РОБОТА МЕТОДИЧНОГО ОБ’ЄДНАННЯ КЛАСНИХ КЕРІВНИКІВ. (Виступ на педагогічній раді, січень 2023р.)

Методичне об’єднання класних керівників коледжу координує науково-методичну та організаційну  роботу класних керівників закладу.

Основними завданнями методичного об’єднання є:

- забезпечення реалізації єдиних підходів до виховання для ствердження системи виховної роботи коледжу;

- підвищення науково-методичного рівня майстерності класних керівників, ознайомлення з сучасними виховними технологіями та передовим педагогічним досвідом.

     Робота методичного об’єднання класних керівників здійснюється за такими напрямками:

- проведення засідань методичного об’єднання;

- спрямування самоосвітньої роботи класних керівників для підвищення рівня професійної майстерності;

- контроль за плануванням виховної роботи у навчальних групах;

- проведення відкритих виховних заходів та тематичних тижнів;

- робота творчих груп класних керівників для вивчення та впровадження у практику виховної роботи передового педагогічного досвіду;

- робота школи молодого класного керівника.

     Засідання методичного об’єднання проводяться окремо для класних керівників 1-2 курсів та випускних груп, враховуючи актуальні питання виховної роботи та конкретні завдання відносно вікових особливостей розвитку студентів та рівня фахової підготовки. Для забезпечення реалізації основної проблеми виховної роботи закладу, ознайомлення з нормативно- правовою документацією, загальними питаннями планування виховної роботи, вимогами до плануючої документації проводяться загальні методичні об’єднання.

       На засіданнях методичних об’єднань класних керівників актуальними питаннями для обговорення стали: форми і методи вивчення індивідуальних особливостей та розробка ієрархії виховних цілей; планування виховної роботи в групі та розробка технології виховного впливу; впровадження новітніх технологій в системі виховної роботи, вивчення та обмін досвідом роботи, вирішення проблем молодіжного середовища та мотивації навчального процесу, формування колективу групи та розвиток студентського самоврядування.  Питання профілактики негативних звичок, булінгу та суїциду, діагностики особливостей розвитку та визначення напрямків роботи з категоріями, що потребують посиленої педагогічної уваги вирішуються у співпраці з психологічною службою закладу.

       У 2022-2023н.р. діє 6 творчих груп класних керівників, які працюють над актуальними проблемами виховної роботи, а саме:

- зміст та завдання патріотичного виховання в умовах воєнного стану;

- створення безпечного освітнього середовища;

- розвиток студентського самоврядування;

- підвищення результативності виховної роботи класного керівника з різних напрямків виховання.

      Для підвищення результативності виховної роботи організоване наставництво та узагальнення досвіду виховної роботи в групі окремих досвідчених педагогів.

     В умовах змішаної системи навчання велика увага приділяється розробці онлайн-виховних заходів, методичних рекомендацій щодо забезпечення виховного впливу класного керівника, враховуючи конкретні умови сьогодення.