Машини і обладнання для тваринництва

Вивчає  впровадження сучасних технологій, механізованих і автоматизованих технологічних процесів, високопродуктивного та надійного обладнання для галузі тваринництва і вимагає для здобувачів освіти   системних знань та вмінь. Дисципліна забезпечує отримання знань та навичок щодо: застосування ефективних технологічних процесів утримання тварин та механізації й автоматизації технологічних операцій виробництва продукції тваринництва .

     Здобуті  знання формують здатність здобувача освіти  до виявлення можливих шляхів: застосування ефективних технологічних рішень з ресурсоощадного виробництва продукції тваринництва з врахуванням сучасних європейських тенденцій та вітчизняних традицій; удосконалення існуючого та розроблення сучасних зразків енергоефективного та високопродуктивного обладнання для максимального виключення ручних операцій з технологій виробництва.

  Метою навчальної дисципліни є формування у здобувачів вищої освіти,  використання навичок щодо знання основних видів машин та обладнання для механізації технологічних процесів галузі тваринництва, класифікацію машин за специфікою експлуатації їх будови, принципів роботи, правил експлуатації основних груп машин,  та режимів роботи машин та обладнання, шляхів покращення та удосконалення   обладнання тваринництва.

Основними завданнями  є вивчення методів аналізу процесів, що розглядаються; класифікації машин та обладнання, які застосовуються  у  тваринництва; будови та принципу дії сучасного обладнання для виробництва продукції тваринництва;  

Зміст дисципліни розкривається в розділах та  темах:  

Розділ.1. Машини та обладнання

Тема.1.1. Загальна характеристика тваринницьких підприємств. Внутрішнє планування і обладнання тваринницьких ферм.

Тема.1.2. Технопостачання та формування мікроклімату в тваринницькому приміщені

Тема.1.3. Водопостачання ферм і напування тварин

Тема.1.4. Приготування кормів

Тема.1.5. Роздавання кормів.

Тема.1.6. Видалення та утилізація гною

Тема.1.7. Доїльні апарати

Тема.1.8. Доїльні установки

Тема.1.9. Первинна обробка молока

Тема.1.10. Стрижка овець

Розділ.2. Машиновикористання в тваринництві.

Тема.2.1. Інженерно-технічна служба і матеріально-технічне забезпечення тваринництва

Тема.2.2. Монтаж машин та обладнання

Тема.2.3.    Пусконалагоджувальні роботи

Тема.2.4. Експлуатація машин та обладнання

Тема. 2.5.   Комплексна механізація технологічних процесів на с/г ВРЗ і свиноферм

Тема.2.6.    Техніка безпеки