(Розглянуто на Педагогічній раді ВСП «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ» 25.11.2021р.)

Організація дистанційного навчання в коледжі здійснюється відповідно до затвердженого Положення про тимчасове дистанційне навчання студентів.

Метою дистанційного навчання є надання освітніх послуг шляхом застосування у навчанні сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Завданням дистанційного навчання є забезпечення здобувачам можливості реалізації права на здобуття освіти враховуючи умови, що виникли в країні у зв’язку з поширенню коронавірусної хвороби (СОVID - 19) чи інших факторів, що унеможливлюють реалізацію навчального процесу в звичайному (очному) режимі.

Навчальний процес за дистанційною формою навчання  може здійснюватись в двох режимах:

-асинхронний режим - взаємодія між суб’єктами дистанційного навчання, під час якої учасники взаємодіють між собою із затримкою часі, застосовуючи при цьому електронну пошту, форум, соціальні мережі тощо;

- синхронний режим - взаємодія між суб’єктами дистанційного навчання, під час якої всі учасники одночасно перебувають у веб-середовищі дистанційного навчання (чат, аудіо-, відеоконференції, на освітніх онлайн- платформах чи з використанням MS Teams, ZOOM,GoogleMeet, Skype).

Для нашого коледжу характерними особливостями організації дистанційного навчання є те, що для різних курсів та спеціальностей є доцільними різні форми. Для студентів загально-освітньої підготовки (ті що вивчають шкільні предмети) доречно проводити онлайн-заняття, тобто працювати в синхронному режимі.

Для студентів 3-4 курсів, що переважно вивчають фахові та фундаментальні дисципліни, характерним є змішана форма дистанційного навчання – поєднання і онлайн-занять і самоосвіти студентів через посилання на курс (теоретичний матеріал) дисципліни, що знаходиться на Навчальному порталі. Дисципліни практичного спрямування, фахові дисципліни доречно викладати онлайн.

Для студентів спеціальності Професійна освіта, де близько 40 відсотків навчається за індивідуальним графіком – це працюючі студенти, характерною є змішана форма дистанційного навчання з перевагою асинхронного режиму.

Питання організації дистанційного навчання неодноразово виносилось на педагогічну раду коледжу. Спочатку проблемою було створити і наповнити навчальний портал, потім нагальним стало питання проведення онлайн-занять. Все це актуально і сьогодні. Навчальний портал дає змогу забезпечити навчальним контентом здобувачів освіти, які з різних причин не можуть займатися онлайн. Заняття в синхронному режимі із застосуванням сервісівMoodle, Teams, ZOOM,GoogleMeet, Skype проводить 67 відсотків викладачів коледжу. Налагоджена комунікація зі студентами через створені групи  в месенджерахViber, Telegram.

На Адміністративній раді у вересні було прийнято рішення, щодо здійснення контролю роботи викладачів коледжу на Навчальному порталі, розроблено графік перевірки. Голови циклових комісій мали проаналізувати роботу своїх викладачів і донести інформацію методисту та заступнику директора. Було виявлено ряд недоліків: зарахування і відрахування студентів груп на курси дисциплін, тести викладались у неналежному вигляді, що не давало можливості здійснити контроль знань, матеріал лекцій викладено одним документом, а не по-темно, тощо. На жаль тоді голови циклових комісій не змогли надати інформацію по кожному викладачу, а виявляли недоліки безпосередньо при перевірці.

Сьогодні з питання здійснення контролю дистанційного навчання, особливостей його організації інформацією поділяться саме голови циклових комісій.

Шокот Л.М. –голова циклової комісії філологічних  дисциплін.

Для того щоб структурувати доповідь, зверну вашу увагу на такі моменти:

  • підготовка викладачів для роботи на порталі, а саме: наявність теоретичного матеріалу, літератури, контролю у вигляді тестів;
  • проведення занять онлайн.

