Основи схемотехніки

 

Особливості сучасного конструювання електронної техніки є

застосування уніфікованих елементів. Для правильного застосування стандартних мікросхем важливо знати не тільки їх внутрішній устрій та основні характеристики, а також методи їх поєднання.

В дисципліні Схемотехніка аналогових компонентів комп'ютерних систем розглядаються аналогові форми подання інформації; узгодження вхідних та вихідних опорів схем; зворотні зв'язки і їхній вплив на характеристики системи; операційні підсилювачі та їх застосування при конструюванні аналогових пристроїв обробки інформації; схеми порівняння аналогових сигналів (аналогові компаратори); модулятори й демодулятори; джерела живлення. На лабораторних роботах багато часу присвячено комп'ютерному моделюванню електричних схем.

 

Мета дисципліни. є одержання знань про пристрій, принципи роботи сучасної елементної бази комп'ютерної аналогової електроніки, вивчення методів розрахунку й аналізу аналогових електричних схем із застосуванням методів комп'ютерногомоделювання аналогових пристроїв.

Після вивчення дисципліни студенти будуть

знати:

  • класифікацію і призначення основних типів аналогових електронних електричних пристроїв, включаючи їхні характеристики,
  • параметри, еквівалентні схеми математичних моделей для машинного аналізу;
  • мати уяву про типові схеми підсилювачів, формувачів і генераторів електронних сигналів, схемні і національні особливості різних серій аналогових ІМС.

вміти:

  • застосовувати отриманні знання та досвід під час розв’язання конкретних схематичних задач з використанням машинних методів аналізу, моделювання і оптимізації електронних схем

 

Сферою використовування набутих навичок є задачі інформаційної електроніки – управління виробничими процесами за допомогою аналогових підсилювачів, різноманітних датчиків, генераторів сигналів, оптоелектронних та цифрових пристроїв, логічні елементи та мікропроцесорні системи. Всі вони призначені для вимірювань, обробки, передачі, збереження та відображення інформації.