Звіт директора

Відокремленого структурного підрозділу

«Конотопський індустріально-педагогічний

фаховий коледж Сумського державного

університету»

за 2020 р.

        2020-й  увійде в історію як надзвичайно складний і суперечливий  рік. Світова пандемія негативно  вплинула на економічний розвиток у більшості країн. Проте рік, що минає, продемонстрував здатність кожного українця протистояти викликам, приймати вольові рішення, розвиватись,  не зважаючи на труднощі.

      ВСП «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж Сумського державного університету» може з упевненістю сказати, що впорався з усіма викликами:  у короткий термін навчально-виховний  процес було переведено на дистанційне навчання, у той же час було проведено масштабну роботу з розвитку  коледжу, його модернізації, оновленні навчальних приміщень. Єдине, про що шкодуємо – були змушені відкласти заплановані урочистості з нагоди 75-ої річниці з дня заснування навчального закладу.

Чого досягли?

       1. Із введенням карантинних обмежень навчальний процес перевели в якісно нову форму, не зупиняючи його. На виконання Постанови Кабміну України № 211 від 11.03.2020 р, листа МОН №1/9-154 від 11.03.2020 р. та наказу директора в навчальному закладі було запроваджено дистанційне навчання.

Сьогодні дистанційне навчання відіграє все більшу роль у модернізації освіти, адже ми використовували інтерактивні групові та індивідуальні консультації, відеоконференції, відеолекції, пояснення, обговорення, опитування, тестування.

На сьогодні маємо свій власний навчальний портал, розроблений на платформі Moodle, де зареєстровано 100% викладачів.

  • Підсумки вступної кампанії 2020 р.

Результати прийому:

  • на основі базової середньої освіти: усього – 106 осіб (у 2019 р. – 90) – за державним замовленням – 101 особа (у 2019 р. – 90), за контрактною формою навчання – 5 осіб (у 2019 р. – 0) 
  • на основі освітньо-кваліфікаційного рівня «кваліфікований робітник»: усього – 116 осіб (у 2019 р. – 119), за державним замовленням – 111 осіб (у 2019 р. – 114), за контрактною формою навчання – 5 осіб (у 2019 – 5).
  • на основі повної середньої освіти: усього – 21 особа (у 2019 р. – 11) за контрактною формою навчання – 19 осіб (у 2019 – 11), за державним замовленням – 2 особи.

Загалом прийом у 2020 році – 243 особи, а у 2019 році – 220 осіб., що на 10% більше, ніж у попередньому році.

За підсумками вступної кампанії 2020 року на основі освітньо-кваліфікаційного рівня «кваліфікований робітник» за спеціальністю «Професійна освіта. Транспорт» уперше, за багато років, було повністю заповнено весь ліцензований обсяг.

Гарні результати вступної кампанії – це найголовніший критерій оцінки якості роботи навчального закладу, підсумок багаторічної роботи висококваліфікованого педагогічного колективу, аналітичний підхід у методології проведення вступної кампанії.

Загальна кількість студентів, що навчаються у фаховому коледжі у 2019 – 2020 н.р. на 01.12.2020 р. складає – 585 осіб, з них  - 554 особи за державним замовленням та 31 особа за контрактною формою навчання.

Контингент збільшився в порівнянні з 2019-2020 н.р. на 6 %.

Робота щодо формування контингенту студентів

З метою якісного відбору абітурієнтів до вступу у фаховому коледжі здійснюються такі заходи :

  • працюють 3-х місячні підготовчі курси з математики та української мови за 145- годинною програмою. На курсах у 2020 р. навчалося – 44 особи, нині навчається – 26 осіб.
  • Створено мобільні бригади, які протягом року охопили Сумську, Чернігівську, Волинську, Закарпатську, Житомирську, Вінницьку та Київську області. Це дало приблизну кількість вступників - 65%.
  • адміністрація та викладачі систематично ведуть профорієнтаційну роботу в школах та училищах міста, району, області, розповідають про коледж, його спеціальності, умови прийому. Профорієнтаційна робота ускладнюється карантинними обмеженнями та забороною на відвідування навчальних закладів. На сьогодні за результатами профорієнтаційної роботи зареєстровано 95 осіб - охочих вступити до фахового коледжу випускників 9 класів та 29 - випускників ДПТНЗ
  • три рази на рік у фаховому коледжі проводився день відкритих дверей – на сьогодні здебільшого в онлайн-режимі;
  • під час проходження педагогічної практики в професійно технічних навчальних закладах студенти та керівники практики проводили профорієнтаційну роботу з учнями випускних груп.
  • Фінансовий стан

