КІПТЯНИ ДОЛУЧИЛИСЬ ДО ОБГОВОРЕННЯ АКТУАЛЬНЬНИХ ПИТАНЬ ЩОДО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ

12 жовтня 2023 року представники Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ Надія ЖМУД - завідувач відділення Професійна освіти та Анастасія МОСКАЛЕНКО - голова студентської ради, взяли участь у засіданні круглого столу "Працевлаштування молоді - реалії та перспективи", який відбувся на базі Конотопської філії Сумського обласного центру зайнятості. Учасниками заходу були представники міської влади та сусідніх ОТГ, освітніх закладів, роботодавці міста та району, активна студентська молодь.
Обговорювались такі питання: як вирішити проблему укомплектування кадрами підприємств міста та району, куди піти на виробничу практику майбутнім випускникам навчальних закладів та де можна отримати своє перше робоче місце?
На зустрічі керівники навчальних закладів говорили про спеціальності, за якими готують майбутніх фахівців та чи відповідають вони сучасним потребам ринку праці нашого міста та району, про проблеми працевлаштування випускників, серед яких основна – це досвід роботи, який хоче бачити працедавець.
Роботодавці висвітлили проблеми недобору кадрів саме виробничих професій, оскільки молодь не влаштовують запропоновані умови праці або ж рівень заробітної плати, хоча місцеві роботодавці пропонують оплату від мінімальної до 14-18 тисяч гривень за місяць.
Фахівці Центру зайнятості нагадали про 8 видів державної компенсації роботодавцям за працевлаштування осіб, зокрема державні гарантії щодо надання першого робочого місця для молоді, про потреби ринку праці Конотопщини.
Тож, під час діалогу сторони спробували знайти баланс між потребою в кадрах й пропозицією робочої сили на ринку праці в Конотопській громаді, та що потрібно робити, аби молодь залишалася працювати у Конотопі та Конотопському районі.
Важливий захід, адже працевлаштування молоді є складною проблемою сьогодення. Потрібно вирішувати ці питання для того, щоб студентська молодь залишалась у громаді та працювала задля розвитку та процвітання рідної країни.