Тренінг по ЗНО

 Інтерактивне заняття 

«На порозі зовнішнього незалежного оцінювання»

          

  Мета:

  • сприяти формуванню іміджу сучасного випускника, як здорової свідомої особистості, що вміє досягати поставленої мети, самовдосконалюватися;
  • навчити дітей методам саморегуляції;
  • формувати навички подолання стресових ситуацій.

Поняття для засвоєння: компетентна особистість, самовдосконалення, стрес, самоорганізація, релаксація.

Час: 2 години

Зміст тренінгу

1. Гра-розминка

Мета: налаштувати учасників на роботу за темою, сприяти згуртованості групи.

          - Продовжіть фразу: я (ім’я) вважаю, що зовнішнє незалежне оцінювання – це... Бажаю всім ... .

           Тренер робить висновок, що зовнішнє незалежне оцінювання є актуальним для всіх учасників групи. Успішно склавши тестування, ви отримаєте високий бал, а це, в свою чергу, - можливість вступити до вищого навчального закладу та  самореалізуватися  у житті.

2. Вправа „Плюси та мінуси ЗНО”

Мета: з’ясувати позитивні та негативні сторони зовнішнього незалежного тестування.

         Учасники об’єднуються у 2 групи. 1 група напрацьовує плюси, 2 - мінусів зовнішнього незалежного оцінювання. Презентація. Обговорення отриманих результатів.

         Тренер підводить учнів до того, що зовнішнє незалежне оцінювання - це серйозне випробування, яке вимагає  великих розумових та енергетичних затрат.

 

 

          Психофізіологічна  напруга може виявлятися по-різному: від істерик до демонстрації „надспокою” і показної байдужості. Це залежить від особистісних особливостей і життєвого досвіду, типу нервової системи, культурного рівня, типу виховання в сім’ї, інтелектуального рівня, загальної обізнаності тощо.

          Сьогодні на нашому занятті ми ознайомимося з методами саморегуляції в умовах стресу, правилам самоорганізації уваги під час підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, раціональними прийомами запам’ятовування, тактикою поводження під час тестування.

  Робота в групах

        Усі присутні об’єднуються у три підгрупи. Кожна підгрупа  виконує одне із завдань:

1.  Від кого залежить успіх у проведенні і кінцевому результаті зовнішнього незалежного оцінювання (вчитель - учень - батьки).

2.  Що тобі на сьогодні не вистачає до успішного проходження зовнішнього незалежного оцінювання і над чим необхідно працювати, щоб досягти успіху.

3. Які відчуття викликає зовнішнє незалежне оцінювання; які методи саморегуляції бажано застосовувати для збереження внутрішнього спокою під час ЗНО?

        По завершенню роботи відбувається презентація напрацювань груп.

         Запитання для обговорення.

     Які відчуття виникали під час виконання завдань? Чому?

     Що треба зробити, щоб успішно скласти ЗНО?

     Від кого або від чого залежить відчуття впевненості під час складання ЗНО?

    Релаксація.

        Між фізичним станом організму і станом нервової системи існує взаємозв'язок: наше тіло розслабляється в міру того, як заспокоюється нервова система, і навпаки. У кожної людини під час напруги змінюється міміка, підвищується тонус скелетної мускулатури, темп мови, з'являється метушливість, прискорюється дихання, пульс і т. д.

        Надзвичайні ситуації викликають напругу нервової системи задовго до зіткнення з ними. Тому важливо бути підготовленими до них заздалегідь. (Учням пропонується сісти зручно і розслабитись).

        Уявіть, що у вас є місце, де ви можете сховатися і відпочити від цього бурхливого світу. Наприклад, прекрасне лісове озеро із шовковим лугом і зеленим бором навкруги. Дорогу до цього чудового озера знаєте тільки ви. Там ви зовсім вільні і спокійні. Можна повалятися в траві, поплавати в теплій воді, подивитися на небо. Ви можете уявити будь-яку картину, визначити її для себе в найтонших деталях. Після того, як ви кілька разів „побуваєте" у своєму притулку, він стане для вас звичним місцем відпочинку. Варто вам тільки уявити знайому картину, як напруга почне спадати.

