ВІДКРИТТЯ ДІЯЛЬНОСТІ АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОСТОРУ «КРИЛА»

20 квітня 2023 року в Конотопському індустріально-педагогічному фаховому коледжі Сумського державного університету розпочав свою діяльність арт-терапевтичний простір «КРИЛА» для молоді та молодих спеціалістів допомогаючих професій. Захід реалізується в рамках програми «Молодь» за підтримки Виконавчого комітету Конотопської міської ради та з ініціативи викладача фахових дисциплін спеціальності «Соціальна робота» КІПФК СумДУ, Марини Сивець.
Фахівці, що працюють у сфері професій типу «людина-людина», так чи інакше, використовують свої власні внутрішні ресурси допомагаючи та підтримуючи інших. Звісно, ці ресурси варто і необхідно вчасно поповнювати/відновлювати, щоб запобігти явищу професійного вигорання. Саме з метою допомоги у відновленні особистісних ресурсів фахівців Конотопської територіальної громади (практичних психологів, соціальних педагогів та соціальних працівників, медичних працівників) було створено арт-терапевтичний простір.
На відкриття діяльності арт-терапевтичного простору завітала Перший заступник міського голови, Людмила ІГНАТЕНКО, директор Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ, Дмитро КОСЕНКО та начальник відділу Конотопської міської ради у справах молоді та спорту, Ольга Качура. Гості побажали учасникам та організаторам плідної та натхненної праці.
Назва простору - «КРИЛА» - символічна, бо коли ти відчуваєш свій внутрішній ресурс – ти працюєш натхненно, легко, з радістю, ніби маєш крила за спиною. Дуже хочеться, щоб фахівці нашої громади мали такі «крила».
В рамках діяльності арт-терапевтичного простору «КРИЛА» передбачено цикл занять, присвячених різним аспектам відновлення: самодіагностика внутрішнього стану, розуміння принципів відновлення ресурсів; арт-терапевтичні техніки трансформації стресового стану; робота з важкими емоційними переживаннями. Перший день діяльності було присвячено технікам арт-діагностики та відновлення ресурсу.
Арт-терапія має безліч інструментів, які екологічно та за короткий час можуть допомогти людині в діагностиці та самодіагностиці свого стану чи стану тих, з ким працює спеціаліст. Це напрямок діяльності, в якому кожен може знайти допоміжні та терапевтичні речі для себе. Одним із завдань арт-терапевтичного простору було знайомство з арт-терапією та розкриття її потенціалу щодо відновлення власних ресурсів. Кожен учасник сьогоднішнього дійства відчув цілющі властивості арт-терапії на собі, знайшов відповіді на актуальні для себе питання та набув навичок самодопомоги та швидкого відновлення ресурсів.
Окрім занять, арт-терапевтичний простір передбачає створення спільноти фахівців допомогаючих професій, де можна звернутися за допомогою до колег та інформаційною підтримкою в рамках діяльності арт-терапевтичного спрямування. До речі, питання прохань про допомогу та відповіді на подібні – одне з актуальних питань, обговорюваних під час заходу. Формування власної концепції щодо її надання іншим і прохання для себе – це також елемент профілактики професійного вигорання.
Щиро вдячна всім, причетним до організації та втілення арт-терапевтичного простору в життя. Чекаю наступних зустрічей у рамках його діяльності.