ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ПІД ЧАС ВІЙНИ

Війна в Укрaїнi пoкaзaла нeoбxiднicть пcиxoлoгiчнoгo зaxиcту i пcиxoлoгiчнoї дoпoмoги як дiтям i oкрeмим людям, тaк i цiлим coцiaльним групaм. Особливо складно в цій ситуації дітям - підліткам, адже вони уже розуміють, що відбувається, але ще не мають достатньо життєвого досвіду, щоб ефективно боротися зі своїми емоціями.

Під час війни та непростих життєвих ситуацій, які вона провокує, по відношенню до дітей - підлітків психологи ЮНІСЕФ радять:

Говорити і слухати. А головне чути те, що дитина розповідає: про свої думки, почуття, сприйняття ситуації. Варто пояснити підлітку все, що відбувається, враховуючи його вік і знання.

Дозволити емоціям бути. Психологи радять не приховувати від підлітка свої справжні почуття, бо він все одно здогадається про них і буде відчувати себе обдуреним. Тож переживати і плакати перед дитиною старшого віку – це абсолютно нормально. Проте не варто робити це дуже часто, бо така поведінка може спровокувати депресію: як у вас, так і у дитини.

Планувати майбутнє. Не бійтеся разом мріяти та планувати, що будете робити після війни. Такі роздуми та розмови надихають і стабілізують, а також додають впевненості у майбутньому.

Обійматися. Тактильний контакт дуже важливий в умовах невизначеності і стресу, тож частіше обіймайте свою дитину і говоріть їй, що все буде добре.

Дивитися разом улюблені фільми. Психологи радять обирати життєствердні фільми, які здатні подарувати відчуття надії. Дивіться разом, обійнявшись, а потім обговорюйте побачене. Нагадуйте дитині, що після війни обов'язково знову буде нормальне життя.

Читати вголос. Це заняття дає відчуття захищеності та спокою. Тільки не читайте тривожні новини, краще читайте книжку з цікавим, а головне "мирним" сюжетом.

Хвалити за досягнення дитини. Для підлітка життєво важливо, щоб його (чи її) хвалили за найменшу дрібничку. Так ви вселяєте дитині віру у свої сили та демонструєте свою підтримку.

Заохочувати спілкуватися з однолітками. Через стрес дитина може стати закритою і не бажати спілкуватися з однолітками. Та це шкідливо для її психіки і розвитку. Для більшості підлітків спілкування з друзями є дуже важливим. Тож варто усіляко сприяти цьому і використовувати будь-який шанс на спілкування дитини з друзями. Оптимально, щоб це було спілкування офлайн, але якщо немає такої можливості, онлайн-спілкування теж буде корисним, не варто йому перешкоджати.

Долучати підлітків до допомоги іншим. Це дуже важливо, щоб дитина відчула свою соціальну значимість. Але робити це треба за умов максимальної безпеки для неї. Можна долучатися до допомоги разом з підлітком, так він відчує вашу підтримку і турботу.

Складно перерахувати ту безмежну кількість порад щодо підтримки психологічного комфорту та попередження виникнення психологічних травм, але кожен з нас, дорослих, має знати, як підібрати ключик до серця дитини, враховуючи її індивідуальні особливості та стратегічні напрямки особистісного розвитку.

Поради для вчителів

Потурбуйтеся про себе і намагайтеся не починати роботу без підготовки (ресурсу).

Якщо вам не вистачить сил витримати погляд дитини, наповнений болем, її запитання, реакцію – це посилить її стан занепокоєння та безпорадності.

Ваше завдання – створити безпечний простір, у якому б дитина відчула близькість – “я з тобою”.

Ідеться про простір із чітко структурованими правилами та межами контакту.

Якщо ви не маєте досвіду роботи з емоційним реагуванням на почуття та емоції, починати роботу можна буде лише у співпраці з психологом.

Цю роботу можна буде проводити лише після фази стабілізації – зміцнення та відчуття безпеки.

