ОГТ

«Гідравліка» містить основні принципи та загальні положення гідравліки (гідростатики та гідродинаміки), які необхідні для засвоєння принципів дії та процесів, що відбуваються як в окремих гідромашинах, так і в гідроприводах мобільних і стаціонарних засобів агропромислового виробництва, а також для розуміння основних тенденцій удосконалення гідроприводів. «Теплотехніка» присвячена питанням, які окреслюють теоретичні основи теплотехніки, процеси енергомасопереносу і горіння основних видів енергоносіїв, термічні та теплові процеси в двигунах внутрішнього згоряння мобільних засобів сільськогосподарської техніки, інших типах теплотехнічного обладнання, що в сучасних умовах дозволить майбутнім інженерам агропромислового виробництва раціоналізувати структуру і експлуатацію паливо-енергетичної бази, як окремого сільськогосподарського підприємства, так і народного господарства країни в цілому.

Метою предмета є отримання теоретичних знань і оволодіння інженерними методами розв'язування прикладних задач з визначення параметрів різних типів гідромашин, розрахунків мережі, сільськогосподарського водопостачання, каналізації, та навчитися запобігати забрудненню навколишнього середовища. Оволодіння майбутніми фахівцями теоретичними знаннями і практичними навичками з раціонального використання теплоти в сільському господарстві, економії теплоти та палива, ефективного використання теплотехнічного сільськогосподарського обладнання.

Завдання вивчення дисципліни полягає у вивченні основних законів гідростатики і гідродинаміки рідин, а також конструкції розрахунку і призначення гідравлічних апаратів, гідравлічних машин та гідротехнічних споруд різних ступенів складності. У вивченні теоретичних основ теплотехніки, теплообміну та раціонального використовування теплоти на підприємствах аграрного виробництва. Навчити студентів методам ефективної експлуатації теплотехнічного обладнання з метою економії теплової енергії і забезпечення екологічно безпечних умов її використання.

Зміст дисципліни

  1. Гідростатичний тиск і його властивості, загальне рівняння рівноваги рідини.
  2. Основні поняття гідродинаміки.
  3. Гідравлічні машини: насоси і гідродвигуни.
  4. Конструкція і параметри роботи об'ємних насосів і гідродвигунів.
  5. Рівняння стану ідеальних газів.
  6. Закони термодинаміки.
  7. Класифікація і загальні характеристики теплових машин.
  8. Пароутворення. Цикли холодильних установок.
  9. Теплопередача і основи розрахунку теплообмінних апаратів.
  10. Розрахунок рекуперативного теплообмінного апарата.