         Розміри бюджетного фінансування зросли на 2 945,8 тис. грн., обсяги видатків за спеціальним фондом зменшилися на 184 тис. грн., що спричинено, у першу чергу, скороченням надходжень із оплати за проживання в гуртожитках. Очікуємо в 2021 році збільшення надходжень за спеціальним фондом за рахунок ліцензування курсів із підготовки водіїв автотранспортних засобів. Станом на 6 січня 2021 року на категорію «В» (при ліцензованому обсязі 25 чол.) навчаються – 25; на категорію «С» (при ліцензованому обсязі 15 чол.) навчаються – 5. І це зважаючи на відсутність студентів.

Співвідношення бюджетних коштів і коштів спеціального фонду відповідно складає 95,9% та 4,1% 

Надання платних послуг: 

  • оплата орендованих приміщень – 3 591,05грн.
  • підготовчі курси – 51 тис. грн.

3. Випуск та продовження навчання в КІСумДУ та СумДУ

Із 187 випускників коледжу 20 осіб продовжили навчання в Конотопському інституті та у СумДУ, а саме:

  • у КІСумДУ на денній формі навчання - 5 осіб (у 2019 р. – 4 особи);
  • у КІСумДУ на заочній формі навчання – 6 осіб (у 2019 р. – 3 особи);
  • у СумДУ – на денній формі навчання – 9 осіб (у 2019 р. – 15 осіб).
  • у СумДУ на заочній формі навчання – 0 осіб (у 2019 р. – 2 особи);

У цілому до інституту та базового закладу вступило 20 випускників, що на 4 особи менше ніж у 2019 році. При цьому слід зауважити, що у червні 2020 р. Сумському державному університету були передані списки всіх випускників фахового коледжу з номерами телефонів.

4.  Кадровий потенціал та співробітництво

Викладацький склад у 2020 н.р. становив 59 штатні особи та 2 викладачі- сумісники.

Із них :

  • 3 кандидати наук,
  • 1 аспірант
  • 2 особи навчаються в аспірантурі
  • Викладачі-методисти – 4 особи
  • старші викладачі – 8 осіб
  • викладачі вищої категорії – 28 осіб (47 %)
  • викладачі першої категорії – 14 осіб (24%)
  • викладачі другої категорії та спеціалісти – 6 осіб (10%)

Навчальний процес у коледжі забезпечувало 8 циклових комісій, 6 із них – випускові.  

Згідно з перспективним планом проходження курсів підвищення кваліфікації в 2020р. педагогічні працівники проходили курси:

  • при Глухівському національному університеті імені О. Довженка – 4 особи;
  • при Сумському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти - 4 особи;
  • при Сумському аграрному університеті – 4 особи.

У 2020 році атестовано 10 педагогічних працівників:

  • підтверджено та присвоєно «вищу категорію» – 4 викладачам,
  • присвоєно «першу категорію» – 3 викладачам,
  • присвоєно педагогічне звання «майстер виробничого навчання І категорії» – 1 особі.
  • на відповідність займаній посаді атестовано 2 особи.

Викладачі коледжу беруть участь у  методичних об’єднаннях різних рівнів як очно так і дистанційно.

У 2020 році у зв’язку із 75-річчям навчального закладу працівники коледжу отримали наступні відзнаки:

  • грамоти Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації – 10 осіб;
  • грамоти відділу освіти Конотопської міської ради – 12 осіб;
  • Почесні грамоти Сумського державного університету – 3 особи;
  • грамоти Сумського державного університету – 9 осіб;
  • грамоти міського голови – 5 осіб;
  • Подяки народного депутата України І.Молотка – 5 осіб.

