Як контролювати свої емоції під час надзвичайного стану

Перші емоції, сильні почуття, які ми всі пережили, проснувшись 24 лютого згодом відійшли на другий план. Кожен з нас почав жити в реаліях сьогодення, а психічний стан поволі пристосовується до нових обставин. Зважаючи на нові події, ми думаємо про те, що буде далі, як діяти в новій реальності, звикаємо до невизначеності та все одно будуємо плани на майбутнє. Усвідомлюємо, що все змінилось і треба жити відповідно до нових умов. Дуже важливо вийти на фазу адаптації, у якій ми діятимемо раціонально, усвідомлено та більш стійко. Кожен з нас спроможний допомогти собі та своїм близьким самоорганізуватися. 
Ось деякі рекомендації:
  • Зменшіть доступ до засобів масової інформації, телебачення, радіо та інтернет-ресурсів. Довіряйте - лише офіційним та перевіреним джерелам. Спробуйте один день обмежити себе в доступі до лишніх інформаційних ресурсів, і ви відмітите покращення свого емоційного стану.
  • Зателефонуйте близьким та поділіться гарною новиною або чимось хорошим. Гарним рішенням буде поділитися позитивними планами на майбутнє. Згадайте приємні моменти вашого життя, спільно проведені з родиною, друзями, дітьми.  Попросіть їх теж розказати вам щось хороше. Таким чином ви будете відчувати підтримку й побачите, що в цій складній ситуації є справжнє теперішнє, яке надихає.
  • Допомагайте людям, які поруч. Людям похилого віку, багатодітним родинам, людям, які опинилися в лікарні у цей важкий час. Допомагаючи іншим, ви допомагаєте собі.  Це дає енергію, задоволення від того, що ви зробили добру справу та відчуття внутрішньої сили. Ви змогли пересилити себе та свій страх. Ви підтримали людей, які цього дуже потребували, і не залишилися байдужим до чужої проблеми. Це додасть вам значущості у власних очах, та поваги у людей, які потребували вашої допомоги. Ви для когось змінили день.
  • Не забувайте, що арттерапія є одним із найкращих способів зняти емоційне напруження. Тому старайтесь якнайбільше часу проводити за творчою діяльністю. Малюйте, вишивайте, в'яжіть гачком та спицями. Втягуйте в цей процес дітей та молодь, щоб ваш день був наповнений позитивними емоціями та додатковим змістом. Завдяки спілкуванню із дітьми, ви зможете швидко перезавантажитись та отримати позитивні емоції, покращити настрій.Адже діти самі вміють перемикатися на приємне дуже швидко, та залучають до цього дорослих.
  • Створюйте ЩОДЕННИК ЖИТТЯ. Кожен день записуйте свої почуття та думки. Старайтеся думати про майбутнє, планувати його. Таким чином, ви підберете той варіант, який надасть вам сил та ресурсів з впевненністю дивитися у майбутнє. Тому, пропоную викладачам у спільній роботі зі студентами, написати  ЩОДЕННИК ЖИТТЯ УКРАЇНИ (Життя рідного коледжу), в якому вкажіть найзначущі події, які вплинули на вас, студентів, жителів міста та всієї країни. 
У стані адаптації треба усвідомити: ми знаходимося в нових умовах на невизначений термін. Треба вчитися в них функціонувати.