Життєві цінності особистості (рекомендації для класних керівників для проведення виховної години)

Відкрийте ваші руки, щоб змінити, але не відпустити свої цінності. (Далай-лама)

Перед нами щодня стоїть необхідність вирішувати якісь завдання. Кожен день ми стикаємося з якимись обставинами, які відчувають наше терпіння і характер. У цій ситуації дуже велике значення мають наші життєві цінності, які служать маркерами і дозволяють нам переконатися, що ми рухаємося по нашому шляху в правильному напрямку. Коли всі слова і дії приведені у відповідність з нашими цінностями, життя здається нам правильною і змістовною, а ми самі впевнені і задоволені собою. Але якщо трапляється так, що наша поведінка не відповідає внутрішнім переконанням, ми дуже скоро починаємо відчувати занепокоєння й роздратування, що зароджуються і зростають всередині нас. Це неприємне відчуття підказує нам, що не все гаразд у нашому світі. Мало того, ці відчуття можуть стати джерелом занепокоєння і нещастя для нас. І тільки твердо дотримуючись вказівок нашої совісті, ми можемо зберегти почуття власної гідності і відчувати себе самодостатніми і щасливими.

Наші життєві цінності – це наш внутрішній компас, за яким ми повинні звіряти кожен крок по життєвій дорозі. Є проблеми зі здоров'ям, грішми, стосунками? Це тому, що наші внутрішні моделі світу не співпадають з тим, що є насправді. Важко приймати будь-яке рішення? А це тому, що ми не впевнені в тому, чого ми дійсно хочемо і що для нас дійсно важливо. Коли у нас є певні установки, нам легше зважувати варіанти і знаходити правильне рішення – адже життєві цінності людини служать йому опорою, і, слідуючи їм незалежно від обставин, ми починаємо жити більш повноцінним і продуктивним життям.

Що може стати головним для вас?

Дуже важливо визначитися з тим, що є найбільш головним для вас, адже життєві цінності допомагають формувати характер і контролювати наші вчинки, бажання і рішення. Звичайно, у різних людей внутрішні установки різні: для одного найважливіше те, що здається не настільки важливим для іншого, а для третього і взагалі головний орієнтир у житті відрізняється від того, що важливо і для першого, і для другого. І все ж ми можемо перерахувати найбільш часто згадуються різними людьми критерії, які мають першочергове значення в їх житті і повинні мати особливе значення для кожної людини. Отже, які можуть бути життєві цінності?

  • Любов – це, напевно, взагалі найперше, що назве практично кожна з нас. Це важлива особистісна цінність, яка заслуговує особливого місця в житті кожної людини. І тут мова йде не тільки про романтичний почутті, тому що це не єдиний вид любові, яку здатний відчувати людина. Так, як ви любите своїх близьких і друзів, ви можете любити і інших людей. Любов до людей народжує співчуття, а це ще одне, про що ми повинні сказати, коли перераховуємо основні життєві цінності. Коли ми приходимо до співчуття, ми починаємо бачити в людях найкраще, в той час як вони бачать краще в нас.
  • Розуміння, якого потребує кожна людина. Як часто можна побачити людей, які тримають у своєму серці гнів і образу на інших, в причинах вчинків яких вони не хочуть розібратися. Гнів робить їх сліпими і віддаляє від оточуючих. Якщо ж ви готові зрозуміти і прийняти людей і обставини, які змушують їх чинити так чи інакше, ви отримаєте контроль над ситуацією і зможете з кожним знайти спільну мову.
  • Повага до людей – теж дуже важливий критерій. Воно не тільки дозволяє нам черпати натхнення в кращих якостях оточуючих, але й дозволяє краще побачити і постаратися виправити свої недоліки. Ніхто не досконалий; а повага є єдиним способом, за допомогою якого ми можемо помічати позитивне в інших і прагнути удосконалювати самих себе. І, як багато інші життєві цінності, повагу має властивість відбиватися від інших людей до вас – чим з більшою повагою ви ставитеся до оточуючих, тим більшу повагу вони проявляють до вас.
  • Дисципліна, яку багато хто, на жаль, плутають з рутиною і намагаються її уникати. Рутина означає, що ми понуро робимо щось вельми одноманітне; дисципліна ж – це коли людина діє навіть з деякою часткою веселощів, але головне, що його хвилює, це повне виконання своїх обов'язків. Дисциплінований і відповідальний чоловік завжди буде поважати свій і чужий час, тому однією з його характерних рис можна назвати пунктуальність.
  • Віра в інших. Вона може поширюватися і на ваше ставлення до самої себе. Це ваша рішучість, яка здатна підняти людину, якщо він впав. Його сумнів в собі в скрутну хвилину може бути знищено вашою вірою в нього. І що цікаво, ця віра заразлива – чим більше ви вірите в інших, тим більше міцніє ваша віра в себе.
  • Подяка. Коли ви витрачаєте всього лише секунду на те, щоб сказати «спасибі», висловивши свою вдячність іншому, ви запалюєте величезний вогонь дружелюбності і у відповідь вдячності до вас цієї людини. Саме подяку допомагає побачити і відчути той достаток радості, на яке щедра наша життя.
  • Прощення. Вміння прощати звільняє нас від болю і гніву, які змушують нас «застрявати» у минулому. Коли ви прощаєте, ви відпускаєте образу і рухаєтеся вперед по своєму житті.
  • Дружба. Друзі підтримують нас, і вони завжди готові допомогти порадою, якщо ми їх про це просимо. Друзі служать нам опорою в труднощах і завжди бувають поруч з нами в радості.
  • Надія. Це саме те паливо, яке гріє нас, коли ми втомилися і не бачимо дорогу. Надія переконує нас, що іноді питання не в тому, «чи збудеться», а в тому, «коли» це буде.
  • Оптимізм. Є такий вислів: «Якщо тобі дістався лимон – зроби з нього лимонад!» Це дуже цінна якість – вміти бачити хороше навіть там, де його дуже важко побачити. У людей з такою якістю поганого в житті завжди менше, ніж хорошого. Вірніше, поганого і не буває – тому що вони вміють йому протистояти.
  • Терпіння – це цінність, яка створює кращий стан розуму, більш ефективне для прийняття рішень.
  • Толерантність. Є такі люди, з якими нам деколи не хочеться мати справи. Але замість того, щоб показувати їм своє презирство, краще проявити терпимість – це найкраща і гідна альтернатива.
  • Чесність. Це навіть обговорювати не варто. І не дивуйтеся, що цей критерій ми називаємо в самому кінці – це тому, що чесність є основою, на якій стоять усі інші життєві цінності, які б вони у вас були. Чесність полягає не тільки в тому, щоб зізнатися у своїй помилці на роботі або розповісти чоловікові правду про те, куди ви витратили гроші з його картки. Чесність полягає в тому, щоб зізнатися собі, що ви не досконалі. Це єдиний спосіб, за допомогою якого ви зможете вплинути на своє життя, щоб змінити її на краще.

