Зразок оформлення сценарію виховного заходу

ВСП «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ»

Виховний відділ

 

 

 

 

«Спорт у моєму житті»

(тема виховного заходу)

 

 

 

Година спілкування

(форма проведення)

 

 

 

                                                                    

                                                                      З досвіду виховної роботи

                                                     класного керівника 731 групи

                                               Галини ХОМЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

2023

 

Мета: збагатити знання про види спорту, їх особливості та значення; відомості про спортсменів та спортивні зацікавлення студентів групи; виховувати у студентів цінне ставлення до власного здоров'я та стимулювати бажання дбати про нього; прищепити інтерес до занять фізичною культурою та спортом.

Обладнання: комп’ютер,  .

 

Зміст виховного заходу

Епіграфи:

Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоров’я, здоров’я – дорожче золота.

Джон Локк

 

І. Вступна частин

Мозковий штурм.

Класний керівник. Доброго дня шановні. Я рада вас бачити. Звертаю вашу увагу на те, що тему цієї виховної години запропонували ви? А яка це тема ми дізнаємось з невеликої вікторини.

 Вікторина.

  1. Жорстка спортивна гра з овальним м'ячем, поширена в США і Канаді. Правила передбачають напад на будь-якого суперника. (Американський футбол)
  2. Один з видів швидкісного спуску на спеціальних одномісних санях, для управління якими спортсмен використовує спеціальні шипи для черевиків. (Скелетон)
  3. Спортивна гра, мета якої - прогнати м'яч по всіх доріжках до лунок і потрапити в кожну з них. (Гольф)
  4. Спортивна гра з м'ячем і бітою. (Бейсбол)
  5. Великі кільцеві гонки на болідах. («Формула-1»)
  6. Сходження на важкодоступні гірські вершини. (Альпінізм)
  7. Гірськолижне багатоборство, до складу якого входять лижний балет, могул і повітряна акробатика. (Фрістайл)
  8. Вид спорту, пов'язаний з виконанням у воді різних фігур під музику. (Синхронне плавання)
  9. Вид гірськолижного спорту, що полягає в спуску з гір на спеціальній дошці. (Сноубординг)
  10. Зимове двоєборство: лижні перегони зі стрільбою на вогневих рубежах з малокаліберної гвинтівки. (Біатлон)
  11. Інша назва кулачного бою. (Бокс)

Отож про, що піде мова, так дійсно - про спорт. Зверніть увагу на епіграфи нашого заходу.

Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоров’я, здоров’я – дорожче золота.

Джон Локк

 

(І сьогодні ми з’ясуємо чи дійсно це так.)

 

ІІ. Основна частина.

  1. Різновиди спорту.    

 

Класний керівник. Види спорту поділяються на індивідуальні й командні.  Це ви знаєте. А чи знаєте ви, що окремими групами виділяють розумові види спорту, технічні види спорту та єдиноборства. Зараз ми з вами спробуємо з’ясуємо, як ви на них знаєтеся.

(на екран виводяться види спорту розумові: шахи, шахмати, нарди, кубик рубика; технічні: велоспорт, літаковий спорт, вітрильний, need for speed (гонки на автомобілях)

  • Молодці.

Розумові. До розумових видів спорту належить значна кількість настільних ігоршахишашкирендзю,  мають спортивний статус деякі з картярських ігор та азартних ігорбриджпокернарди.

У 2008 році відбулися перші Всесвітні ігри з розумових видів спорту — аналог Олімпійських ігор.

Інші популярні настільні ігри: доміномаджонгреверсілото / бінгогральні костіколекційні карточні ігринастільні рольові ігримонополіявікторини, мають менш виражений спортивний статус.

Технічні. Серед технічних видів спорту головне місце відіграють мото- та автоперегони, використовуються також й інші технічні засоби: моторні човни, літаки, моторні сани тощо. Кільцеві автоперегони проводяться на спеціально сконструйованих трасах. Найпопулярніші з них Формула 1Наскар збирають гігантську телеаудиторію. Ралі — перегони важкими трасами.

Эдиноборства. Існує велике різноманіття єдиноборств, окремі серед них (боксборотьбадзюдотаеквондо) отримали статус олімпійського виду спорту. Серед єдиноборств велика кількість національних видів боротьби та бойових мистецтв.

 Також виділяють : 

  • олімпійські види спорту;
  • не олімпійські види спорту;
  • параолімпійські види спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку.

