ОСОБИСТІСТЬ МИХАЙЛА ДРАГОМИРОВА НА ТЛІ СЬОГОДЕННЯ

3 березня 2023 року для здобувачів освіти Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ був проведений короткий екскурс сторінками життя уродженця Конотопщини, бойового генерала, талановитого адміністратора, військового теоретика й педагога-реформатора, публіциста - Михайла ДРАГОМИРОВА. Лектором виступила завідувачка музею-садиби генерала Михайла ДРАГОМИРОВА, Смирнова Світлана Федорівна, яка протягом зустрічі ознайомила присутніх з біографією генерала. Вона акцентувала увагу на тому, що практично все життя нашого земляка пройшло поза Україною, до якої він повернувся майже в 60 років. Було цікаво почути про внесок генерал-губернатора у відродження української культури, мови, театру. Цікавими були відомості про Михайла Івановича як полководця, особливо про його ключову роль під час визволення Болгарії від турецького панування. Світлана Федорівна розповіла, з якими відомими сучасниками він товаришував. Студенти дізналися, що саме М. Драгомиров став праобразом кошового отамана Івана Сірка на картині І. Рєпіна «Запоро‌жці пи‌шуть листа‌ туре‌цькому султа‌нові».
Звертаючись сьогодні до історичного минулого, нагадуючи про нього та вивчаючи його, ми повинні не лише констатувати факти, а й переосмислювати їх, перечитуючи й гіркі, й славні сторінки нашої історії. Це переосмислення допоможе знову відкрити імена багатьох синів і дочок України. Деяких з них було заборонено згадувати, інші були незаслужено забуті, відомості про декотрих були неповними та необ’єктивними, відтак, вони були приречені на поступове забуття. Як наслідок — маємо багато визначних людей і не знаємо їх. Тому їх життя та значення для вітчизняної історії ще чекає на своїх дослідників. Головне, щоб це чекання знову не розтягнулося на довгі роки...
Дякуємо Світлані СМИРНОВІЙ за змістовну та надзвичайно цікаву інформацію. Чекаємо на наступні зустрічі, адже є ще багато про що поговорити.