БЕЗПЕКА В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ВІД УЧНЯ ДО ВЧИТЕЛЯ

21 жовтня 2019 року в приміщенні Національного транспортного університету відбулася Третя практична конференція «Безпека в закладах освіти від учня до вчителя»  яку відвідала Лобурцова О.О.

Відкриття конференції відбулося за участі шеф-редактора журналу «НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ плюс» Олени ПЕРЕВОЗНИК. З вітальним словом звернулися заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Державної служби України з надзвичайних ситуацій Павло АФАНАСЬЄВ, а також зіркова гостя, українська акторка, головна героїня серіалу «Школа» Олена КУРТА.

Під час заходу заступник начальника управління інспекційної діяльності – начальник відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничих травм Держпраці Олег ГНАТЮК та завідувачка сектору з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти Наталія ДУБРОВА розглянули Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися зі здобувачами освіти під час освітнього процесу.

Про зниження ризиків пожежної небезпеки у загальноосвітніх закладах поінформував заступник начальника Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, полковник служби цивільного захисту, кандидат технічних наук Олександр БОРИС.

Велику зацікавленість присутніхтвикликав виступ освітнього омбудсмена Сергія ГОРБАЧОВА, який говорив про безпекову складову у внутрішній системі забезпечення якості освіти.

Про психологічну готовність до надзвичайних ситуацій у закладах освіти й всеукраїнський експеримент доповідав завідувач лабораторії політико-правових відносин Інституту соціальної й політичної психології НАПН України, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник, науковий керівник експерименту Віталій ДУХНЕВИЧ.

Значний інтерес серед учасників конференції викликав практичний блок, де йшлося про надання домедичної допомоги у разі виникнення надзвичайної ситуації у закладах освіти. Про це розповів завідувач кафедри домедичної підготовки Інституту державного управління у сфері цивільного захисту, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник Віталій КУШНІР та продемонстрував на манекені-тренажері, як правильно надавати першу домедичну допомогу.

Темою самозахисту та навчання дітей і підлітків основ безпеки продовжив інструктор крав-мага, тренер дитячої безпеки проєкту Krav Kids Максим КОЗЛОВ.

Конференція показала , що  практичні рекомендації, трактування законодавчих норм, навички психологічної готовності до надзвичайних ситуацій у закладах освіти та ази надання домедичної допомоги у разі потреби – це той необхідний  багаж знань, який потрібен  для роботи зі студентством кожному  освітянину.