Рекомендації для викладачів, студентів та батьків

Одним з найважливіших факторів успішного дистанційного навчання є правильна мотивація учня. Велику частину часу студенти під час дистанційного навчання проводить в самостійному освоєнні матеріалу. Для цього необхідні концентрація уваги, наполегливість, бажання вчитися.

У дистанційному навчанні багато видів традиційної мотивації працюють не так ефективно. Але деякі, навпаки, набувають особливого значення. Ось на них і слід спиратися батькам і викладачам.

Що традиційно мотивує студента у навчанні?
• Хороші оцінки.
• Схвалення.
• Успіх.
• Заохочення батьків та викладачів. Подарунки та бонуси.
• Перспектива випередити або наздогнати однолітків.
• Страх.
• Прогнози на майбутній успіх чи невдачу в житті та кар'єрі.
• Радість пізнання.
• Можливість самореалізації.

У дистанційному навчанні є свої нюанси. Студент не може порівняти свої досягнення з успіхами інших. Вона ніби замкнена у власному онлайн просторі. Єдиним критерієм її успішності є результат оцінювання викладачем. Іноді це просто кількість набраних в тесті балів. Але дитині важлива так само і більш розгорнута характеристика його відповіді. Ось тут дистанційне навчання має значні переваги перед традиційним навчанням, де викладач і студент обмежені часом заняття, і викладач просто не встигає дати якісну оцінку зусиль студента. При дистанційному навчанні це можливо. Ні викладачі, ні студенти не обмежені в часі. Важливу роль набуває діалог між викладачем і студентом. Як письмове, так і усне онлайн-спілкування. Потрібно, щоб студент отримував якісний зворотний зв'язок. Це додатково стимулює його.

Робота в групах дає можливість викладачу створити для учня ситуацію успіху поруч з однолітками. Віртуальний студентможе показати себе одногрупникам, поспілкуватися з ними, побачити і почути їхню думку. Порівняння і змагання - це одна з традиційних форм мотивації. Часто використовується батьками і педагогами стимул у навчанні - це страх. Цей метод базується на тому, що студент боїться, що, не виконавши якусь роботу, отримає небажані наслідки. Припустимо, батьки позбавлять дитину якихось благ. Це система батога і пряника.

Страх в якійсь мірі мотивує студента. Але це мотивація низької якості. У цьому випадку учень виконує завдання недобросовісно, не для того, щоб отримати знання, а для того, щоб не бути покараним.

Страх, матеріальні стимули, оцінки, прогнози на майбутнє, змагання, боротьба за першість - це фактори зовнішнього мотивації, вони нестабільні і часто орієнтовані на негативні сторони особистості (заздрість, марнославство, жадібність).

Найстійкіший ефект має внутрішня мотивація, усвідомлене і радісне прагнення до знань, як до джерела нескінченного розвитку, самореалізації, пошуку і досягнення супутнього успіху. Таку мотивацію можна назвати когнітивної мотивацією.

Усвідомлена (когнітивна) мотивація

У дистанційному навчанні головну роль грає когнітивна мотивація. Тобто мотивація усвідомленої дії. Коли студент виконує роботу не через страх і не для того, щоб виділитися з ряду однолітків або отримати винагороду, а для того, щоб отримати знання. Стати розумнішими, розширити свої горизонти, піднятися в своєму особистісному розвитку.

Це найбільш складна мотивація для студента, який ще не усвідомлює себе самостійною особистістю, не розуміє свого місця в соціумі. Тому завдання викладачачителя знайти ці стимули. Підвищити його мотивацію.

Як це зробити? Це вже питання техніки. Педагогічної майстерності. Найголовніше в будь-якому навчальному процесі підтримання інтересу до предмета, який викладається. Дуже часто виклакдач хоче максимального поглиблення в свій предмет і насичує заняття зайвою і важкою інформацією. І якщо на звичайному занятті він може бачити безпосередню реакцію своїх студентів і коригувати подачу матеріалу, то у віртуальному - це можливо тільки постфактум, коли викладач побачить результати під час виконання тестових завдань.

Складна інформація, яка використовується без урахування вікових і психологічних особливостей здобувачів освіти, не сприяє його внутрішньої мотивації. Завдання викладача – зробити матеріал максимально доступним. І в той же час цікавим, наочним і стимулюючим до розширення знань. Завжди більш виграшними є заняття ілюстровані і, ті, які спонукають студента до співтворчості, до пошуку. Перетворюють його не просто в поглинача готової інформації, а у дослідника, який сам відкриває закони, виробляє теорії, докопується до суті.

З іншого боку, навчання не може бути постійною розвагою. 
Як мотивувати студента до самостійної роботи і навчання?

Це досить складне питання часто стає для батьків головним критерієм при виборі навчального закладу. Їм хотілося б, щоб студент вчилася із задоволенням і легко. Студент завжди більше зацікавлений в тому навчанні, яке йому подобається і яке демонструє його успішність. Він може задати питання: «Для чого потрібно вчитися?»

Які внутрішні мотиватори можна використовувати?

  • Отримання знань потрібно для здійснення мрії.
    • Отримання знань робить тебе самостійним.
    • Отримання знань розширює простір твого існування.
    • Отримання знань допоможе тебе знайти своє місце в житті, своє покликання.
    • Отримання знань навчить тебе бути щасливим.
    • Отримання знань приносить людині впевненість у собі, радість, щастя.

    Фактори, які можуть сприяти мотивації:
    • Віра в себе. (Я це зможу! Я досягну високого рівня! Я змушу себе це зробити! Я піду до кінця!)
    • Усвідомлення своїх здібностей як недостатньо розвинених. Моє незнання – постійний стимул до розвитку. (Мені ще не вдається вирішити цю задачу, необхідні додаткові знання! Я ще не вмію писати твір на належному рівні, але хочу навчитися!)
    • Грамотна похвала.

    Роль батьків:
    Значний вплив на розвиток мотивації навчання можуть надавати батьки. Для формування позитивної мотивації батькам можна спиратися на наступні поради:
    • цікавитися справами, навчанням студента;
    • допомагати при виконанні домашніх завдань у формі ради, не придушувати самостійність і ініціативність;
    • пояснювати студенту, що його невдачі в навчанні - це недолік прикладених зусиль (щось не довчив, що не допрацював);
    • частіше хвалити дітей за їхні успіхи, тим самим давати стимул рухатися далі.

    Роль студента:

Кожен студент має свої природні задатки, які може розвинути або занапастити, якщо не буде їх розвивати. Розвиваючи то, що має, людина набуває нових задатків, які допомагають їй досягти успіху. Якщо людина не йде вперед у своєму розвитку, вона навіть не стоїть на місці, а починає деградувати. Особливо це помітно в сучасному стрімкому світі, де щодня відбувається тисячі відкриттів. Стояти на місці не можна! Але для того, щоб учень це зрозумів, потрібні:

  • Ентузіазм. Зацікавленість студента в результаті.
  • Внутрішня мотивація. Чому мені це потрібно? Навіщо?
  • Організація процесу так, щоб він захоплював. Як, коли, скільки часу на це витратити?

У дистанційному навчанні роль студента величезна. Можна сказати, вона домінує над роллю дорослого, який може контролювати, примушувати, стимулювати, але це ніколи не буде мати ефекту, якщо сам студент не розвине свою внутрішню когнітивну мотивацію до навчання. Завдання дорослого - допомогти йому це зробити.

Практичний психолог