Програмування мовою ассемблера

Мета дисципліни. Метою курсу є отримання студентами знань про будову та принципи функціонування сучасних операційних систем та формування практичних навичок роботи з ними, отримання знань у царині організації і реалізації системних задач, вміння програмуватина мовах низького рівня (асемблер) для реалізації задач автоматизації обробки інформації та автоматизації керування об’єктами.

Завдання дисципліни.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми у результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

  • мови системного програмування та методами розробки програм, що взаємодіють з компонентами комп’ютерних систем,
  • знати мережні технології, архітектури комп’ютерних мереж,
  • знати практичні навички технології адміністрування комп’ютерних мереж та їх програмного забезпечення (спільно з дисципліною CSB019 Комп'ютерні мережі та адміністрування).

 

вміти:

  • демонструвати вміння працювати з сучасними інтегрованими

середовищами розробки програм, досліджувати архітектуру ОС,

налагоджувати та адмініструвати ОС;

  • розробляти програмне забезпечення з використанням мови Assembly;
  • самостійно опановувати нові методи та технології розробки системних

програм

 

У курсі розглядаються структура, класифікація та принципи побудови операційних систем, основи системного програмування, етапи проходження програми від написання до виконання (макропроцесор, асемблер або компілятор, редактор зв’язків, зв’язуючий завантажувач, інтерпретатор), основи мови Assembler. Засоби розробки: пакети асемблерів, побудовані на основі MASM32; Microsoft Macro Assembler зі складу пакету для розробки драйверів Windows Driver Kits, налагоджувач OllyDbg, засоби налагодження зі складу Debugging Tools for Windows, інтегроване середовище розробки програм RadAsm IDE