Енергоощадні технології

Мета вивчення освітнього компоненту:

Фундаментальна теоретична і практична підготовка студентів з питань основних завдань, принципів та документів, що стосуються виробництва, перетворення і економного споживання різних видів енергії в умовах агропромислового виробництва; уміння пропонувати і обґрунтовувати впровадження енергозберігаючих технологій, знаходити оптимальні підходи до розв’язання енергетичних проблем в конкретних виробничих умовах.

Завдання вивчення освітнього компоненту:

Надати здобувачам освіти необхідну та достатню базу знань про основні енергетичні ресурси, системи виробництва, розподілу та споживання енергії в різних галузях народного господарства, вітчизняний та зарубіжний досвід в галузі енергозбереження, законодавчі акти, що стосуються ефективного використання енергоресурсів. Також розглянути основні статистичні, екологічні й економічні показники в сфері енергозбереження і використання енергозаощаджуючих технологій та їх взаємозв’язок зі станом навколишнього середовища.

Предмет дисципліни – аналіз енергоспоживання в різних галузях народного господарства, конкретних виробництвах та в комунальному господарстві і внесення пропозицій щодо можливостей енергозбереження для розглянутих випадків.

 

Зміст дисципліни розкривається в темах:

- Загальні відомості про виробництво, розподіл і споживання енергії.

- Законодавство в галузі енергозбереження.

- Енергозберігаючі технології в промисловості.

- Енергозаощадження в аграрно-промисловому комплексі.

- Енергозаощадження в комунальному господарстві.