День толерантності

З кожним днем ми все більше розуміємо, наскільки важливе і вкрай необхідне в нашому житті поняття толерантності. Вміння розуміти інших людей, їхні проблеми, надії і сподівання прививається нам з малечку. Але не кожен вміє прийняти для себе не стандартні моделі поведінки. Як показав досвід багатьох століть, найбільш нетерпимі люди до іншого віросповідання, сексуальної орієнтації, кольору шкіри та етнічних спільнот. Саме тому 16 листопада 1995 року ЮНЕСКО ухвалило рішення про створення Декларації принципів терпимості. Дані принципи були взяті за основу Загальної дкларації прав людини. 

То що ж означає це слово - ТОЛЕРАНТНІСТЬ?

В першу чергу, це вміння поважати іншу думку, вибір іншої людини. Ми з розумінням ставимося до вибору вподобань, коли вони близькі нам. Але для того, щоб сприйняти щось нове і не стандартне, людина повинна зробити над собою зусилля. І тут включається основний фактор - здатність до емпатії, бажання зрозуміти.

Першим фактором, що породжує нетерпимість являється, як не дивно, страх. Ми з легкістю сприймаємо людей, схожих на нас самих. Але відносимось з острахом до людей, які мають інших колір шкіри чи волосся. До наших страхів можна віднести і вміння нестандартно вдягатися, чи вибір стрижки. Особливо нетерпимим до прагнення виділятися було ставлення у країнах радянського союзу. Зафіксовані факти, коли люди переслідувалися навіть за приналежність до певної раси, чи підкреслення своєї етнічної ідентичності. Українці не були вийнятком. Наша інтелигенція та простий люд винищувалися навіть за те, що писалися вірші українською мовою, чи вбиралися в національний одяг. 

Саме відсутність толерантності може призвести до геноциду та знищення етнічної ідентичності.

В нашому коледжі даній проблемі приділяється велика увага. Проводяться заходи, присвячені Дню толерантності. Велика робота ведеться щодо роз'яснення значень толерантності, навчанню терпимості.