Класний керівник: Ми з вами дізнались про різні види спорту, як олімпійські так і не олімпійські, параолімпійські, але крім знайомих нам видів спорту вчені виділяють  10 видів спорту, я б сказала дещо незвичних для нас, у які, виявляється, грають в Україні.

  1. Бейсбол

Про бейсбол в Україні знають переважно із американських фільмів середини 90-х років. Цей вид спорту мегапопулярний за океаном. Бейсбол – вид спорту №1 у США. Гравці – кумири мільйонів дітей і мають мільйонні контракти. Дістати квиток на омріяний матч – справжнє свято. Фінальні поєдинки Світової серії відвідує понад 40 тисяч людей.

 Зараз у чемпіонаті України виступають 12 команд. Столицею українського бейсболу можна вважати місто Кропивницький. На матчі українського чемпіонату ходить понад 200 чоловік. У  нас є свої здобутки. У 2016 році молодіжна збірна України перемогла на чемпіонаті Європи..

  1. Американський футбол

Ще один вид спорту, який захмарно популярний за океаном. Історія виникнення американського футболу в Україні схожа до бейсболу. Про цей вид спорту також всі дізнались із американських фільмів, от і з’явились ентузіасти, які розповсюдили його в Україні. Зараз в Україні існує понад 20 команд. Відвідуваність стадіонів 100-200 чоловік.  Так, львівську команду тренує американець, який не тільки по книжках знає всі тонкощі американського футболу.

  1. Водне поло

Водне поло популярний вид спорту в Україні. Хоча це все відносно, якщо порівняти із Сербією, Чорногорією, Хорватією, Італією чи Австралією. Водне поло найбільш популярне у Львові, Харкові та Маріуполі. Представники саме цих міст перемогли майже в усіх чемпіонатах України. Зараз в українському водному поло проходить протистояння львівського і харківського клубів. В Україну час від часу, навіть, запрошують легіонерів із інших країн. Деякі матчі чемпіонату транслюють у прямому ефірі в інтернеті та на локальних каналах. Наприклад, нещодавно матч між лідерами чемпіонату завершився перемогою однієї із команд у один гол, але після скарги у федерацію, було вирішено через місяць переграти останню хвилину матчу. А ще однією із причин слідкувати за ватерполо є його динамічність і швидкоплинність. Матч триває всього 4 періоди по 8 хвилин. А голи можна побачити не менш красиві, ніж у футболі.

  1. Флорбол

Про такий вид спорту ви могли нічого і не чути. Флорбол – це різновид хокею в залі, у якому потрібно ключкою забити м’яч у ворота. Гра відбувається на звичайному паркетному покритті, а розміри майданчика – 20 на 40 метрів. Грають, як і у хокеї, три періоди по 20 хвилин. Завдання кожної із команд, що складається із 5 польових гравців та воротаря, забити м’яч ключкою у ворота. Цікаво, що у флорболі можна грати й ногами. Найпопулярнішим цей вид спорту є в Скандинавії. Швеція і Фінляндія перемагали на всіх чемпіонатах світу. Україні до цього поки далеко, але деякі кроки ми вже робимо. У вищій лізі чемпіонату України виступає 7 команд, переважно із західного регіону. Є також жіночі і дитячі чемпіонати України. А літній турнір у Львові збирає понад 50 команд усіх вікових категорій, в тому числі в Україну приїжджають команди і з Швеції та Фінляндії.

  1. Бенді

Ще один різновид хокею, який дуже популярний у Скандинавії . Бенді або хокей з м’ячем – це такий собі футбол на льоду або хокей на футбольному стадіоні. Грають тут, як і у футболі, 11 на 11 на великому футбольному полі, яке залите льодом. Завдання гравців ключкою закинути м’яч у ворота. Як розумієте, такий вид спорту складно провести в організаційному плані, адже потрібно заливати льодом ціле поле або мати спеціалізовані великі льодові арени. Тому й в Україні у вищій лізі грає лише 4 команди зі Львову . З цих хлопців зібрали кістяк збірної, яка нещодавно виступала на чемпіонаті світу.

