8 ПОРАД ПРО ТЕ, ЯК МОТИВУВАТИ СТУДЕНТІВ ДО НАВЧАННЯ.

2 лютого 2023 практичним психологом КОНОТОПСЬКОГО ІНДУСТРІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ФАХОВОГО КОЛЕДЖУ СУМДУ (КІПТУ) КАЛІНКІНОЮ С.І. було продовжено реалізацію проекту «Завжди поруч», який спрямований на підвищення рівня обізнаності педагогів щодо надання психологічної підтримки здобувачам освіти в умовах воєнного стану.
Чи не найбільшим викликом сьогодні є питання мотивації учнів, їх залученість до навчання та занять. Як же ж знайти цю чарівну кнопку, натиснувши на яку можна було б з легкістю визначити, що саме мотивує нашого учня.
Є різні види мотивації: внутрішня, зовнішня. Якщо студентів спонукають до навчання лише прагнення одержати диплом, прагнення уникнути покарання або несхвалення старших, то можемо говорити, що такі студенти зовнішньо мотивовані. А коли студент отримує задоволення від процесу чи змісту діяльності, то мотив можна вважати внутрішнім.
Можна використовувати такі внутрішні мотиватори:
Знання необхідні для здійснення мрій
Знання необхідні, щоб знайти своє покликання
Знання дають впевненість в собі
Знання розширюють кругозір
Знання дають самостійність
З часом та віком мотиваційні мотиви можуть змінюватися.
На що звернути увагу, щоб прокласти місточок між учнем та вчителем та зацікавити студента в навчанні?
Цікавтеся інтересами ваших учнів та плануйте заняття, враховуючи їх хобі та інтереси. Вчити мову значно цікавіше, коли тобі імпонує тема та є змога відкрити її для себе з іншого боку, поринути у деталі, при цьому збагативши свій словниковий запас та набір граматичних конструкцій, якими володієш. Коли студент розуміє, що тема стосується його, його життя, досвіду та вмінь, прокидається інтерес. Найцікавіша тема для кожного – він сам, теми, де можна дослідити себе.
Важливо давати конструктивний зворотній зв'язок, не оцінювати та не порівнювати. Адже у багатьох студентів присутні шкільні спогади, що вони недостатньо кмітливі та старанні. Тож коли ми оцінюємо студента словами «добре», «погано», у нього може cформуватися страх поразки та внутрішній бар’єр до навчання. Навпаки, потрібно заохочувати студентів робити помилки та аналізувати їх, адже це спосіб пропрацювати матеріал, вивчити його глибше та рухатися далі.
Використовуйте дидактичні ігри, щоб зробити атмосферу позитивною, інтерактивною, додати різноманітності в навчальний процес.
Змінюйте форми роботи з аудиторією, адже монотонність в заняттях викликають нудьгу. Також спостерігайте за тим, яким способом інформація засвоюється краще всього. Хтось найкраще засвоює матеріал на слух, хтось - візуально. А для когось краще, коли пояснення вчителя є в записі. А ще комусь краще сприймати матеріал в інтерактивній формі. Можете провести есперимент та запропонувати своїм учням пояснення однієї теми різними спосабами. Нехай оберуть собі той, що їм до душі.
Емоційно забарвлюйте свої уроки, використовуючи меми, комікси, жарти.
Використовуйте інструменти для візуалізації.
Давайте студентам вибір. Це не означає, що вони мають диктувати, вивчаємо ми певну тему чи ні. В рамках теми можна запропонувати декілька опцій на вибір. Студент не буду відмовлятися від теми, він може лише обрати, які підтеми йому найбільше відкликаються та які способи їх вивчення імпонують. Наприклад, студент може відмовитися від виконання проекта по завершенню теми, бо не дуже полюбляє дизайнерську роботу або обрати більше інтерактивних занять.
Запропонуйте своїм учням саморефлексію наприкінці вивчення теми. Нехай студенти оцінять, що вони навчилися робити, які мовні звороти відточили, в яких ситуаціях можуть їх використовувати, а над чим ще варто попрацювати та де вони почувають себе не дуже впевнено.
Пропоную вашій увазі завдання для студентів, щоб краще зрозуміти їх мотивацію учнів. Приготуйте онлайн картки, на яких буде написано початок речення:
На заняттях я ненавиджу…
На заняттях мені подобається…
Я буду краще займатися, якщо…
Моя мрія, щоб на заняттях …
Перед уроком я відчуваю…
Вивчення мови повинно бути насиченою, цікавою мандрівкою, яка може принести цілу купу яскравих емоцій.