НАВЧАЛЬНА ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА В СИСТЕМІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙСТРІВ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ

Ознайомчо-навчальна педагогічна практика для здобувачів освіти спеціальності «Професійна освіта» Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ стала першою сходинкою в системі безпосередньої педагогічної підготовки майбутніх майстрів виробничого навчання, забезпечуючи поєднання теоретичних основ педагогічної теорії та технології організації педагогічної діяльності в закладах системи професійно-технічної освіти.

Впровадження змішаної системи навчання в умовах воєнного стану внесло корективи щодо вибору форм проведення навчальної педагогічної практики. Поряд з традиційним екскурсійним відвідуванням закладів професійно-технічної освіти директори ДПТНЗ міста Конотоп «Конотопське ВПУ» та «Конотопський ПАЛ» провели гостьові лекції з метою ознайомлення з історією та перспективами розвитку закладів системи ПТО, матеріально-технічною базою,  функціями та структурою діяльності майстра виробничого навчання, напрямками і формами організації виховної роботи, структурою системи методичної роботи в ДПТНЗ.

В процесі  виконання завдань змісту програми навчальної педагогічної практики,  здобувачі освіти вивчали матеріали сайтів закладів професійно-технічної освіти України. Така організація роботи дала можливість зробити порівняльний аналіз педагогічного досвіду в системі ПТО, ознайомитися з новітніми технологіями організації виробничого навчання. Результати проведеної роботи були відображені в звітах з навчальної педагогічної практики та використовувались як практичні приклади під час відповідей на семестровому екзамені з предмету Педагогіка.