Почну з занять онлайн. Ми всі розуміємо що це питання доцільно обговорювати з огляду на загальноосвітній цикл.

Отже, в нашій комісії на загальноосвітньому циклі працює 6 викладачів. Це всі члени нашої комісії. Співвідношення пар онлайн таке:

  • Василець Т.О. 80% : 20%
  • Хоменко Г.В. 80% : 20%
  • Кравченко І.Р. 80% : 20%
  • Шокот Л.М. 70% : 30%.

Відповідно два викладачі з комісії онлайн-занять не проводять.

Під час занять викладачі використовують різноманітні ресурси інтернету, щоб зробити заняття ефективнішими.

Аналіз роботи навчального порталу сайту коледжу такий: на порталі працюють всі. Проте враховуючи елементи наповнення порталу, а саме: наявність теоретичного матеріалу, посилання на літературу і наявність контролю у вигляді тестів з поставленими задачами впорались  такі викладачі:

  • Василець Т.О.
  • Хоменко Г.В.
  • Кравченко І.Р.
  • Семеняка Л.І.
  • Шокот Л.М.

 Необхідно привести у відповідність навчальний контент з філологічних дисциплін, теоретичний матеріал має бути викладений по темам в доступному для студентів вигляді, а тестові завдання викласти в форматі, щоб студент міг пройти їх зі свого гаджета без друку чи переписування.

В цілому комісія філологічних дисциплін працює добре. Викладачам не байдуже, який буде результат навчання. Кожен працює у межах своєї кваліфікації, обізнаності, свого прагнення поліпшити процес навчання.Завжди є місце для самовдосконалення та самоосвіти всіх учасників освітнього процесу.

Бадьор І.В. – голова циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін.

Питання дистанційного навчання дуже актуальне, педагогічно змістовне і різнопланове з методичної точки зору. В практиці педагогічної діяльності різних ланок систем освіти сьогодні обговорюються методики і технології організації дистанційного навчання, змішаної системи навчання, з'явилися терміни онлайн та офлайн навчання.

Наша циклова комісія (психолого-педагогічних дисциплін) працює тільки на відділенні «Професійна освіта», а це впливає на особливості навчання не тільки в процесі дистанційного навчання, але і організації навчання протягом семестру, так як викладачі повинні працювати зі студентами, що працюють за індивідуальним графіком (% яких не малий в кожній групі).

В основному викладачі працюють на Навчальному порталі сайту і це, на мою думку, на сьогоднішній день найбільш оптимальна форма роботи для студентів даної спеціальності. Ми реально повинні розуміти, що якщо для загальноосвітнього циклу головне організувати навчання щоб батьки бачили та контролювали, як працюють їх діти – наші студенти, щоб забезпечити більше спілкування між викладачем та студентом– ці можливості надають онлайн заняття. При роботі зістудентами відділення «Професійна освіта» головне збереження контингенту шляхом отримання результатів роботи і контролю знань. Тому саме Навчальний портал на сьогодні дає можливість донести до студентів необхідний обсяг матеріалу. Всі викладачі циклової комісії виклали на Навчальному порталі зміст лекцій, семінарських занять, практичних занять. Для забезпечення результативності роботи головне диференційований підхід в контролі знань. Це дасть можливість забезпечити роботу студентів із низькою мотивацією, а високий рівень складності завдань дасть можливість забезпечити «об'єктивну» оцінку знань.

Аналіз роботи викладачів циклової комісії психолого-педагогічних дисциплін, що працюють на відділенні «Професійна освіта» дає можливість зробити висновок, що технологія дистанційного навчання на навчальному порталі розвивається, викладачі підбирають більш вдалі форми і способи взаємодії (навіть коментарі у вайбері змінилися, вони стали нести системний характер, мають вплив на мотивацію).