 

Як встановлювати та використовувати свої основні пріоритети?

Є дуже ефективний спосіб визначити свої цінності, і полягає він в наступному:

  1. Складіть список того, що здається вам найбільш важливим у вашому житті – настільки важливим, що ви не зможете бути щасливою без цього. Ваш початковий список може бути дуже довгим – це не страшно, ви подкорректіруете його пізніше.
  2. Перегляньте свій список і запитайте себе: це дійсно те, без чого я не зможу жити щасливо? Без цього моє життя дійсно буде здаватися нестерпною? Якщо є хоч якийсь сумнів – видаліть це з вашого списку.
  3. Повторіть цей процес до тих пір, поки ваш список не скоротиться до шести – десяти значень. Ось тепер у вас є список найбільш важливих саме для вас життєвих цінностей. Спираючись на них, ви зможете йти по життю, відчуваючи свою значущість і задоволення всім, що ви будете робити.

Ваші особисті цінності складаються з всього того, що сталося у вашому житті, і включають вони в себе безліч різних впливів: вплив ваших батьків і сім'ї, ставлення до релігії, вашу освіту, художні уподобання, коло вашого спілкування і безліч інших факторів, від яких залежить життєвий досвід і сформований світогляд кожної людини. Ефективні люди завжди визнають і враховують цей вплив навколишнього середовища; вони розробляють чіткий, ясний і осмислений «набір» переконань і пріоритетів. Як ви дієте далі, якщо ви можете вважати себе сформованим людиною зі стрункою системою цінностей?

  • Ви демонструєте і моделюєте свої пріоритети в особистому і професійному поведінці, при прийнятті важливих рішень і під час міжособистісної взаємодії.
  • Ви можете спиратися на свої цінності в родині, будуючи відносини з чоловіком і виховуючи дітей.
  • Ви коригуєте і встановлюєте життєві цілі, засновані на ваших головних особистісних критеріях.

Тому виберіть саме ті значення, які дійсно найбільш важливі для вас, значення, які визначають ваш характер. Вони будуть одним з найпотужніших інструментів, доступним вам, за допомогою якого ви зможете стати такою, якою ви самі хочете бути. Це інструмент досягнення ваших цілей та мрій, інструмент впливу на інших людей і на навколишнє вас дійсність. Не упускайте свою можливість!

Переглянути та скачати відое по даній темі можна за посиланнями:

 https://youtu.be/kwvTFlAGFxU

 https://youtu.be/IrlL-jgu41Q