Звіт директора

 Індустріально-педагогічного технікуму Конотопського інституту СумДУ

за 2019 р.

  • Підсумки вступної кампанії 2019 р.

Результати прийому:

  • на основі базової середньої освіти – 90 осіб (у 2018 р. – 108) за державним замовленням та 0 осіб (у 2018 р. – 1) за контрактною формою навчання,
  • на основі рівня кваліфікованого робітника – 119 осіб (у 2018 р. – 105) за державним замовленням та 0 осіб (у 2018 р. – 8) за контрактною формою навчання;
  • на основі повної середньої освіти – 11 осіб (у 2018 р. – 19) за контрактною формою навчання.

Загалом прийом у 2019 році – 209 осіб, у 2018 році – 222 осіб, що на 5.8% менше, ніж у попередньому році.

Загальна кількість студентів, що навчаються в технікумі на 01.12.2019 р., складає – 550 осіб, з них 521 особа за державним замовленням та 29 за контрактною формою навчання.

Контингент зменшився у порівнянні з 2018 р. на 8.8 %.

Робота щодо формування контингенту студентів

З метою якісного відбору абітурієнтів до вступу у технікумі здійснюються такі заходи :

  • працюють 3-х місячні підготовчі курси з математики та української мови за 145 годинною програмою. На курсах у 2019 р. навчалося – 54 особи, нині навчається – 23;
  • створені мобільні бригади, які протягом року охопили Сумську, Чернігівську, Волинську, Вінницьку та Київську області. Це дало приблизну кількість вступників 75%;
  • адміністрація та викладачі систематично ведуть профорієнтаційну роботу у школах та училищах міста, району, області, розповідають про технікум, його спеціальності, умови прийому. На сьогодні за результатами профорієнтаційної роботи зареєстровано 125 осіб – охочих вступити до технікуму випускників 9 класів та 72 – випускників ДПТНЗ;
  • три рази на рік в технікумі проводиться день відкритих дверей;
  • під час проходження педагогічної практики в професійно технічних навчальних закладах студенти та керівники практики проводять профорієнтаційну роботу з учнями випускних груп.

Надаються об’яви в газетах міста, району та області, а також ведуться профорієнтаційні трансляції по радіо та телебаченню на студіях «КСТ», «Пульсар» та «Контакт», які транслюються по місту, району та областях.

  • Фінансовий стан

Розміри бюджетного фінансування зросли на 2 220,0 тис. грн., обсяги видатків за спеціальним фондом зменшилися на 302 тис. грн.

Співвідношення бюджетних коштів і коштів спеціального фонду відповідно складає 96,2% та 3,8% 

Надання платних послуг: 

  • оплата орендованих приміщень – 2 971грн.
  • підготовчі курси – 48,9 тис. грн.

Благодійні внески на розвиток матеріальної бази склали  – 46 019 грн.

3. Випуск та продовження навчання в КІСумДУ та СумДУ

З 187 випускників технікуму 27 чол. продовжили навчання в Конотопському інституті та у СумДУ, а саме:

  • у КІСумДУ на денну форму навчання - 7 чол. (у 2018 р. – 16 чол.);
  • у КІСумДУ на заочну форму навчання – 3 чол. (у 2018 р. – 6 чол.);
  • у СумДУ – на денну форму навчання 15 чол. (у 2018 р. – 19 чол.).
  • у СумДУ на заочну форму навчання – 2 чол. (у 2018 р. – 3 чол.);

У цілому до інституту та базового закладу вступило 27 випускників, що на 17 чол. менше  ніж у 2018 році.

4. Кадровий потенціал та співробітництво

Викладацький склад у 2019 н.р. становив 62 штатні особи та 2 викладачі-сумісники.

З них :

  • 2 кандидати наук,
  • 2 закінчили аспірантуру;
  • 2 особи навчаються в аспірантурі;
  • викладачі-методисти – 4 особи;
  • старші викладачі – 9 осіб;
  • викладачі вищої категорії – 25 осіб (48 %);
  • викладачі першої категорії – 15 осіб (28%);
  • викладачі другої категорії та спеціалісти – 10 осіб (19%).

Навчальний процес у технікумі забезпечувало 10 циклових комісій, 7 з них – випускові.  

Згідно з перспективним планом проходження курсів підвищення кваліфікації в 2018-2019н.р. педагогічні працівники проходили курси:

  • при Сумському державному університеті – 2 особи;
  • при Глухівському національному університеті імені О. Довженка – 7 осіб;
  • при Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти – 8 осіб;
  • при Сумському аграрному університеті – 7 осіб.

