сім'ї (які видно неозброєним оком) сусіди можуть ігнорувати. Тут варто було б більше давати соціальної реклами про діяльність установ і закладів, які здатні допомогти вирішити подібні проблеми: повідомлення номерів телефонів таких служб, розповідь про успішні випадки подолання труднощів у тих соціальних мережах, які користуються популярністю у людей сьогодні. Тоді якщо вже сама сім'я не звертається за допомогою, то сусіди могли б привернути увагу спеціалістів соціальної роботи до такої сім'ї, а відтак - допомогти в подоланні проблем на початку їх розвитку.
Моє бажання полягає в тому, щоб українці зрозуміли якою важливою є соціальна робота та яку роль соціальні працівники можуть відігравати у розвитку добробуту не тільки окремої громади, а й всієї країни.