Основи систем автоматизованого проектуванння

САПР у машинобудуванні використовується щодо конструкторських, технологічних робіт, зокрема робіт з технологічної підготовки виробництва. За допомогою САПР виконується розробка креслень, проводиться тривимірне моделювання виробу та процесу складання, проектується допоміжне оснащення, складається технологічна документація та керуючі програми для верстатів з числовим програмним управлінням, ведеться архів. Сучасні САПР застосовуються для наскрізного автоматизованого проектування, технологічної підготовки, аналізу та виготовлення виробів у машинобудуванні, для електронного керування технічною документацією. Курс САПР допоможе фахівцю швидко та ефективно навчитися використовувати усі можливості сучасних систем автоматизованого проектування у професійній діяльності.

Мета дисципліни:

ознайомити студентів із сутністю автоматизованого проектування, навчити розумінню принципів функціонування САПР, а також практичним навичкам ефективного використання сучасних САПР в задачах автоматизованого проектування автомобілів та двигунів.

Завдання дисципліни:

  • вивчення типової структури та класифікації САПР;
  • ознайомлення зі структурою процесу проектування, типовими проектними операціями та процедурами;
  • вивчення видів забезпечення САПР;
  • ознайомлення з основними алгоритмами математичного забезпечення САПР;
  • набуття навичок з використання САПР з метою автоматизованої розробки машинобудівної проектно-конструкторської документації.

Основні результати навчання.

В результаті навчання здобувач освіти мусить:

знати: призначення і можливості сучасних засобів комп'ютерного проектування, що використовується в галузі за спеціальністю; принципи вирішення задач, термінологію, основні поняття і визначення; значимість систем автоматизованого проектування в сучасному виробництві; методологію автоматизованого проектування, методи створення моделей геометричних об’єктів, засоби двовимірного креслення та 3D-моделювання;

уміти: використовувати програмні комплекси САПР для підготовки проектної документації, проведення інженерних розрахунків, здійснення моделювання та візуалізації у 3D, застосовувати математичні та графоаналітичні методи для визначення деяких характеристик.

Форми організації освітнього процесу та види навчальних занять:

  • лекційні заняття;
  • лабораторні заняття;
  • самостійна робота здобувача освіти;
  • консультації.