У 2019 році атестовано 12 педагогічних працівників. Підтверджено та присвоєно «вищу категорію» – 6 викладачам,  «першу категорію» – 4 викладачам, «другу категорію» – 1 викладачу.

У 2019 н.р. з метою вивчення та узагальнення досвіду роботи викладачами та вихователями  технікуму було проведено 12 відкритих занять.

Необхідність акредитації освітньо-професійних програм спонукало викладачів до підвищення рівня професійної активності відповідно до ліцензійних вимог. Тому, у 2019 році викладачі технікуму друкувалися в Інтернет-виданнях та фахових педагогічних виданнях, займались гуртковою роботою, працюючи з обдарованою молоддю, розробляли методичні розробки, що схвалювались методичною радою технікуму. Публікації в наукових та фахових виданнях – 8 публікацій (Хоменко В.О. – 6 публікацій, Майстренко Н.М. – 1 публікація, Калинкіна С.І. – 1 публікація), публікації в онлайн-проектах, що підтверджуються наявними сертифікатами – 34 публікації.

Викладачі технікуму беруть участь в методичних об’єднаннях різних рівнів, зокрема обласних метод. об’єднаннях: з 15 взяли участь в 9.

У 2019 році нагороджені працівники закладу:

  • грамота Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації – 3 особи,
  • грамоти відділу освіти Конотопської міської ради – 2 особи.

 

5. Акредитація та ліцензування

У 2019 році з питань акредитації технікумом проведена така робота.

Успішно проведена акредитація спеціальності «Професійна освіта. Комп’ютерні технології» та готуємося до акредитації спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» (2020 рік).

  6. Виховна робота

Виховна робота є невід’ємною складовою освітнього процесу.

У цьому напрямку проведено ряд заходів:

  • 9 жовтня 2019 р. на території ІПТ КІ СумДУ був проведений військово-патріотичний вишкіл з нагоди Дня захисника України. Організатором заходу виступив відділ Конотопської міської ради у справах молоді та спорту;
  • 10 жовтня відбулося урочисте відкриття Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Г. Шевченка;
  • 17 жовтня на стадіоні ІПТ КІ СумДУ були проведені військово-спортивні змагання «Нащадки героїв України», за участю військовослужбовців 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені Івана Виговського (серед студентів груп відділення «Професійна освіта»);
  • 7 листопада в читальній залі технікуму було проведено інформаційно-просвітницьку роботу зі студентами відділення «Професійна освіта» та випускними групами відділення технічних спеціальностей. Про переваги проходження військово строкової служби в ЗСУ інформував заступник військового комісара Конотопського ОМВК Сагайдачний Борис Володимирович;
  • традиційним уже стало проведення Дня української мови та писемності, Дня Соборності України, Дня Гідності та Свободи та інших свят.

Важливим аспектом формування стійкої громадянської позиції є участь молоді в благодійних акціях нашого міста, а також у волонтерському русі. Студенти були учасниками наступних заходів:

- «Стежиною добра і любові» - привітання звільнених працівників технікуму (пенсіонерів) з днем працівників освіти;

-  благодійній акції «Добро починається з тебе» по збору, іграшок, дитячих, жіночих та чоловічих речей, які були у вжитку, для вихованців інтернатних закладів та  нужденних осіб міста;

- «Допоможемо жити» - благодійному концерті, по збору коштів на лікування хворої мешканки нашого міста Руслани Шурхно;

- у акції «Надія на життя» по збору коштів для сім’ї Петрушенко на лікування хворих діток;

- проведено розважальну програму «Нумо, дівчата» для вихованців КУСОР  Конотопського дитячого – будинку інтернату;

- відвідали Конотопський благодійний фонд «СЕРЦЯ ЛЮБОВІ», де волонтери провели з дітками арт – терапевтичні заходи;

- до міжнародного для людей із особливими потребами відвідали  центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю Конотопської міської ради;

- заході до міжнародного дня волонтера « V – Day» на бази Конгрес – центр СумДУ;

- доброчинній акції до дня Святого Миколая «Краплина радості» для учнів загальноосвітньої санаторної школи – інтернат I –II ступенів.

         Різноманітні форми та методи виховання студентів використовуються в позанавчальний час, де студенти у співпраці з викладачами проводять цікаві змістовні заходи, що охоплюють різні напрямки виховної роботи:

  • до Дня знань, посвята в студентсво;
  • до Дня працівника освіти, концерт «Зі святом шановні освітяни», флеш-моб від студентів;
  • до Міжнародного Дня студента «Студент року - 2019», флеш-моб від викладачів.
  • «Сузіря талантів - 2019».

У закладі виховні заходи проходять згідно з планом роботи та систематично висвітлюються на сайті закладу та в групах соціальних мереж.

