Середа, 08 квітня 2020 10:26

Мобінг: як вчителю уникнути цькування на роботі

Вчителі також страждають від приниження своїх колег. Чому це

додаткові контрольні роботи, щоб довести «не професійність» вчителя. відбувається і як з цим боротися? Мудрі поради від провідних експертів.

Шкільний булінг – це досить поширене явище, про яке говорять і батьки, і вчителі. Та що ж робити, коли педагога принижують його колеги? Такі ситуації відбуваються частіше, ніж в інших сферах, але про це мало хто знає.

Мудрі поради та настанови дає український психолог Ольга Соломка та британські вчені П.Брічено і М.Торнтон із книги «Плач у шафах: коли вчителів цькують».

Якщо в класі між дітьми виникли конфліктні ситуації, чи хтось когось образив, то цим займаються вчителі та шкільний психолог. Та якщо педагогічний колектив довів вчителя до сліз чи нервового зриву – то з цією проблемою він залишається сам на сам. За статистичними даними, із цькуванням стикався кожен десятий вчитель у Західній Європі і кожен четвертий – у Східній Європі та США.

По-науковому, цькування називають мобінгом.

Мобінг, іноді Моббінг (від англ. mob — юрба) — систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитета, форма психологічного тиску у вигляді цькування співробітника у колективі, зазвичай з метою його звільнення.

Уперше явище описано на початку 80-х рр. XX ст. Німецький фахівець в галузі індустріальної психології Хайнц Лейманн після проведених досліджень у скандинавських країнах описав мобінг і охарактеризував його як психологічний терор, що включає систематично повторюване вороже й неетичне поводження одного або декількох людей, спрямоване проти іншої людини, в основному однієї.

Чому це відбувається?

В педагогічному колективі «новенька» людина може здатися занадто активною, в ній бачать конкурента, або ж хтось надміру чесний. Негативну реакцію можуть викликати і незвичний стиль вчителя: дреди, кольорове волосся, джинси, пірсинг. Потенційними жертвами мобінгу стають люди із заниженою самооцінкою, що сприймають слова надто буквально, або ж ті, хто мовчки виконує додаткові доручення, окрім обов’язкових.

Цькування приводить до більшості проблем зі здоров’ям

Як зазначає Освіторія, людина, яка постійно потерпає від цькування, страждає на головні болі, має проблеми зі сном, панічні атаки, депресію. В таких ситуаціях страждають і учні: їх можуть заставити підписати скаргу або дають

Поради як уникнути мобінгу: 

1.Намагайтесь порозумітися з педагогічним колективом. Будьте більше привітними та усміхненими. Вчителів можна пригостити домашнім печивом, привітати листівками. Беріть участь у спільних святкуваннях, йдіть разом на перерив.

2.Не розповідайте пліток.

3.Поважайте навіть тих, хто налаштований до Вас не надто доброзичливо.

4.Якщо Ви нова людина у колективі – не поспішайте себе порівнювати з іншими. Спочатку познайомтесь з колегами, дізнайтесь про них краще, а потім вже можна критикувати. Та робити це потрібно обережно.

Якщо ви жертва цькування:

1.Не грайте з колегами «у мовчанку». На їхні нападки постарайтесь відповідати жартами.

2.Не панікуйте, через плітки вас не звільнять з роботи. Якщо директор закладу вимагає від вас пояснень, наполягайте на службовій перевірці.

3.Поговоріть відверто з колективом. Поясніть свої цілі та бажання. У будь-якому випадку можна досягнути компромісу.

4. Якщо проблема – у керівництві, не намагайтесь заздрити чи різко реагувати на те, що всілякі блага дістаються «своїм». Спробуйте йти до мети своїм шляхом, або радійте тому, що маєте (якщо вам важливо залишатись на цій посаді).

5.Якщо ваш керівник звик до лестощів, не бійтесь йому казати правду, та додати щирих компліментів не завадить. Ви точно знайдете ті позитивні сторони, що обов’язково вам сподобаються. 

6.В колективі знайдіть людину, яка також зайняла вичікувальну позицію. Разом вам буде легше вирішити конфліктну ситуацію.

7.Не чекайте слушного часу, щоб дати відсіч. Намагайтесь відстоювати свою позицію наодинці. Розкажіть колегам про свої почуття, та не намагайтесь їх розжалобити. 

8.Якщо компромісу досягнути не вдалося, краще звільнитись і не псувати собі здоров’я. Якщо звільнитись не вдається, розкажіть колегам, що вам залишилось декілька років до пенсії, чи поки дитина не закінчить клас тощо.

9. Не дозволяйте себе принижувати. У тому, що вас цькують вашої вини немає. Підвищуйте самооцінку постійно.