Функціональне програмування

 

Мета дисципліни. Метою викладання навчальної дисципліни «Офісне програмування» є ознайомлення студентів з класифікацією, призначенням та можливостями сучасного прикладного програмного забезпечення, прищеплення стійких навичок ефективного застосування його для вирішення різноманітних науково-технічних задач за фахом.

Завдання дисципліни. Основними завданнями дисципліни «Функціональне програмування» є набуття знань, умінь та навичок (компетенцій) на рівні новітніх досягнень в області функціонального програмування відповідно до освітньої кваліфікації бакалавр з програмної інженерії.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми у результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

– базові поняття функціонального програмування: рекурсію,

карінг, зіставлення зі зразком, ліниві та енергійні

обчислення;

– функції вищого порядку;

– алгебраїчні типи, класи та сорти типів;

– обчислення з ефектами: функтори, аплікативні функтори та

монади;

вміти:

– застосовувати перелічені вище засоби у програмуванні;

– створювати нескладні програмні проекти на Гаскелі.

 

Функціональне програмування – це надійні і виразні програми, які залюбки виконуються паралельно і легко тестуються. Програмувати в функціональному стилі можливо будь-якою мовою, але вчитися цьому слід на Гаскелі (Haskell). І не тільки тому, що це є суто функціональна мова, і нею просто неможливо написати не функціональну програму, а ще й тому, що почавши вивчати Гаскель, ви за місяць дізнаєтеся стільки нових речей, скільки інший програміст (тобто той, хто не вивчав Гаскель) не дізнається і за рік