У процесі фізичного виховання вирішується багато завдань, але всі вони можуть бути умовно об’єднані у три групи: освітні, оздоровчі та виховні.  В індустріально-педагогічному технікумі КІ СумДУ зміст і форми фізичного виховання  визначені комплексною базовою програмою. Курс фізичного виховання націлений програмою на вирішення ряду завдань, які вирішуються з урахуванням стану здоров'я  студентів, рівня фізичної підготовленості, інтересів та здібностей, розвиток основних фізичних якостей та рухової активності, а також з урахуванням майбутньої професійної діяльності.

Спортивні досягнення у 2019 р.:

Міські змагання:

1) 26-27 лютого 2019р. були проведені змагання зі стритболу (дівчата). Взяли участь 4 студентки. Посіли ІV місце.

2) 10-11 квітня 2019р. були проведені змагання з допризовної підготовки. Взяли участь 4 студенти. Занора Андрій 911 гр. виборов І місце з метання гранати Ф-1.

      3) 14 вересня 2019р. студенти технікуму взяли участь у святкуванні міського Дня ФК і спорту. Команда юнаків виборола І місце у змаганнях зі стрітболу. У змаганнях з армресленгу Рибець Гапнна здобула І місце, Многолетній Михайло ІІ місце, Кривошей Віталій ІІІ місце.

4) 7-10 жовтня 2019р. були проведені змагання з міні-футболу. Взяли участь 15 студентів. Вибороли І місце. Бурлет Павло був визнаний кращим воротарем змагань.

5) 9 жовтня 2019р. на базі технікуму був проведений військовий навчальний вишкіл, у якому взяли участь 11 студентів.

6) 30 жовтня 2019р. були проведені змагання з н/тенісу (юнаки). Взяли участь 3 студенти. Посіли ІV місце.

7) 31 жовтня 2019р. були проведені змагання з н/тенісу (дівчата). Взяли участь 3 студентки. Посіли ІІІ місце.

8) 20-21 листопада 2019р. були проведені змагання з волейболу (дівчата). Взяли участь  12 студенток. Вибороли ІІ місце.

9) 24 листопада 2019р. були проведений турнір з боксу та змішаних одноборств ММА, де Рибець Галина, здобула І місце.

10) 27-28 листопада 2019р. були проведені змагання з волейболу (юнаки). Взяли участь  9 студентів. Вибороли ІІ місце.

11) 11 грудня 2019р. були проведені змагання зі стрільби з пневматичної зброї. Взяли участь 3 студенти. Зонора Андрій здобув ІІІ особисте місце.

Також протягом року збірні команди технікуму з різних видів спорту постійно є учасниками у дружніх та матчевих зустрічей та кубкових змагань серед навчальних закладів міста.

Обласні  змагання:

  • 14 вересня 2019р. студент 721 групи Безбородий Евген взяв участь у відкритих змаганнях з картингу у м. Суми де виборов ІІ місце;
  • жовтень 2019р. студент 721 групи Берлет Павло взяв участь в обласних змаганнях з футболу в м.Чернігів, де виборов ІІ місце;
  • 23 жовтня 2019р. студенти Селедець Владислав 322 гр. та Савченко Богдан 311 гр. взяли участь з командою інтернату в обласних змаганнях з міні-футболу де посіли ІІІ місце;
  • 13 листопада 2019р. студент Савченко Богдан 311 гр. взяв участь із командою інтернату в обласних змаганнях з баскетболу, де здобув ІІ місце;
  • 11 грудня 2019р. студент Савченко Богдан 311 гр. взяв участь з командою інтернату в обласних змаганнях з дартсу, де виборов І місце.

Реалізовано фізкультурно-оздоровчі та спортивно-агітаційні заходи: Олімпійський тиждень, День студентського спорту, День здоров’я, «Веселі старти» між командами викладачів і студентів та ін.

Кожного року проводяться кубкові змагання серед студентів навчальних груп  І-ІV курсів з різних видів спорту. Взяли участь у змаганнях:

  • з баскетболу – 88 студентів;
  • з міні-футболу – 70студентів;
  • з легкоатлетичного кросу – 380 студентів;
  • з волейболу – 80 студентів;
  • з настільного тенісу – 45 студентів.

 

7. Науково-дослідницька робота зі студентами

В Індустріально-педагогічному технікумі важливим напрямком навчально-виховного процесу є робота по залученню студентів до науково-дослідницької роботи. У технікумі систематично проводиться робота по виявленню серед студентів найбільш підготовлених і обдарованих молодих людей, здатних не тільки здобувати міцні знання з дисциплін за фахом, але й охочих спробувати себе у науково-дослідницькій сфері, олімпіадах, конкурсах. Студенти технікуму є постійними учасниками конференції, що проводиться Конотопським інститутом Сум ДУ, беруть участь у мовно-літературних конкурсах та олімпіадах обласного рівня. Так, у 2019 році призове місце здобула студентка нашого технікуму за результатами олімпіади обласного рівня з англійської мови.