Звичайно недоліки є:

  • результати атестацій показують, що не всі студенти працюють та своєчасно виконують вимоги викладача. Порада –при роботі з такими студентами більше уваги приділяти аналізу роботи в вайбері чи із використанням електронної пошти,
  • тестові завдання мають бути різнорівневі в залежності від можливостей студентів,
  • найбільшою проблемою являється виконання практичних завдань без яких навчання менш змістовне, при цьому варто використовувати змішане навчання з індивідуальними консультаціями.

Для отримання позитивного результату необхідно працювати в тісній співпраці : викладач - класний керівник – студент. Звичайно класний керівник може більше вплинути на студента, але системний контроль і аналіз викладача повинен бути за будь-яких умов.

Бащук Л.В. – голова циклової комісії соціальних та фінансово-економічних дисциплін.

Пандемія внесла корективи і змусила нас опанувати цифрові технології та нові педагогічні підходи та методики. Вимушене дистанційне навчання стало викликом для всіх учасників освітнього процесу: для викладачів, здобувачів освіти та їх батьків.

Організувати якісне  навчання з використанням цифрових технологій, мотивувати здобувачів, давати раду технічним проблемам виявилось зовсім непросто. Дистанційна форма навчання передбачає доступ до інтернету, технічне забезпечення (комп’ютер, планшет, смартфон) в усіх учасників освітнього процесу, а також те, що викладачі повинні володіти технологіями дистанційного навчання.

Як показує досвід, не варто одночасно намагатись використовувати всі платформи – краще обрати просте й доступне, а згодом виробити чіткий алгоритм дій. Викладачу потрібно  пересвідчитись, що він технічно готовий до праці на обраній платформі, провести пробне заняття, скласти для себе графік онлайн-зустрічей з студентами, створити групу в зручному меседжері та повідомити про дату і час занять. За таким планом працювали викладачі циклової комісії фінансово-економічних та соціальних дисциплін.Для проведення занять ми використовуємо платформу GoogleMeet.

Ще до початку дистанційного навчання викладачі на Навчальному порталі розмістили матеріали з дисциплін, що викладаються в першому семестрі, а саме лекції, інструкції до виконання практичних та лабораторних занять, плани семінарських занять та тести. Кожен з викладачів був під'єднаний до групи в меседжері у якій він працює.

Для будь-якого навчання комунікація є невід'ємним складником педагогічного процесу. Від рівня комунікації залежить її ефективність, і дистанційне навчання  не виняток. Взаємодія між викладачами та здобувачами освітніх послуг в дистанційному навчанні відбувається в межах штучно створеного комунікативного простору. Комунікативний простір передбачає сформовану ситуацію взаємодії , в якій є місце, час та взаємне бажання для спілкування, спрямовані на досягнення цілей процесу навчання. Викладачі циклової комісії використовують у своїй роботі такі основні форми онлайн-комунікації: це відеоконференції, електронна пошта.

Для контролю знань пропонують викладачі тести на навчальному порталі, семінарські заняття у різних формах: письмове, усне опитування. Роботи студенти надсилають у вигляді  фото або текстових документів за допомогою месенджерів таких як Viber та Телеграм.

Дубовик І.Ф. – голова циклової комісії комп’ютерних та математичних дисциплін.

Під час дистанційного навчання циклова комісія комп’ютерних та математичних дисциплін працює за двома напрямками роботи:

1. Організація навчальної роботи коледжу в дистанційному форматі навчання.

2. Робота циклової комісії комп’ютерних та математичних дисциплін під час дистанційного навчання.

Перший напрямок – це ознайомлення викладачів коледжу з новим Навчальним порталом його функціоналом та можливостями. Другий -  ознайомлення з методиками проведення онлайн занять, контроль занять, позаурочна робота зі студентами.

Особливістю нашої комісії є те, що всі без винятку викладачі проводять заняття в онлайн форматі, на високому рівні володіють інформаційними технологіями і прагнуть навчити цьому всіх учасників освітнього процесу : і викладачів і студентів. З цією метою готуємо матеріали для розгляду на семінарі підвищення кваліфікації.