ТИЖДЕНЬ КОМІСІЇ ФІЛОЛОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Сьогодні розпочинається тиждень комісії філологічних дисциплін, і з цієї нагоди ми підготували низку різноманітних заходів.
Перш за все, декілька цікавих фактів про нашу державну мову:
1. День української писемності та мови відзначається щорічно 9 листопада. Свято започатковане 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».
2. Українська мова тісно пов’язана зі старослов’янською – спільною мовою предків усіх сучасних слов’ян.
3. За доведеними результатами дослідження вченого В. Кобилюха наша мова сформувалась ще Х-IV тис.р. до нашої ери. Тож походження багатьох слів слід шукати в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах. Адже вони виникли значно пізніше за українську.
4. Надавати усім словам зменшувально-пестливу форму – це, мабуть, не тільки особливість мови, а й особливість нашого народу. Навіть державний гімн містить пестливі слова типу «сторонці». Та що там – навіть «воріженьки» у нас звучить надзвичайно лагідно.
5. В українській мові існує три форми майбутнього часу: проста, складна і складена.
6. Найбільша кількість слів в українській мові починається з літери «П». Найменш уживаною виявилась літера «Ф». У більшості випадків, слова які починаються з цієї літери, запозичені з інших мов.
7. 7 відмінків іменника, до яких ми звикли, вирізняють українську мову серед східнослов’янських. Сьомий, кличний відмінок, існує лише в граматиці древніх мов: латині, грецькій та санскритській граматиці.
8. Сучасна українська мова налічує близько 256 тис. слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються до сьогодні.
Студенти нашого коледжу під керівництвом викладача Семеняки Л.І. підготували відеопривітання.

Медіа