Розробка веб-застосувань

 

Веб-простір зараз виконує функції платформи для просування товарів та послуг, поруч із забезпеченням й наданням інформаційного та розважального контенту для користувачів. Новітні технології розробки веб-застосунків на боці серверу дозволяють реалізувати потреби підприємців та компаній щодо створення веб-ресурсів та веб-сервісів. Основою курсу є вивчення основ програмування та технологічні властивості розробки на мові PHP. Для збереження контенту сайту, вибірки даних та ведення завдань обліку частіше у веб-рішеннях застосовують реляційні бази даних. Тому, у курсі надається місце для поглиблення знань із проектування та застосування баз даних. Поруч із цим розглядаються проблеми забезпечення безпеки веб-рішень, що програмуються на боці серверу. Метою викладання навчальної дисципліни є формування системи теоретичних знань і набуття практичних умінь і навичок щодо розробки та проектування веб-рішень, що виконуються на боці серверу. Оволодіння навичками веб-програмування із застосуванням об’єктно-орієнтованого підходу і набуття компетенцій щодо застосування технологій та інструментальних засобів розробки веб-орієнтованих систем.

Змістовий модуль 1.  Основи PHP

Тема 1. Принципи роботи Інтернету. Огляд технологій веб-програмування.

Тема 2. Основні поняття та особливості мови PHP. 

Тема 3. Основи синтаксису PHP.

Тема 4. Керуючі конструкції.

Тема 5. Обробка запитів за допомогою PHP.

Тема 6. Отримання, обробка та зберігання даних.

Тема 7. Функції в PHP.

Тема 8. Робота з масивами даних.

Тема 9. Робота з рядками, регулярні вирази.

Тема 10. Веб-програмування

Тема 11. Робота з файловою системою.

Тема 12. Побудова проектів.  Об'єктно-орієнтоване програмування в PHP.

Тема 13. Можливості ООП в PHP.

Змістовий модуль 2. Основи MySQL. Робота з базами даних.

Тема 15. Установка сервера MySQL. Взаємодія з сервером

Тема 16. Мова SQL.  Робота з базами даних

Тема 17. Підтримка MySQL в PHP

 Змістовий модуль 3.  Основи роботи з сервером

Тема 18.  Завантаження файлів на сервер.  Створення зображень.  Сесії. 

Тема 19.  Питання безпеки в електронній комерції

Тема 20. Full-Stack розробка. Використання PHP з AJAX.

Тема 21. Розробка сайтів на базі CMS WordPress

Тема 22. Розробка сайтів на базі CMS Joomla

Тема 23. Розробка сервісів на базі Laravel

 

 

 

 

Очікувані результати навчання навчальної дисципліни

Після успішного вивчення навчальної дисципліни здобувач вищої освіти зможе:

РН1.

Знати синтаксис запису основних конструкцій на мові PHP, принципи роботи з формами, основні команди для роботи з файлами, обробки інформації різного типу.

РН2.

Вміти виконувати з’єднання з серверними базами даних, формувати запити до таблиць баз даних з метою отримання, редагування інформації, зміни структури таблиць, встановлення зв’язків.

РН 3.

Проводити ефективний аналіз та робити правильний вибір технологій розробки клієнт-серверних додатків. Володіти навичками розробки серверних додатків.

РН 4.

Ефективно використовувати сесії при розробці веб сайтів. Правильно розподіляти ресурси сервера та використовувати високоефективні AJAX технології обміну, забезпечуючи конфіденційність конфіденційної інформації.

Роль навчальної дисципліни у досягненні програмних результатів

Програмні результати, досягнення яких забезпечує навчальна дисципліна:

ПРН 11

Розробляти сайти і організовувати їх роботу, підтримувати та адмініструвати їх, адмініструвати Web-сервери та забезпечувати їх захист, розробляти та ефективно застосовувати графічне оформлення сайтів, ставити та ефективно реалізовувати технічні завдання з розробки Web-сайтів, ефективно використовувати сучасні Web-технології,  мови Web-програмування,   хмарні технології при розробці веб ресурсів.

ПРН 24

Розробляти інструментальними засобами розробки програм основними мовами програмування та швидкої розробки додатків.  Ефективно обирати візуальні програмні засоби розробки додатків. Використовувати принципи об’єктно-орієнтованого програмування: наслідування, поліморфізм, консолідацію даних.

ПРН 25

Здатність володіти  прийомами і навичками колективної розробки програмних продуктів, прийомами ефективної роботи з колегами. Виконувати розробку класів, методів, забезпечувати цілісність та безпеку даних програмних засобів. Використовувати високоефективні методи розробки програмних продуктів.

ПРН 26

Приймати участь у проектуванні програмного забезпечення,  розробляти архітектури, модулі та компоненти програмних систем,  аналізувати, вибирати і застосовувати методи і засоби для забезпечення інформаційної безпеки, створювати супроводжувальну документацію на програмний продукт