Результати опитування роботодавців зі спеціальності

Професійна освіта.

(Результати анкетування обговорені  на засіданні педагогічної ради коледжу -  Протокол №3 від21.12.2023р )

З метою моніторингу якості ОПП та рівня підготовки здобувачів освіти за відповідною спеціальністю в коледжі проводиться опитування потенційних роботодавців. Анкетування відбувається шляхом заповнення онлайн-форми на сайті коледжу. Опитування проводиться відповідно до діючого Положення про опитування, яким врегульовані питання періодичності різних видів опитування та їх аналізу.

Відповідно до наказу по коледжу №92-ІІІ від 23.10.2023р. в термін з 23 жовтня по 1 листопада, а рамках підготовки до акредитації, проведено опитування роботодавців спеціальності Професійна освіта.

Результати діагностики:

1.Кількісний аналіз.

2.Якісний аналіз.

У онлайн-анкетуванні роботодавців прийняли участь 23 респонденти. Групу зацікавлених осіб представили 78,3% - представники ДПТНЗ, 4,3 % - представники фахової передвищої освіти, 17,4 % - інші зацікавлені підприємства.

Згідно результатів анкетування:

- 95,7 % його учасники повністю або частково задоволені рівнем професійної підготовки випускників\здобувачів освіти ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ», які проходили практику або працюють у Вас в закладі/організації/установі;

- 78,3% опитаних зацікавлені в прийомі на роботу/практику випускників/здобувачів освіти ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ;

Серед чинників, які на  думку опитаних, мають найбільший вплив на ефективність професійної діяльності фахівця та його кар'єрне зростання виділено:

- Рівень базових (професійних) знань і навичок

- Націленість на кінцевий результат

- Здатність працювати в колективі, команді.

 Надаючи свою оцінку ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ», як закладу фахової передвищої освіти, опитані високо оцінили заклад за наступними критеріями:

  • Конкурентоспроможність освітніх послуг
  • Науково-педагогічний склад
  • Якість освітніх послуг
  • Система управління закладом
  • Зміст освітніх програм

Щодо оцінки  якості та навички випускників/здобувачів освіти ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ», які проходили практику чи працюють в опитаних роботодавців, то високо оцінили:

  • Рівень базових (професійних) знань і навичок
  • Націленість на кінцевий результат
  • Здатність працювати в колективі, команді
  • Володіння інформаційними та комунікаційними технологіями

Посередню оцінку отримали:

  • Здатність до стратегічного мислення
  • Здатність ефективно представляти себе й результати своєї праці
  • Навички управління персоналом, колективом,

Перелічені навички набуваються переважно з досвідом роботи.

І найнижчу оцінку має здатність до ведення ділової документації, на що потрібно звернути увагу фахівцям, що формують дану компетентність.

Серед побажання щодо компетентностей та програмних результатів навчання, що надаються під час підготовки за ОПП «Професійна освіта. Комп’ютерні технології», то майже всі опитані задоволені рівнем підготовки фахівців. Рекомендації стосуються більше уваги приділяти професійно-практичній підготовці та вивченню англійської мови, що є важливою для ІТ-сфери.

Ухвалене рішення:

Головам та викладачам випускаючих циклових комісій:

- продовжити співпрацю з роботодавцями шляхом участі представників в роботі комісії: її засіданнях, залучення до проведення гостьових лекцій, обговорення результатів практичної підготовки, надання рекомендацій щодо змісту програм фахових навчальних дисциплін. Відображати це в протоколах засідань циклових комісій.

- З метою підтвердження якісної підготовки фахівців за кожною освітньо-професійною програмою накопичувати відгуки про випускників та здобувачів освіти, що проходили практику на відповідному підприємстві чи установі.

Завідувачу навчально-виробничою практикою та керівникам практик: активно працювати над поповненням бази угод з роботодавцями в розрізі кожної освітньо-професійної програми.