Не можна використовувати в іграх чи під час занять метафори, образи літаків тощо. Це може травмувати дітей, які були під обстрілами. У роботі спираємося на метафори та образи дому, землі, веселки, води.

Навіть образ неба зараз не даватиме дітям стійкості – для багатьох це джерело небезпеки. Будь ласка, зважайте на це, плануючи свої зустрічі з учнями.

Якщо в роботі плануєте створювати щось із частин, наприклад кубиків, пам’ятайте: якщо деталі руйнуватимуться, це може нагадувати дітям зруйнований будинок. Діти самі можуть обрати таку гру – тоді для них це буде помічне.

До того ж будьте уважні до звуків, що використовуються в супроводі.

Не пропонуйте дітям жодних образів воєнної техніки. Приймається лише той варіант, коли вони самі хочуть намалювати, виліпити чи обговорити це.

Натомість працюйте над образами сили та стійкості й частіше просіть дитину намалювати, зобразити те, що є її силою.

Пам’ятайте, що ви маєте забезпечити дітям стабільність у теперішній реальності, відволікти і розважати цікавими фактами, захопливими розповідями .

Проте не давайте порад, поки вас не попросили про це.

Експерти Міністерства охорони здоров’я разом з дитячою та сімейною психологинею Світланою Ройз підготували поради, як допомогти дітям не боятися сповіщень про повітряну тривогу та поводитися у ситуаціях, коли чутно вибухи.

Дорослим рекомендується діяти за таким алгоритмом:

  1. Пояснити дитині, що відбувається, щоб нормалізувати її стан. Можна

побудувати розмову таким чином: «Я бачу, що ти боїшся. Так, це ж дуже гучний і

неприємний звук, який насправді лякає. Але коли ми чуємо сирену – це значить,

що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Цей звук сповіщає, що

про нашу безпеку дбають. І нам потрібно подбати про себе, тому ми йдемо в

безпечне місце».

  1. Підтримати малечу: «Я з тобою – і буду з тобою весь час».

Рекомендовано запропонувати дію, запитати: «Хочеш, я візьму тебе на

руки/обійму, а ти візьмеш свою іграшку?» Важливо, щоб дитина не почувалася

безпорадною, натомість мала відчуття, що може вплинути на ситуацію: тримати

іграшку, піклуватись про тварину, взяти воду, рахувати кроки.

  1. Поспілкуватися з дитиною після того, як загроза минула. Після

скасування повітряної тривоги дорослому треба обов’язково наголосити на цьому:

«Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був/була таким сміливим, міцним. Ми

чули так багато гучних звуків, але ми впорались. Я пишаюсь твоєю стійкістю та

піклуванням про іграшку/ молодшого брата чи сестру/ про себе самого».

Можна запропонувати дитині пограти в терапевтичну «гру»: розтерти вуха і уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю те, що їм заважає, або уявити себе собакою, який щойно вийшов з води і струшує з себе всю воду. Після цього запитати у дитини про те, що їй би хотілося робити після того, як вона вийде з укриття.

Зняти напругу, коли лунають неприємні гучні звуки, допоможуть такі практики:

  • співання пісень;
  • прослуховування аудіоказок в навушниках;
  • промовляння дражнилок на російську армію, щоб знецінити ворога та зменшити

страх;

  • масаж вух та простукування зони за вухами;
  • застосування дихальних практик з гучним видихом;
  • гра «Слоник», який обмахується вухами (для цього прикласти долоні до вух,

відтуляти й затуляти їх);

  • гра «Комахи» (уявити, що в приміщенні багато комарів і ловити їх, плескаючи

гучно в долоні, але не торкаючись інших гравців);

  • позіхання (для цього потрібно провести пальцями від вушної раковини до

щелепного суглоба і запропонувати дитині позіхати);

  • дайте дитині льодяники, сухофрукти або жувальні цукерки чи гумки;
  • пускання мильних бульбашок, якщо дозволяють обставини.