Співпраця з роботодавцями,

 аналіз опитування роботодавців за ОПП «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів».

(розглянуто на засіданні педагогічної ради 18.10.2022р.)

 

Найважливішим чинником підвищення якості навчання, адаптації молодих спеціалістів до нових економічних умов, закріплення їх на робочих місцях є тісна співпраця з роботодавцями в процесі проектування та оновлення ОПП , розгляду та погодження програм фахових дисциплін, програм практик, залучення роботодавців до атестації здобувачів освіти.

В коледжі діє Рада роботодавців, склад якої формується за поданнями голів випускаючих циклових комісій і затверджується наказом керівника коледжу.

З метою врегулювання питання утворення та організації роботи Ради роботодавців коледжу та окреслення їх завдань і повноважень в нашому закладі освіти  діє Положення про  Раду роботодавців.

Залучення реальних роботодавців на етапі проєктування ОПП допоможе більш ефективно сформувати програмні результати навчання, що реально відображатимуть потреби ринку праці. Ті хто мав можливість працювати над   освітньо-професійними програмами розуміють, що програмні результати навчання формують зміст не лише навчального плану спеціальності, а, зокрема, зміст робочих програм навчальних дисциплін (іншими словами це, що повинен знати студент після вивчення навчальної дисципліни). Особливо ці зміни ринку відчутні в дисциплінах інформаційного спрямування для програм ОПП Розробка програмного забезпечення та Професійна освіта. Комп’ютерні технології, оскільки ці галузь швидко розвиваються. Але інформатизації підлягають всі галузі економіки, тому якісна освітньо-професійна програма має бути гнучкою, реагувати на виклики часу, змінюватися в разі потреби. Тому періодичне обговорення з роботодавцями діючої програми, її елементів допоможе вчасно внести необхідні корективи за необхідності та зреагувати на актуальні запити. Відповідно до внутрішньої системи забезпечення якості фахової передвищої освіти коледжу перегляд освітньо-професійних програм має здійснюватися,  відповідно до аналізу критеріїв їх моніторингу, щороку.

Враховуючи потреби регіонального ринку праці, запити роботодавців щодо підготовки спеціалістів відповідної кваліфікації, в коледжі заключаються угоди про співпрацю з роботодавцями та договори на підготовку фахівців. Це питання координує завідувач навчально-виробничими практиками коледжу, а пошуком потенційних роботодавців займаються викладачі випускових циклових комісій та керівники практиками. Бази для проходження практик нашими студентами мають відповідати сучасним вимогам у сфері підготовки фахівці та забезпечувати виконання програми практики.

Співпраця з роботодавцями виражається в залученні їх до організації та реалізації освітнього процесу шляхом проведення гостьових лекцій, круглих столів, вебінарів, участі в практичних конференціях, а також участь в засіданнях циклових комісій при обговоренні тем курсових і дипломних проектів, затвердженні змісту програм практик та навчальних дисциплін.

Важливим елементом співпраці з стейкхолдерами є отримання відгуків на студентів, що проходять практику чи випускників коледжу. Такі відгуки є показником якості підготовки здобувачів освіти за відповідною ОПП і при акредитації безпосередньо входять до пакету акредитаційних документів.

 З метою моніторингу якості ОПП та рівня підготовки здобувачів освіти за відповідною спеціальністю в коледжі проводиться опитування потенційних роботодавців. Анкетування відбувається шляхом заповнення онлайн-форми на сайті коледж, чому передує наказ керівника, щодо того яка саме освітньо-професійна програма підлягає аналізу. Опитування проводиться відповідно до діючого Положення про опитування, яким врегульовані питання періодичності різних видів опитування та їх аналізу. Але результати кожного анкетування мають обговорюватись на засіданнях педагогічної ради і відповідно,  прийматися рішення.

Відповідно до наказу по коледжу №96-ІІІ від 12.10.2022р. в термін з 12 по 23 жовтня, а рамках підготовки до акредитації, проведено опитування роботодавців освітньо-професійної програми «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів». Було опитано 12 респондентів, що є потенційними базами практик та роботодавцями за даною ОПП. Пропоную аналіз результатів опитування:

  1. Які з наведених чинників, на Вашу думку, мають найбільший вплив на ефективність професійної діяльності фахівця та його кар'єрне зростання? – серед 11 наведених чинників більшість опитаних відмітили:

- Рівень базових (професійних) знань і навичок – 70%

- Націленість на кінцевий результат – 70%

- Здатність працювати в колективі, команді – 85%

Тобто для роботодавця важливим є комунікабельність працівника, адже в багатьох сферах діяльності досягти успіху можна тільки завдяки злагодженій роботі всього колективу.

2. Переважна більшість опитаних (67%) задоволені рівнем професійної підготовки випускників чи здобувачів освіти ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ», які проходили практику або працюють на підприємстві.

3. Лише близько 50 % опитаних зацікавлені у подальшому працевлаштуванні наших випускників і, на жаль, близько 10% - зовсім в цьому не зацікавлені.

4. Фактично всі опитані високо оцінили наш заклад освіти і серед 8 критеріїв  найвище оцінили: Ділову репутація - імідж закладу, якісний педагогічний склад,  нинішню систему управління закладом.

5. Серед якостей та навичок випускників/здобувачів освіти ВСП «Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ», які проходили практику перевага надається Націленості на кінцевий результат та Націленості на кар'єрне зростання і професійний розвиток, тобто очевидно, що роботодавці хочуть мати цілеспрямованого працівника здатного до самовдосконалення.

6. Щодо компетентностей та програмних результатів навчання, що надаються під час підготовки у ВСП «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ» за освітньо-професійною програмою Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів, то 8 з 12 опитаних представників роботодавців (65%) повністю задоволені рівнем підготовки фахівців. Але є доречні рекомендації, які необхідно врахувати в подальшому, а саме:

- Забезпечити методичний супровід практичної підготовки,

- Більше уваги приділяти підготовці фахівців, здатних розв'язувати спеціалізовані складні задачі та практичні проблеми автомобільного транспорту.

Результати опитування оприлюднені на сайті коледжу.

 Моніторинг ОПП шляхом проведення опитування та аналіз його результатів є найпоширенішим методом вивчення якості програми та має бути враховано при подальшому її перегляді та оновленні.

Ухвалене рішення:

 

  1. Головам та викладачам випускаючих циклових комісій:

- продовжити співпрацю з роботодавцями шляхом участі представників в роботі комісії: її засіданнях, залучення до проведення гостьових лекцій, обговорення результатів практичної підготовки, надання рекомендацій щодо змісту програм фахових навчальних дисциплін. Відображати це в протоколах засідань циклових комісій.

- З метою підтвердження якісної підготовки фахівців за кожною освітньо-професійною програмою накопичувати відгуки про випускників та здобувачів освіти, що проходили практику на відповідному підприємстві чи установі.

  1. Завідувачу навчально-виробничою практикою та керівникам практик: активно працювати над поповненням бази угод з роботодавцями в розрізі кожної освітньо-професійної програми.
  2. Щороку проводити опитування роботодавців, щодо якості підготовки фахівців за ОПП та аналізувати отримані результати, з метою вдосконалення програм.