 

6. Акредитація спеціальностей

У 2019-2020 н.р. навчальному році коледж пройшов акредитацію освітньо-професійної програми «Розробка програмного забезпечення» для спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення.

У 2020 році уперше здійснено набір на фахового молодшого бакалавра. Ліцензія буде автоматично поновлена і продовжена на всі спеціальності, за якими був здійснений набір вступників.

  • Виховна робота

  Виховна робота є невід’ємною складовою освітнього процесу. Соціокультурні заходи в пандемічному 2020 році були не менш масовими та змістовними, хоч і перейшли в онлайн-формат. У День вишиванки впродовж усього дня тривав онлайн-марафон студентів, батьків і викладачів коледжу «Одягни вишиванку вдома». Свої таланти студенти продемонстрували всім українським глядачам завдяки конкурсу відеоробіт «Парад талантів першокурсників».

         Важливим аспектом формування стійкої громадянської позиції є участь молоді в благодійних акціях нашого міста, а також у волонтерському русі. Так, у розпал всесвітньої пандемії студенти й працівники коледжу долучилися до акції "Захистимо лікаря" та на волонтерських засадах  виготовляли захисні екрани для конотопських медпрацівників. Поступово акція вийшла за рамки тільки «медичної», оскільки, як виявилося, такі захисні екрани знадобилися для працівників музеїв, бібліотек, освітніх закладів. Засоби захисту друкували на власному 3D принтері. Усього було надруковано й безкоштовно передано близько 200 екранів.

         Жодна пандемія не може зупинити плин студентського життя. КІПТівська молодь постійно бере участь у міських конкурсах та проєктах.

          Цьогоріч відбувся традиційний міський конкурс «Кращий студент Конотопа –2020», організатором якого є відділ молоді та спорту Конотопського міської ради.

Напередодні Міжнародного Дня студентів конкурсна комісія підбила підсумки, визначивши кращих у 6 номінаціях.

У номінації «Кращий студент – громадський діяч Конотопа у 2020 році» перемогу здобув студент ІІІ курсу спеціальності «Автомобільний транспорт» Микола Поволоцький;

У номінації «Кращий студент – волонтер Конотопа у 2020 році» – перемогу здобула студентка ІІ курсу спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Галина Рибець. (Слід зазначити, що з часу заснування даного міського конкурсу переможцями у даній номінації є саме студенти КІПТу).

У номінації «Кращий студент – спортсмен (професіонал) Конотопа у 2020 році» -студент 311 групи Михайло Самойленко.

Окрему нагороду отримав переможець минулого року в номінації «Науковець року-2019» студент спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» Чернишов Ілля, за вагомі наукові здобутки. 

У міському конкурсі «Молодіжні досягнення» у номінації «Волонтерська діяльність» почесне третє місце посіла Рибець Галина, студентка 611 групи.

Перемогу в міському фото-конкурсі до Дня молоді «Конотоп – моє улюблене місто» здобув Калантаєнко Антон, студент 711 групи.

3 місце в номінації «Вокал – соло» в конкурсі «Квітни, мово наша рідна», приурочений Дню Конституції України, здобула Єпішко Тетяна.

30 вересня на базі коледжу, за підтримки відділу молоді та спорту КМР, пройшов тренінг «Принципи лідерського Я та мотивація». Участь взяли члени студентського парламенту та активісти закладу.

Волонтери коледжу Піюк Марина, Рибець Галина та Поволоцький Микола взяли  участь у освітньому проєкті від благодійної організації Klitschko Foundationт – локальна «Школа успіху» в онлайн форматі.

Три місяці поспіль соціальний педагог коледжу Лобурцова Олена та студентка 831 спеціальності «Соціальна робота» Піюк Марина були учасниками міжнародного проєкту "Медіаграмотність в регіонах України" від ГО"Interlink Academy" та ГО"Медіа Компас", які проходили навчання, проводили  власні тренінги в навчальних закладах міста з Медіаграмотності та отримали омріяні сертифікати  тренерів.

