Безпека програм та даних

Мета дисципліни. Метою викладання навчальної дисципліни навчання студентів принципам захисту програмного забезпечення на всьому циклі його існування, дослідженню та використанню сучасних процедур забезпечення основних услуг безпеки інформації в інформаційно-комунікаційних ресурсах Інтернет-технологій та кіберпросторі, що засновані на використанні алгоритмів симетричної та несиметричної криптографії, цифровому підписі та протоколів інфраструктури відкритих ключів (ІВК).

Завдання дисципліни. Основними завданнями вивчення дисципліни Безпека програм і даних є формування сукупності знань та вмінь для аналізу основних загроз безпеці програм та даних, типів атак, вивчення та використання основних методів кодування та шифрування даних, знання та використання різних криптографічних методів та систем захисту даних.

знати:

- знати та вміти застосовувати інформаційні технології обробки, зберігання та передачі даних.

- знати, аналізувати, вибирати, кваліфіковано застосовувати засоби забезпечення інформаційної безпеки (в тому числі кібербезпеки) і цілісності даних відповідно до розв'язуваних прикладних завдань та створюваних програмних систем.

- знати і застосовувати методи розробки алгоритмів, конструювання програмного забезпечення та структур даних і знань

вміти:

- аналізувати, цілеспрямовано шукати і вибирати необхідні для вирішення професійних завдань інформаційно-довідникові ресурси і знання з урахуванням сучасних досягнень науки і техніки

- уміння вибирати та використовувати відповідну задачі методологію створення програмного забезпечення.

Призначення навчальної дисципліни: основу дисципліни «Безпека програм і даних» становить вивчення основних положень та принципів побудови та використання програмних та апаратно-програмних засобів забезпечення безпеки програм та даних у комп’ютерних системах та мережах. Опанування сучасних технологій роботи із даними на рівні створення та налагодження програмного забезпечення, засвоєння та використання методів захисту даних та програмного забезпечення є необхідним компонентом підготовки кваліфікованого інженера-програміста (Software Engineer), системного архітектора (System Architect), архітектора програмного забезпечення (Software Architect).