3. Вправа „Фактори, що негативно впливають на стан здоров’я під час підготовки до ЗНО”

Мета: проінформувати учнів про фактори впливу на стан здоров’я під час підготовки до зовнішнього незалежного тестування.

        - До факторів, які впливають на стан здоров’я під час підготовки до ЗНО можна віднести:

  • стрес;
  • тривожність;
  • низька концентрація уваги;
  • зниження пам’яті;
  • байдуже ставлення;
  • відсутність мотивації.

          Тренер наголошує на тому, що перераховані негативні фактори можуть виникнути під час підготовки до тестування. Для того, щоб зменшити негативний вплив на здоров’я стресогенних факторів, необхідно опанувати методи саморегуляції.

4. Інформаційне повідомлення щодо методів саморегуляції, самоорганізації та прийомів кращого запам’ятовування.

Мета: формування навичок емоційного саморегулювання.

        Учасники об’єднуються у три групи та отримують інформаційні повідомлення для самостійного опрацювання за наступними темами: методи саморегуляції, самоорганізація діяльності, прийоми ефективного запам’ятовування (див. дод.1) Після опрацювання матеріалу кожна підгрупа презентує свою інформацію.

           Після виступу усіх підгруп тренер узагальнює інформацію та повідомляє, що існують способи попередження негативних емоційних станів, які можна застосовувати в повсякденному житті.

5. Вправа „Суперучень”

Мета: сприяти підвищенню самооцінки учнів та впевненості у власних силах.

         Учасники об’єднуються у мікрогрупи по 4-5 осіб. Кожна мікрогрупа має скласти портрет „суперучня”, який успішно складе тестування. Зробити це можна дотримуючись двох умов:

  • кожна якість повинна належати комусь із членів групи;
  • у кожного учасника слід запозичити хоча б одну якість.

             По завершенню роботи відбувається обговорення.  

  • Які риси та якості особистості необхідні для успішного виконання завдання та досягнення мети?
  • Які навички та вміння важливі для успішного складання ЗНО?

6. Вправа „Знайди свою зірку”

Мета: сприяти розслабленню, зняттю втоми і напруги, підтримка позитивного емоційного стану.

Вправа виконується під легку, спокійну музику.

             Тренер пропонує учасникам сісти вільно та заплющити очі. Зробити три глибоких вдихи й видихи... Уявити зоряне небо. Зорі великі і маленькі, яскраві та тьмяні. Для когось це одна або кілька зірок, для інших – незліченна безліч яскравих крапок, які то віддаляються, то наближаються на відстань витягнутої руки. Тренер пропонує уважно подивитися на зорі та обрати найпрекраснішу з них. Можливо, вона буде схожа на мрію дитинства, а можливо, вона нагадає про хвилини радості, щастя, удачі, натхнення?

          Учасники тренінгу милуються своєю зіркою, а потім роблять спробу дотягнутися до неї. Необхідно подумки зняти її з неба, дбайливо покласти перед собою, розглянути її та запам’ятати, як вона виглядає, яке світло випромінює.

Потім учні проводять долонями по колінах униз до ступнів ніг  і солодко підтягуються, розплющують очі, беруть аркуш паперу, олівці і малюють свою зірку.  

Наприкінці вправи учні вирізають та приклеюють свої зірки на аркуш ватману, моделюючи зоряне небо.

             По закінченню заняття тренер роздає кожному учаснику рекомендації щодо подолання стресових ситуацій та послаблення їхнього негативного впливу на організм  

Додаток 1.

Методи саморегуляції в умовах стресу

           Релаксація – це метод, за допомогою якого можна частково або повністю позбутися фізичного або психічного напруження.

         Зрозуміло, вона не розв’яже всіх проблем, але значною мірою послабить їхній вплив на організм, що є дуже важливим.

            Опанувати методи релаксації потрібно завчасно. Тож скористайтеся наведеними вправами і правилами.