  1. Хокей на траві

Що тільки люди не видумують, але у своїй популярності жоден вид спорту не зможе потіснити хокей. Так, ще одним похідним спортом від найшвидшої гри у світі є хокей з м’ячем. Грають у нього на спеціальному полі зі штучним покриттям. Розміри поля приблизно такі ж, як і у футболі. Грають 11 на 11 гравців 4 тайми по 15 хвилин. Цей вид спорту дуже популярний у Пакистані, де вважається національною грою, також у Австралії, Німеччині, Голландії, Іспанії, Індії.

В Україні центрами хокею з м’ячем є Вінниця і Суми. Вінницька команда «Колос-Секвойя» з року в рік виступає у європейських кубках. Складність розвитку цього виду спорту полягає у специфічному покритті, на якому проводяться матчі. Таке покриття не підходить для проведення інших видів спорту, тому й потрібно мати окремі поля саме під хокей із м’ячем.

  1. Сквош

Сквош – перший вид спорту у нашому списку не командний, а особистий. Сквош схожий на теніс. Тут також є ракетка, є м’яч і є два гравці, але замість сітки, є стіна, у яку кожен гравець по черзі має влучити м’ячем так, щоб суперник не зміг відбити. Грають у сквош у спеціальних закритих приміщеннях, приблизно 10 на 7 метрів. Хто переможе у трьох сетах – перегмагає у грі, а сет триває до 11 набраних очок або до переваги у два пункти.

Сквош активно набирає обертів в Україні. Побудувати корт для сквошу не складає проблем. Майже у всіх великих містах є спортивні клуби із сквош-кортами, у яких може спробувати себе будь-який охочий. Сквош має доволі непогані шанси увійти до Олімпійської програми.

  1. Мотобол

Мотобол – такий собі футбол на мотоциклах. Грають у мотобол на полі за розмірами як футбольне, але покриття не трав’яне, а гареве або асфальтоване. Ворота схожі на футбольні, а от м’яч набагато більший. У кожній команді грає 4 гравці і воротар. Що цікаво, в мотобол грають лише у Європі. Також грають у мотобол в Білорусі, Литві, Голандії, Німеччині, Франції. В Україні найпоширеніший мотобол у Полтавській області, де є кілька команд, а також Кам’янці-Подільському та Вознесенську. Збірна України – кількаразовий призер чемпіонатів Європи.

  1. Спідвей

Ще один вид спорту, пов’язаний із мотоциклами. Спідвей – це кільцеві перегони на коротку дистанцію на спеціальній доріжці. Із спідвею є як особисті чемпіонати, так і у парах і у командах. У світі спідвей найбільш популярний у Австралії, Данії, Швеції, Польщі. В Україні на професійному рівні спідвеєм займались у Львові, Червонограді та Рівному. Але із фінансовою кризою в Україні спідвей майже пропав. У Червонограді і Рівному час від часу проводять змагання, а от Львів вже давно не бачив спідвейних мотоциклів. Українські ж спортсмени їздять у іноземних чемпіонатах.

  1. Футнет

Цей вид спорту ще іноді називають тенісболом. Футнет – це симбіоз трьох видів спорту – футболу, тенісу і волейболу. У цьому виді спорту потрібно перекинути м’яч через сітку так, щоб він вдарився у поле суперника і той не зумів його переправити на протилежну частину майданчика. У футнет грають один на один, два на два, або три на три. Майданчик схожий на волейбольний, покриття також таке, яке використовується для волейболу чи футзалу. Збірна України традиційно виступає у чемпіонатах світу.

Класний керівник: Ми дізнались про різновиди спорту, а зараз я пропоную поглянути на екран та послухати історію успіху декого з відомих українців.

  1. Історія успіху відомих спортсменів України(відеоматеріал)

Класний керівник. Всі ці люди вихідці  з простих сімей, які зробили свій вибір, і які намагаються досягти спортивних досягнень. У вас у кожного також ще все життя по переду, якщо ви дійсно хочете ви все зможете.

Класний керівник. А тепер послухаємо історію занять спортом нашого одногрупника Ходжаєва Андрія, який, до речі, цього року виборов звання «Спортсмен року» серед студентів.

(Розповідь студента)

ІІІ. Заключна частина

Підбиття підсумків.

Наприкінці нашої зустрічі  я б хотіла повернутись до епіграфа

Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоров’я, здоров’я – дорожче золота.

Джон Локк

Дякую за увагу, сподіваюсь, що вам сподобалось. На завершення пропоную переглянути фото з нашої поїздки на каток ще під час навчання на першому курсі.

 

Додатки