Середа, 28 вересня 2022 11:12

«ПРОТИДІЯ ТА РЕАГУВАННЯ НА ВИПАДКИ НАСИЛЬСТВА НАД ДІТЬМИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ПЕРІОД ВІЙНИ».

Війна внесла свої корективи у розвиток, навчання та виховання підростаючого покоління. На сьогоднішній день діти є дуже вразливою соціальною групою суспільства та потребують особливої уваги з боку рідних та педагогів. Зважаючи на ситуацію сьогодення навчальний процес здебільшого проводиться в режимі он-лайн, а діти більшість часу перебувають вдома. І тут важливого значення набуває розуміння, що під категорію «домашнього насильства» можуть потрапити не тільки члени подружжя, а й усі особи, які проживають на спільній житловій площі і мають спільний побут – друзі, розлучені, люди похилого віку, тобто старше покоління, яке може потерпати від дій власних дітей і, звісно, діти, які можуть потерпати від насильницької поведінки своїх батьків.
Насильство – це будь-які навмисні дії одної людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю. Воно може бути фізичним, психологічним і сексуальним.
Для студентів 831 групи, спеціальності Соціальна робота відбулася гостьова он-лайн лекція на тему: «Протидія та реагування на випадки насильства над дітьми в умовах дистанційного навчання в період війни», доповідачем якої виступила Децюк Тетяна Миколаївна , к. пед. н., доцент кафедри соціальної роботи НУ "Чернігівська політехніка", тренерка національної тренерської мережі ГО " Ла Страда-Україна"
Під час зустрічі висвітлено поняття «насильство», його складові, алгоритм дій, якщо ти став жертвою або свідком насильницьких дій та законодавчі аспекти, що регулюють рівень відповідальності за скоєння насильства над дітьми. Студенти активно долучилися до виконання практичних завдань, обговорення причин та наслідків насильницьких дій, а також дискутували стосовно шляхів запобігання домашнього насильства .
Щиро дякуємо Децюк Тетяні за змістовність, відкритість та ґрунтовні відповіді на важливі питання від майбутніх фахівців соціальної сфери.