Вправи

  • Сидіть спокійно близько двох хвилин, очі заплющені. Уявіть приміщення, в якому знаходитесь. Спочатку спробуйте обійти подумки всю кімнату (уздовж стін), а потім пересувайтесь по всьому периметру тіла: від голови до п’ят і назад.
  • Уважно стежте за диханням, дихайте носом. Зосередьтеся на своєму спокійному подиху упродовж 1-2 . Спробуйте не думати ні про що інше.
  • Зробіть неглибокий вдих і на мить затримайте подих. Одночасно різко напружте усі м’язи на кілька секунд, намагаючись відчути напруження в усьому тілі. На видиху розслабтеся. Повторіть тричі.
  • Зробіть глибокий вдих і затримайте подих – грудні м’язи напружені. Відчуйте це напруження, а потім зробіть різкий видих, розслабте грудну клітку, повторіть тричі.
  • Злегка підніміть обидві руки, розтавивши пальці якомога ширше, начебто граєте на піаніно, намагайтеся охопити якомога більшу кількість клавіш. Фіксуйте це положення пальців упродовж декількох секунд, намагаючись відчути напруження. Потім розслабтеся, руки вільно опустіть на коліна. Повторіть тричі.

 

 

 

 

 

 Самоорганізація діяльності під час підготовки до іспитів

Правило 1. Заздалегідь розплануйте свій час, щоб у години занять ніщо не відволікало вас.

Правило 2. Розпочинаючи роботу, завчасно організуйте своє робоче місце.

Правило 3. Приступаючи до занять, максимально мобілізуйте свою волю, покиньте усі зайві думки. Найкращий спосіб – попередній перегляд матеріалу, складання плану майбутньої роботи.

Правило 4. Стійкість уваги багато в чому залежить від того, наскільки добре ви розумієте досліджуваний матеріал (розуміння значною мірою ґрунтується на знанні попередніх розділів програми).

Правило 5. Якщо зосередити увагу на навчальному матеріалі заважають хвилювання, тривога, пов’язані з майбутнім тестуванням, сторонні думки, то займіться конспектуванням та читанням досліджуваного матеріалу вголос. Після того, як ви зосередитесь, можна читати „про себе”.

Правило 6. Чергуйте читання з переказуванням, розв’язанням завдань. Бо саме одноманітна діяльність спричиняє зниження уваги. Однак така зміна не повинна бути занадто частою: це призводить до зайвої суєти, поверхневого сприйняття навчального матеріалу.

Правило 7. Якщо під час читання ви раптом усвідомили, що на якийсь час „відключилися”,  поверніться до того місця, де відбулося відключення. Визначити його досить легко: весь попередній текст під час повторного читання сприйматиметься як незнайомий. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прийоми раціонального запам’ятовування

      Мала мнемотехніка:

  • Запам’ятовувати перед сном, у стані розслаблення, або після сну, відпочинку;
  • „Не за один раз”: значну роль відіграють повторення (через 2-3 дні);
  • Чергувати сприйняття та відтворення;
  • Сенсорна (почуттєва) опора – допоміжні прийоми:
  • вузлики на пам’ять;
  • підкреслення;
  • асоціювання із предметами;
  • Зумовлювання, воно може бути:
  • ситуативним (учні у тих самих умовах);
  • ритмічним (учіть в тому самому темпі);
  • емоційним (під музику);
  • Емоційне налаштування на роботу (продуктивність пам’яті зростає);
  • Вербалізація образів (проказування, порівняння).

Велика мнемотехніка:

  • Версифікація (запам’ятовування у віршах);
  • Кріптографування (перекодування);
  • Виділення логічних структур (що головне, у чому суть);
  • Відокремлення знання від незнання;
  • Естетичне (гарне) запам’ятовується краще;
  • Дидактичний прийом (вивчили розділ, придумали завдання).

Правила збереження знань:

  • виділіть те, що потрібно запам’ятати;
  • облиште сторонні думки, зосередьтеся на тому, що треба запам’ятати;
  • Виділіть в об’єктах головне і другорядне, знайдіть зв’язки між об’єктами, використайте мнемотехніку;
  • У складному матеріалі обов’язково виділяйте значеннєві віхи;
  • Ураховуйте свій тип пам’яті;
  • Систематично повторюйте та відтворюйте матеріал, який запам’ятали;
  • Не змішуйте пізнання та відтворення;
  • У разі виникнення утруднень згадайте обстановку завчання, просувайтеся від окремого факту до системи або від більш загальних знань, необхідних цієї меті.

