Вся неправда про ВІЛ/СНІД: розвінчуємо популярні міфи

Вся неправда про ВІЛ/СНІД: розвінчуємопопулярніміфи

Чиможназаразитись ВІЛ/СНІДом через сидінняунітазу, оральний секс, салат, якийприготувала ВІЛ-інфікована подруга? Відповіді – ниже. А ще – інформація про те, як захистити себе.

Найпопулярнішіміфи про ВІЛ/СНІД

  • ВІЛ передається при поцілунку, кашлі і чханні – МІФ

Слина, мокротиння, сльози, піт, сеча, блювотнімаси не можуть стати причиною зараження ВІЛ. Так само абсолютно безпечними є обійми і рукостискання.

  • Можназаразитисьвірусом через побутовіпредмети - посуд, одяг, телефон, унітаз і т.д. – МІФ

Ценеможливо так само, як і зараження через їжу, яку приготувала ВІЛ-інфікованалюдина.

  • ВІЛ можнапідхопити через укуси комах. – МІФ

Комарі, мухи, клопи, воші не можутьпереноситивірусімунодефіциту.

  • ВІЛомможназаразитись через шерсть кішки, укус собаки чиконтакті з дикою твариною. – МІФ

Тварини не можутьпереноситивірусімунодефіциту.

  • Анальний секс не може бути причиною зараження. – МІФ

Будь-якийсексуальний контакт без презервативу (анальний, вагінальний, оральний) може стати причиною зараження.

  • ВІЛом не можназаразитись в салонах краси. – МІФ

Будь-якіінструменти, якібагаторазововикористовують для ін’єкцій, пірсингу, татуювання, можуть стати причиною інфікування. Переконайтеся, щомайстерпростерилізувавінструменти.

  • ВІЛ не передаєтьсявідматері до дитини. – МІФ

ВІЛ передаєтьсяпід час вагітності та пологів, під час грудного вигодовуваннявід ВІЛ-інфікованоїжінки до дитини, якщо не вживатипрофілактичнізасоби.

Як виявити ВІЛ

ВІЛ неможливовизначити за зовнішнімвиглядом. Фахівцістверджують, щокожна друга ВІЛ-інфікованалюдина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараженняВІЛом до вираженнясимптомівСНІДуможе пройти понад 10 років. Виявити проблему можелишеспеціальнийаналізкрові на ВІЛ.

Результатианалізуможуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, щоозначаєнаявністьвірусуімунодефіциту в організмі) абонегативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однакнавіть при негативному статусіслідпам’ятати про «періодвікна» - час з моменту інфікування до можливостівиявитивірус становить 3-6 місяців. Тому лікарірекомендуютьзробитиповторнийаналіз через 3 і 6 місяцівпісляможливогозараження.

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу

Найчастіше – у понад 70% випадків - ВІЛ в Україніпередаєтьсястатевим шляхом. Тому фахівцірекомендуютьвикористовуватипрезервативи, утримуватисьвідсексуальнихконтактів з незнайомими партнерами, а маючипостійного партнера, зберігативірність.

Вірусомімунодефіцитуможназаразитись через кров, тому дужеважливо, щоб для ін’єкційвикористовувалисьлишеодноразовістерильнішприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюрутощо – стерилізувались.

ВІЛ такожпередаєтьсявідматері до дитинипід час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьомувипадкулікаріпроводятьантиретровіруснелікуванняматеріпід час вагітності та пологів, призначаютькесаріврозтин та рекомендуютьштучневигодовування.

ВІЛ і СНІД – в чомурізниця

ВІЛ – вірусімунодефіцитулюдини. Вінвражає і поступовознищуєклітиниімунноїсистемилюдини, якізахищаютьорганізмвідінфекцій. ВІЛ призводить до розвиткуСНІДувпродовж 8-10 років. При належномулікуванніцейпроцесможе бути значнодовшим.

СНІД – синдром набутогоімунодефіциту. Комплекс захворювань, якірозвиваютьсявнаслідокруйнуваннявірусом (ВІЛ) імунноїсистеми.