ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ ПІД ЧАС ІСПИТУ

Тактичні дрібниці на іспиті

Знання предмету і вдала побудова відповіді майже завжди дадуть вам 100- відсоткову гарантію успіху, але не слід недооцінювати й деталі, які мають вирішальне значення, коли шальки терезів коливаються між двома можливими оцінками. Наводимо кілька практичних рекомендацій.

Відповідайте послідовно. Намагайтеся дотримуватися послідовності запитань у білеті. У скрутних випадках, коли Ви погано знаєте перше запитання, починайте відповідь з другого.

Акцентуйте важливі слова. Це надасть Вашій мові виразності, чіткості і переконливості. У будь-яку фразу можна вкласти стільки значень, скільки в ній слів і навіть більше.

Змінюйте темп мовлення. Це надасть виразності Вашим словам. Якщо Ви хочете підкреслити щось – зменшіть темп.

Змінюйте тональність голосу. Найбільше шкодить Вашій відповіді монотонність. Вона робить відповідь сірою, породжує в екзаменатора нудьгу і роздратування. Якщо Ви помітили, що говорите монотонно, спиніться на секунду. Намагайтеся не просто викладати матеріал, а розмовляти з екзаменатором. Не допускайте, щоб тональність Вашого голосу була одноманітною. Бернард Шоу говорив, що існує тільки один спосіб написання слів „так” і „ні”, але є п’ятдесят способів їх вимовити.

• Не забувайте про свій зовнішній вигляд. Акуратний, охайний одяг не тільки підніме Вас в очах екзаменатора, а й надасть Вам більшої впевненості в своїх силах. Коли люди мають гарний вигляд, їм легше досягти успіху або розв’язати складну проблему.

• Стежте за мімікою. Якщо Ви відповідатимете холодно і недбало, всім своїм виглядом показуючи, якою для Вас неприємною є процедура екзамену, то невдовзі й екзаменатор почне переживати таке саме відчуття, оскільки такий настрій заразливий. Але привітність і відкритість, – це повинно читатися на Вашому обличчі. Коротше кажучи, усміхнутися правильно – зовсім не просто. На думку американських соціологів, 60% людей не вміють цього робити. У Нью-Йорку ще в 1974 р. був відкритий спеціальний інститут, де за 200 доларів вчать посміхатися „за всіма правилами”.

• Контролюйте свої жести. Вони є зовнішнім виявом вашого внутрішнього стану. Крім того, несуть інформацію про Вас і Ваші знання, як і Ваша мова.

• Як вас слухають? Наприклад, про те, що нахил голови пов’язаний з виявом зацікавленості, писав ще Дарвін. Це підтверджують і сучасні дослідники. І навпаки, коли Ваш слухач „втрачає думку” – голова випростовується, плечі спочатку піднімаються, потім опускаються, погляд починає блукати по стелі, стінах, інших людях. Якщо Ваш екзаменатор починає поводитися таким чином, знайте – він втратив інтерес до Вашої відповіді.

• Узагальнення відповіді. Дуже багато важить правильне завершення відповіді. Усе, що було сказано Вами раніше, повинно підпорядкуватися основній думці. Важливо відокремити завершення відповіді від попереднього тексту, наприклад, за допомогою таких висловів: ”Так можна підійти до висновку, що...”; „Таким чином...”; Підбиваючи підсумки...” тощо.