Роздатка (готує НМЦ)

Рекомендації

 щодо подолання стресових ситуацій та послаблення

їхнього негативного впливу на організм

  • Насамперед необхідно мати достатньо інформації про можливість подібних ситуацій.
  • Придумайте, як запобігти конкретним життєвим ситуаціям, що викликають занепокоєння, щоб не виникла очікувана критична ситуація, або спробуйте знайти способи її пом’якшення.
  • Не робіть поспішних висновків, не приймайте рішень похапцем у стані нервозності або істерії, до того, як очікувана подія сталася. Не кваптеся напередодні самої події, виходячи зі своїх припущень, робити висновки – адже у ваших думках та уяві вже є достатньо „матеріалу”, спроможного продукувати не завжди правильні рішення.
  • Пам’ятайте, що більшу частину ситуацій, які викликають стрес, ви здатні вирішити самі, не вдаючись до допомоги спеціалістів.
  • Дуже важливо мати достатній запас енергії та сили волі для вирішення складних ситуацій - це одна з головних умов активного опору стресові. За можливості. Не піддавайтеся паніці, не впадайте у розпач. Не має нічого гіршого, ніж опустивши руки, покластися на обставини. Навпаки прагніть активно втручатися в ситуацію, яка викликає стрес.
  • Вам необхідно зрозуміти і прийняти, що серйозні зміни, зокрема й негативні – невід’ємна частина життя.
  • Пам’ятайте, що стресогенними життєвими ситуаціями швидше і краще володіють ті, хто вміє використовувати методи релаксації. Це найнадійніший спосіб підготовки та боротьби зі стресами.
  • Активний спосіб життя допомагає створенню захисного фону адаптаційних механізмів проти стресу.
  • Для позбавлення негативного впливу стресової ситуації необхідні „емоційні тили”, які допомагають знайти почуття впевненості в собі і забезпечують вам емоційну та моральну підтримку.
  • Долати стресові ситуації допомагають деякі суспільні інститути.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ УЧНЯМ З ПИТАНЬ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ДО ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Запропоновані  рекомендації з питань психологічної підготовки до ЗНО старших підлітків   спрямовані на розвиток у старшокласників орієнтації на самовиховання та формування навичок самоосвітньої діяльності, зняття психологічної напруги та зниження рівня тривожності. Особливо корисними вони будуть для учнів випускних класів, їх батьків, педагогів та всіх, хто готується складати зовнішнє незалежне оцінювання.

Рекомендації для учнів щодо самовиховання

1. Почніть з набуття звички долати порівняно незначні труднощі  і перешкоди.

2. Надзвичайно небезпечні будь-які самовиправдання. Це неправда не лише для інших, але й для себе.

3. Прийняте одного разу рішення завжди має бути виконане до кінця.

4. Поставлена перед собою мета має бути максимально конкретною, чіткою, реальною та визначеною в часі.  

5. Продумуючи кроки щодо досягнення своєї мети, необхідно аналізувати можливі   перешкоди, подолання яких створює умови для наближення кінцевої мети.

6. Плануйте свій день, тиждень місяць. Дотримуйтесь взятих на себе зобов’язань.

7. Систематично займайтеся  спортом.

8. Найголовніше у самовихованні - це особисте переконання в доцільності та перевагах обраного шляху.

Від чого залежить бажання особистості здійснювати самоосвітню діяльність? Одним із головних чинників є усвідомлення учнем того, що знання, які будуть отримані в процесі самоосвіти, дійсно необхідні саме йому. Як же спонукати себе до самоосвітньої діяльності?

Вчимося спонукати себе до самоосвітньої діяльності

    Проаналізуйте , чи завжди ви це робите:

1. Аналізуєте свої слабкі та сильні сторони.

2. Визначаєте свої потреби, інтереси, мету, мотиви.

3. Знаєте, як долати свої недоліки, бо ознайомилися з інформацією, як це робили видатні люди.

4. Відчуваєте в собі силу здійснити процес самовдосконалення, саморозвитку, самоосвіти.

5. Знаєте, як здобувати інформацію з різноманітних джерел, володієте певними навичками.

6. Самостійно організуєте свою діяльність.

7. Опрацьовуєте матеріал осмислено, знаходите можливості його використання у своєму житті.

Ви все це вмієте робити і робите? Є позитивні результати такої роботи? Чудово! Успіх іде за вами.

