Година психолога "Що таке стрес"

Більшість нещасть людства

викликана помилковими оцінками

значення тих або інших подій у житті.

( Б.Франклін )

 Термін стрес вже давно вийшов за межі наукової мови. Напружені обставини буття викликають стресові стани людей – дезорганізацію діяльності. Багатьом знайомий емоційний стан, коли все валиться з рук, неможливість зосередитись, розгубленість. Це – все ознаки дії стресу.

 Модне слово, яким воно стало в останній час, „стрес” – прийшло до нас з англійської мови, і в перекладі означає „натиск, тиск, напруга”. Енциклопедичний словник дає таке тлумачення стресу: „Сукупність захисних фізіологічних реакцій, що виникають в організмі тварин і людини у відповідь на вплив різних несприятливих факторів (стресорів).

 Проте, стрес – це ваша індивідуальна реакція, яка може відрізнятися від реакції будь-якої іншої людини. В її основі лежить ваше ставлення до цієї ситуації, а також ваші думки й почуття. Змінюючи свої думки й реакцію, ви отримуєте можливість цілком змінити своє відчуття й понизити рівень стресу. Отже, ваша реакція на ситуацію залежить від вас, від ваших думок, якими можна керувати.

 Ми переживаємо різні стресові стани. Стрес може сприяти мобілізації людини, підвищити її адаптаційні можливості в умовах дискомфорту й небезпеки (конструктивний, корисний стрес). Але він може й зруйнувати людину, різко знизити ефективність її роботи і якість життя (деструктивний стрес).

 Який вид стресу, що ми переживаємо: той, що руйнує чи той, що допомагає залежить від сили й тривалості впливу стресору, нашої чутливості до впливу несприятливих умов і від наших можливостей їм протистояти.

 Жити і працювати взагалі без стресу неможливо, та й шкідливо: без необхідності боротися і переборювати труднощі людина старіє, стає слабкою й безпомічною. Однак, переступивши індивідуальний „поріг” за силою й тривалістю впливу, стрес стає згубним, у людини з’являється втома від стресу, виснаження, вона може навіть занедужати. Установлено, що за 10 - 15 років роботи в екстремальних умовах організм людини зношується так, немовби вона пережила найтяжчий інфаркт. І, навпаки, короткочасний сильний стрес може мобілізувати й активізувати людину, підвищити її життєвий тонус.

 Можна помітити, що одні „стресують” ледве не щодня, але в невеликих „дозах”: не дуже агресивно й істотно, не руйнуючи відносини з оточуючими. Інші – кілька разів на рік, але надзвичайно сильно, цілком втрачаючи самоконтроль і потрапляючи у важкий стан „стресового чаду”.

 Стресовий сценарій, засвоєний у дитинстві, відтворюється не тільки за частотою і формою прояву. Повторюється також спрямованість стресової агресії: на самого себе або на навколишніх. Один звинувачує в усьому себе і шукає насамперед власні помилки. Інший обвинувачує навколишніх і не здатний подивитися на себе з боку.

Зробіть перший крок на шляху подолання стресових ситуацій!

Важко зберегти рівновагу, коли навкруги летить шкереберть. Як залишитися спокійним у стані соціального, емоційного напруження? Відповідь є: необхідно пройти 17 кроків, за однієї умови – не перестрибувати.

 

1 Починати день, маючи достатньо часу для водних процедур (холодний чи гарячий душ – залежить від ваших уподобань).  Не слід поспішати зранку, особливо під час сніданку.

2 Плануйте день – подумки та письмово. Визначте пріоритети майбутніх подій впродовж дня.

3 Робіть вчасно перерви для харчування.

4 Визначте, хто вам в чому може допомогти та допомагайте іншим.

5 Не втрачайте можливості робити фізичні вправи. Якщо ви заздалегідь це плануєте, то знайдете й час. Ви ж знаходите час для харчування.

6 Вчасно відпочивайте. Плануйте хоч би одну приємну подію впродовж дня.

7 Навчіться дихати на замовлення.

8 Навчіться „виходити” із ситуації і дивитись на неї збоку.

9 Частіше всміхайтесь собі, а якщо побачите когось без посмішки, подаруйте йому свою.

10 Записуйте образи та негативні почуття, прочитайте їх і розірвіть.

11 Краще читайте книжки, ніж дивіться програми телебачення.

12 Дивіться на стресову ситуацію як на „виклик” спробувати чи ствердити ваше „Я” та зміцнити волю, а не як кризу, загибель.