Три роки поспіль виховний відділ технікуму до Міжнародного Дня студента проводив конкурс «Студент року». Перейнявши досвід, у листопаді 2019 року, вперше на міському рівні, пройшов фінальний етап конкурсу «Кращий студент Конотопа – 2019».

Наші студенти гідно представили себе в різних категоріях. Перемогу в номінації «Науковець року» отримав студент спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» – Чернишов Ілля.

У номінації «Громадський діяч» перемогу здобула наша студентка спеціальності «Соціальна робота» – Іванюк Вікторія.

«Волонтер року» – перемогу здобула студентка спеціальності «Соціальна робота» Піюк Марина.

Активну участь у різних заходах беруть студенти спеціальності «Соціальна робота»:

  • так, практичний психолог і студентка технікуму були представниками на стратегічній сесії для регіональних лідерів порозуміння Програми розвитку ООН в Україні 20 квітня у м. Києві;
  • участь у реалізації програми «Громада, дружня до дітей та молоді» у м. Ірпінь під егідою Unicef;
  • участь у Travel-тренінгах у Сумах, Ужгороді.

Досягнення  студентів:

- Василець Єлизавета – студентка 631 групи, ІІІ місце в V обласній студентській олімпіаді з англійської мови серед студентів І-ІІ курсів ВНЗ І-ІІ р.а. в Сумській області,

- Григорець Анастасія– студентка 531 групи, диплом І ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Назаренко Анна– студентка 531 групи, диплом І ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Горбач Вікторія – студентка 631 групи, диплом І ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Олефіренко Анастасія, Ніколаєнко Денис  - студенти 741 групи, диплом ІІ ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Біляк Богдан та Ніколаєва Ольга - студенти 741 групи, диплом ІІ ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Жила Катерина - студентка 821 групи, диплом ІІ ступеня в науково-методичній конференції викладачів, співробітників та студентів Конотопського інституту СумДУ,

- Сьомако Владислав – студент 931, сертифікат учасника ІХ Міжнародної науково-практичної інтернет конференції «Сучасний рух науки» ,

- Стипендія Голови Сумської обласної державної адміністрації за особливі успіхи в навчанні, участь в науково-дослідній та громадській роботі

8.Розвиток матеріальної бази

Виконано поточний  ремонт:

  • покрівлі гуртожитку №2 загальною площею 260 м2 (липень -листопад 2019 р.);

- правого крила, коридору ІІІ поверху навчального корпусу;

  • східових клітин ІІ та ІІІ поверхів (жовтень 2019 р.);
  • тепломережі між гуртожитком та гаражем (жовтень 2019 р.);
  • приміщень харчоблоку (встановлення бойлера для подачі гарячої води, ремонт холодильного обладнання та духової шафи, фарбування підсобних приміщень) (жовтень – листопад 2019 р.);
  • секцій та кімнат гуртожитку (липень 2019 р.).

Придбано:

  • 531 метрів квадратних металопластикових конструкцій (грудень 2019 р.);
  • 5 принтерів, 1 LED телевізор, проектор та екран до нього, 2 сценічних монітори, морозильну камеру, 2 комутатори на 1 Gb\с. кожен (грудень 2019 р.);
  • протипожежне обладнання (24 – вогнегасники, 22 – пожежних рукави, перезаряжено – 25 вогнегасників) (грудень 2019 р.);
  • комп'ютерну техніку та меблі для облаштування сучасного комп'ютерного класу (грудень 2019 р.);

9. Основні напрямки діяльності технікуму на 2020 р.:

  • забезпечити набір студентів на 1 курс 2020-2021 н/р. та та на вакантні місця 2 курсу;
  • підвищити рейтинг навчального закладу;
  • ліцензувати освітні програми (молодший бакалавр);
  • отримати ліцензію на підготовчі курси водіїв;
  • розвивати матеріально-технічну базу технікуму;
  • зареєструвати право власності на земельну ділянку технікуму;
  • випускників технікуму, які виявили бажання навчатися далі у ВНЗ ІІІ-IV р.а., направляти на навчання в першу чергу КІ та СумДУ;
  • впровадження сучасних технологій в навчальний процес, в т. ч. елементів дистанційної форми, он-лайн системи навчання.

 

 

 

                Директор технікуму                                               Дмитро Косенко