У процесі фізичного виховання вирішується багато завдань, але всі вони можуть бути умовно об’єднані у три групи: освітні, оздоровчі та виховні. 

У коледжі працюють спортивні секції з:

 - волейболу (юн.) - 2 рази/тиждень;

 - волейболу (дів.) - 2 рази/тиждень;

 - баскетболу (юн. та дів.) - 2 рази/тиждень;

 - настільного тенісу (юн. та дів.) - 5 разів/тиждень;

 - міні-футболу (юн.) - 2 рази/тиждень;

 - гирьового спорту - 2 рази/тиждень;

 - бадмінтону - 2 рази/тиждень;

- шахів і шашок - 2 рази/тиждень

- загальної фізичної підготовки/заняття у тренажерному залі – 7 разів/тиждень.    

Усього спортивні секції відвідують 270 студентів.

Для занять фізичною культурою і спортом коледж має наступну матеріально-технічну базу:

- спортивний зал 540 м²;

- стадіон 800 м², на території якого розташовані: футбольне поле, бігові доріжки, яма для стрибків у довженну, волейбольний майданчик, гімнастичне спорядження (турніки, рукохід, бруси);

- тренажерний зал 101,25 м² ;

- тенісна кімната 42 м².

Але в той же час усе потребує осучаснення, оскільки перебуває в не- задовільному стані. Тому, завдяки підтримки Міністерства освіти і науки України, для покращення спортивної бази коледжу було виділено 110250 грн. для закупівлі спортивного інвентарю та тренажерів.

Студенти коледжу протягом 2019-2020 н.р. брали участь у Чемпіонаті Європи, України, міських, обласних змаганнях та змаганнях у коледжі:

 Так, Самойленко Михайло,  студент 311 групи:

29 липня - 2 серпня 2020 р. брав участь у Чемпіонаті України зі спортивної радіопеленгації,  де посів ІІ командне місце в класичній дистанції (діапазон 3,5 МГц); ІІІ командне місце у класичній дистанції (діапазон 144 МГц); ІІІ командне місце у спринті (діапазон 3,5 МГц); 

20 вересня 2020 р. став переможцем ХV Чемпіонату Європи зі спортивної радіопеленгації на дистанції спринт(V місце на класичній дистанції);

25-27 вересня 2020р. брав участь у Чемпіонаті України зі спортивної радіопеленгації - ІІ місце у класичній дистанції (діапазон 144МГц)

Немченко Віталій, студент 131 групи, 11 жовтня 2020 р. у складі міської команди «Шахтар» посів ІІІ командне місце в обласних змаганнях із футболу.

Міські змагання:

 1) 29-30 січня 2020 р. були проведені змагання з баскетболу (дівчата) - V місце;

2) 15 лютого 2020р. був проведений турнір з волейболу (дівчата) пам’яті  Небесної сотні - ІІІ місце;

3) 26 лютого 2020 р. були проведені змагання з гирьового спорту (юнаки) -

ІІ місце;

4) 12 березня 2020р. були проведені змагання з бадмінтону (дівчата) - ІІ місце;

5) 30 вересня 2020р. були проведені змагання з бадмінтону (юнаки) -  ІІ місце;

6) 7-10 жовтня 2020р. були проведені змагання з міні-футболу - ІІІ місце. Немченко Віталій був визнаний кращим нападником змагань;

      Також протягом року збірні команди коледжу з різних видів спорту постійно беруть активну участь у дружніх, матчевих зустрічах, кубкових змаганнях серед навчальних закладів міста.

  • Досягнення студентів:

У минулому навчальному році викладачі активно працювали з підготовки студентів до олімпіад, конкурсів, конференцій. Але введені карантинні обмеження не дозволили провести заплановані заходи ні міського ні обласного рівня в другій половині навчального року.

