5 ЧОМУ — ІНТЕРАКТИВНА ТЕХНІКА ЗАПИТАНЬ

5 Чому — інтерактивна техніка запитань, що використовується для виявлення причинно-наслідкових зв'язків, що лежать в основі певної проблеми. Найголовніша мета цієї техніки — визначити ключову причину дефекту чи проблеми, повторюючи питання «Чому?». Кожне питання формує основу для наступного питання. Число «5» у назві вибране тому, що у більшості випадків п'яти ітерацій достатньо для вирішення проблеми.
Ця техніка була формально розроблена Сакіті Тойодою і використовувалась у Toyota Motor Corporation під час розвитку методологій виробництва. В інших компаніях вона предстає в дещо інших формах.
Але, не всі проблеми мають єдину причину. Тому, якщо потрібно знайти усі причини, метод потрібно повторювати декілька разів, кожного разу змінюючи відповідні запитання на різних стадіях.
Не дивлячись на те, що «5 Чому» — це потужний інструмент для інженерів, що допомагає знайти справжні причини проблем або дефектів, метод був розкритикований Теруюкі Мінурою (англ. — Teruyuki Minoura), колишнім виконавчим директором глобальних закупівель компанії Toyota, як занадто простий для глибокого аналізу причин, щоб переконатись, що проблема дійсно вирішена.
Зокрема, критикуються наступні особливості «5 Чому»:
Тенденція виконавців зупинятися на симптомах, замість справжніх причин.
Нездатність виконавців побачити причини, які лежать за межами поточних знань виконавців. Чим менше знає виконавець, тим менш якісний аналіз він здатен провести.
Недостатньо засобів, які спонукають виконавця методу робити правильні «чому»-питання.
Результати є неповторними. Різні люди, використовуючи «5 Чому», вірогідно отримають різні ключові причини тієї ж самої проблеми.
Тенденція знаходити лише одну ключову причину, в той час як, насправді, кожне питання може вести до декількох причин.
Ці проблеми можуть бути значними, якщо метод використовується тільки дедуктивно, тому на кожному наступному кроці потрібно перевіряти доцільність відповіді саме для даної специфічної ситуації. В додаток до цього, кожну відповідь потрібно перевіряти на необхідність і достатність, що сприятиме вибору різних причин на даному кроці, замість лише однієї.