ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ «ВИКОРИСТАННЯ ПОЗИЦІЙНИХ ТА НЕПОЗИЦІЙНИХ СИСТЕМ ЧИСЛЕННЯ ДЛЯ КОМП'ЮТЕРНОГО ПРЕДСТАВЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ»

25.02.2023 року за ініціативи викладача Харламової Л.Д. для студентів першого курсу ВСП "Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж" спеціальності 015 "Професійна освіта (цифрові технології)" проведена гостьова лекція "Використання позиційних та непозиційних систем числення для комп'ютерного представлення інформації" з навчальної дисципліни "Комп'ютерна логіка". Лектор - к.т.н., старший науковий співробітник Інституту кібернетики імені В.М.Глушкова НАН України, Єлісєєва Олена Володимирівна.
Було розглянуто непозиційну систему числення, в якій кожне число можна представити за допомогою залишків від ділення на певну кількість взаємно простих чисел, показано, що згідно з китайською теоремою таке представлення єдине. Ця система називається системою залишкових класів і застосовується при паралельних обчисленнях, зокрема, у стохастичних обчисленнях, високонадійних хмарних середовищах, нейронних мережах, цифровій обробці сигналів (аудио, відео зображень), криптографії, тощо.
Також розглянуто представлення інформації в пам'яті комп'ютера за допомогою позиційних систем числення, способи представлення чисел з фіксованою та рухомою комою, особливості представлення від'ємних чисел за допомогою прямого, зворотного, додаткового та модифікованого кодів. Таке перекодування від'ємних чисел дозволяє виконувати операції додавання та віднімання одним пристроєм - суматором.
За результатами гостьової лекції здобувачі освіти дізналися про сучасні можливості використання непозиційних та позиційних систем числення при організації роботи цифрових пристроїв.