Ви відчуваєте певні труднощі? Є бажання подолати їх, але ви не знаєте як? Тоді наступна інформація для вас.

Корисні звички для успішного навчання та самонавчання

Щоб бути успішним у навчанні та самонавчанні, підготуйте себе до цього, формуючи такі звички:

1. Відповідайте за себе. Відповідальність - це усвідомлення того, що для досягнення успіху ви самі маєте визначити свої пріоритети , розподілити час і ресурси.

2. Сконцентруйтеся на своїх цінностях і принципах. Не дозволяйте друзям і знайомим вказувати , що для вас важливо.

3. Поставте першочергові речі першими. Не дозволяйте іншим відвертати увагу від поставленої мети. Визначте час і місце своєї найбільшої продуктивності. Розташуйте пріоритети відповідно до ступеня складності матеріалу.

4. Показуйте себе з кращого боку.

5. Спочатку зрозумійте інших, а потім намагайтеся, щоб зрозуміли вас.

6. Шукайте найкращі шляхи для розв’язання проблем.

7. Будьте вимогливими до себе.

Пам’ятка з самоосвіти

1. Поставивши перед собою завдання самостійно поліпшувати свої досягнення в навчанні, виявляй при цьому наполегливість.

2. Подумай, які риси характеру потрібні тобі в самостійному житті, які з них ти можеш сформувати в себе під час навчання.

3. Проаналізуй, як ти виконуєш навчальні завдання. Дай собі відповідь на запитання:

-   Для чого ти вчишся?

-   Чи вмієш ти самостійно виконувати навчальні завдання?

-   Як ти перевіряєш себе?

-   Як довго ти можеш бути уважним і працездатним ?

-   У який час протягом дня ти працюєш краще?

-   Чи вмієш ти зосередитися на навчальному завданні, коли тобі щось заважає?

Відповідаючи на подані вище запитання, спробуй поставити перед собою завдання поліпшити способи самостійного здобуття знань.

Рекомендації для зняття психологічної напруги, зниження рівня тривожності

    Є багато маленьких хитрощів, які допоможуть людині впоратися з емоційним перевантаженням:

1. Порахуйте до 10 і лише потім повертайтеся до травматичної ситуації.

2. Простежте за своїм диханням. Повільно вдихніть і на деякий час затримайте дихання. Видихайте поступово, через ніс. Прислухайтеся до своїх відчуттів.

3. Наберіть у склянку води та повільно її випийте, сконцентруйтеся на своїх відчуттях.

4. Знайдіть якийсь невеличкий предмет і уважно розгляньте його не менше чотирьох хвилин. Вивчайте його колір, форму, структуру так ретельно, щоб можна було уявити предмет із заплющеними очима.

5. Погляньте на небо, розгляньте все, що ви бачите на ньому.

6. Змочіть обличчя холодною водою.

7. Вийдіть з того приміщення, де вас знайшов стрес.

Для того, щоб ці методи допомагали, їх треба знати напам'ять і постійно виконувати.

Готуємось до тестування по ЗНО

    Уміння, необхідні школярам для виконання тестових завдань:

1. Аналізувати інформацію.

2. Виокремлювати головне.

3. Порівнювати: визначати подібність і відмінності.

4. Працювати зосереджено.

5. Узагальнювати й диференціювати.

6. Структурувати матеріал для відповіді.

7. Міркувати й робити висновки.

 

Поради учню щодо самостійної підготовки

1. Залежно від психологічного типу («жайворонок» чи «сова») максимально використовувати ранкові або вечірні години.                                                                                                                                                                                                                                                                          

2. Складаючи щоденний план підготовки, необхідно чітко визначити, що саме сьогодні потрібно повторити або вивчити.

3. Необхідно чергувати заняття й відпочинок: 40 хвилин занять, потім 10 хвилин перерви (краще в цей час прийняти контрастний душ).

4. Напередодні тестування обов'язково необхідно виспатися. Бажано ввечері здійснити невелику прогулянку.

5. Обов'язково налаштуватися на успішний результат. Ніколи не можна думати про те, що із завданням можна не впоратися.

- Ми впевнені: ви впораєтесь із ситуацією і добре складете ЗНО. Успіх неодмінно приходить до зацікавлених, наполегливих та завзятих.