Шевченко Денис – студент 721 групи – диплом ІІ ступеня V Всеукраїнської інтернет-олімпіади з української мови та літератури,

Тарабан Роман – студент 721 групи - диплом І ступеня V Всеукраїнської інтернет-олімпіади з української мови та літератури,

Чеботар Олександра – студентка 621 групи - диплом ІІІ ступеня ІV Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови ,

Буйвал Дарина - студентка 621 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови ,

Табачок Інна - студентка 621 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Зайко Юлія - студентка 621 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Засько Нікіта – студент 721 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Чмир Єгор - студент 721 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Калантай Антон - студент 721 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Бивалін Валентин - студент 711 групи - диплом ІІІ ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови,

Олійник Ярослав – студент 721 групи - диплом І ступеня VІІ  Всеукраїнської інтернет-олімпіади з англійської мови.

  • Розвиток матеріальної бази

Високі стандарти освіти в поєднанні з інноваційними технологіями – це основна конкурентна перевага нашого навчального закладу. Якісний навчальний процес забезпечується систематичним оновленням матеріально-технічної бази, нарощуванням потужностей високошвидкісного доступу до мережі Інтернет, збільшенням кількості робочих навчальних місць, обладнаних найсучаснішою комп’ютерною технікою й відповідними гаджетами. 2020 рік запам’ятається ще й відкриттям сучасного навчального ІТ-центру, класу «Контраварійної підготовки», оновленим автомайданчиком для підготовки водіїв автотранспортних засобів, душовою кімнатою у гуртожитку №2, довгоочікуваним відкриттям курсів з підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії «А», «В», «С».

При цьому виконано поточний  ремонт:

  • покрівлі гуртожитку №2 загальною площею 290 м² (червень-липень 2020 р.);
  • водовідведення навчальної майстерні;\

- центрального коридору ІІІ поверху навчального корпусу (квітень-травень 2020 р.);

  • приміщень харчоблоку (червень-липень 2020 р.);
  • секцій та кімнат гуртожитку (липень 2020 р.).

Було розроблено проекту документацію на капітальний ремонт покрівлі спортивної зали та маємо державну експертизу даного проекту.

Придбано:

  • металопластикові конструкцій для навчального корпусу (грудень 2020 р.);
  • меблі (столи, стільці), столовий інвентар та електричне обладнання для їдальні коледжу (грудень 2020 р.);
  • навчальний інвентар та меблі для ремонту 15 навчальних аудиторій (грудень 2020 р.);
  • нові меблі та будівельні матеріали для ремонту викладацької та конференц зали (грудень 2020 р.);
  • засоби індивідуального захисту, дезинфікуючи засоби (антисептик, дезактин, рідке мило, засоби для миття) (грудень 2020 р.);
  • 10 електросушарок для рук (грудень 2020 р.);
  • комп’ютерне обладнання та комплектуючі до нього (грудень 2020 р.);
  • звукова та світлова апаратура для проведення урочистих заходів (грудень 2020 р.);
  • зовнішнє й внутрішнє освітлювальне обладнання (грудень 2020 р.);
  • протипожежне обладнання (грудень 2020 р.);
  • секційна огорожа з дротяної сітки для спортивного майданчика (грудень 2020 р.);
  • копіювальне обладнання (грудень 2020 р.);
  • сантехніку для поточного ремонту санвузлів навчального корпусу та майстерні;
  • обладнання для ремонту для системи опалення (насос, батерфляй, крани і т.д) (грудень 2020 р.);
  • сучасну систему відеоспостереження навчального корпусу (грудень 2020 р.);
  • навчальний інвентар для майстрів виробничого навчання (грудень 2020 р.);
  • навчальне обладнання для підготовки студентів спеціальності «Автомобільний транспорт» (грудень 2020 р.);
  • обладнання для модернізації комп’ютерної мережі коледжу (грудень 2020 р.);
  • навчальне обладнання для підготовки студентів спеціальності «Професійна освіта. Зварювання» (грудень 2020 р.);
  • нові меблі та будівельні матеріали для ремонту медпункту (грудень 2020 р.)
  • будівельні матеріали для проведення поточного ремонту покрівлі та приміщень коледжу.

 

 

 

 

              Із повагою                                                            Дмитро КОСЕНКО