13 Навчайтеся жити у людей. Люди – це краща наука. Якщо ви даєте щось іншим, то цим ви акумулюєте в собі добро.

14 Змінюйте акценти ситуації, весь час коригуючи її на камертон совісті. Спитайте себе: „Що для мене важливіше? Як я подивлюся на цю ситуацію через рік?”

15 Сміх і гумор – підґрунтя творчої життєдіяльності. Сміх зменшує дію стресу. Гумор – найкращий засіб зберегти серйозне ставлення до життя.

16 Вчіться у минулого, плануйте, живіть у теперішньому часі.

 

Будьте завжди собою!

 

Якщо ви навчитесь управляти собою, піклуватись про свій організм, розум, емоції і душу, то, коли опинитесь у стресовій ситуації, ви тільки усміхнетесь і промовите: „Нові проблеми? Чудово. Є змога випробувати свої сили і перемогти!”

1 З’ясуйте, що саме вас тривожить і зачіпає за живе. Психологи стверджують: проблема, витягнута з підсвідомості – уже наполовину вирішена. Для цього зовсім необов’язково йти до психоаналітика. Розкажіть про те, що вас турбує, близькій людині. Це особливий психологічний прийом: проаналізувавши свою проблему в голос, ви доберетеся до кореня своїх проблем і знайдете вихід ситуації.

2 Не видавайте себе за бідну ягничку. Перше, що рекомендують зробити психологи, коли в черговий раз захочеться розвинути з дріб’язкової проблеми маленьку трагедію, слід знайти людину, якій би жилося набагато гірше, і допомогти їй.

3 Сплануйте свій день. Учені помітили, що для людини, стан якої наближається до стресового, час прискорює свій біг. Тому вона відчуває непомірну завантаженість і нестачу часу. Упоратися з перевантаженнями елементарно: розпишіть свої дії, розподіливши за степенем важливості, і виконуйте свій план.

4 Не згущуйте хмари. Люди, схильні до стресових реакцій, будь-яку проблему роздувають до масштабів всесвітньої катастрофи. Насправді жахливі обставини в нашому житті трапляються нечасто. Тому викиньте з голови надумані проблеми, а також ті, які ви не в змозі вирішити.

5 Навчіться керувати своїми емоціями. Наш мозок викидає гормони стресу на будь-які подразники, що загрожують нашому спокою. При цьому йому зовсім байдуже, реальні вони або вигадані. Вирватися зі стресового кола допоможе найпростіша йогівська вправа. Заплющте очі й подумки перенесіться на берег океану. Підніміть руки вгору і розведіть у сторони, уявляючи, як у них входить енергія. Складіть їх одна на іншу в ділянці пупка (ліва знизу). Цього цілком достатньо, щоб повноцінно відпочити мозок киснем і заспокоїтись.

6 Не забувайте хвалити себе щоразу, коли вам удається впоратися із хвилюванням. Наприклад, купіть собі що-небудь у подарунок. Причому робити це потрібно не стільки заради себе, скільки заради свого мозку. Ваша сіра речовина теж має потребу в подяці за відмінно виконану роботу.

7 Усміхайтеся, навіть якщо вам не сильно хочеться. Сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові. У відповідь на вашу усмішку організм продукуватиме бажані гормони радості.

8 Робіть фізичні вправи не менше 30 хвилин на день. Замість того, щоб відлежуватись у ліжку, бігайте. За твердженням лікарів, найантистресовіші види спорту – біг і спортивне ходіння. По-перше, активні рухи не дають адреналіну нагромаджуватися, по-друге, відволікають від негативних думок. Стежте за пульсом – його оптимальна частота для вас розраховується за такою формулою: 180 мінус ваш вік.

9 Використовуйте агресивну енергію в мирних цілях. Візьміть на озброєння японський спосіб боротьби зі стресами. Коли японець відчуває роздратування, він щосили б’є опудало свого шефа. А якщо у вас під рукою ляльки не виявилося, напишіть лайливий лист. І з усією кровожерливістю, на яку ви здатні, спаліть його, розірвіть у жмути… (можете уявити, начебто те саме робити з адресатом). Психологи помітили, що ненормативна лексика разом з різкими жестами теж добре виводить негативні емоції.

10 Вживайте вітамін Е. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. До речі, цей вітамін у натуральному вигляді міститься в картоплі, сої, кукурудзі, моркві, ожині і волоських горіхах.