Я лідер

Година психолога на тему

«Я лідер».

         Як часто вам доводилося чути про когось: «Він (або вона) — природжений лідер»? Мабуть, не так вже й багато людей, які володіють особливими якостями, які цілком природно виводять їх на провідні позиції. А що саме робить цих людей такими? Які особистісні якості лідера, і чи дійсно ці якості даються комусь від природи? І якщо це так, чи означає це, що звичайний, середній людина ніколи не зможе стати лідером?

         Навряд чи це так. Взяти, хоча б, будь-яку керівну посаду — ви згодні, що хороший керівник обов'язково повинен мати задатки ватажка, адже він «веде» за собою колектив? Значить, його основні професійні навички мають не настільки важливе значення, як якості лідерів груп. І що ж, керівником колективу може стати тільки той, хто народився «готовим» лідером? Звичайно, це не так. І якщо ви спрямовані до кар'єрного зростання і хочете стати хорошим керівником, або просто хочете добитися успіху в житті, то вам варто подумати про те, щоб розвинути в собі якості, властиві лідерові.

Хто такий лідер?

Лідер — це той, хто допомагає іншим зробити набагато більше, ніж вони коли-небудь вважали можливим. Лідерство однієї людини допомагає розблокувати потенціал решти, будь то індивідуальні можливості або ж потенціал групи, компанії або організації. Він не розповідає іншим, що робити, але надихає людей і дозволяє їм побачити те, на що вони здатні, а потім допомагає туди «добратися».

Лідерство може бути визначене як здатність однієї людини спонукати інших добровільно слідувати за ним. Це психологічні якості, які являють собою поєднання знань, цінностей, навичок і особливостей поведінки. Лідерство — це процес, який допомагає групі людей в досягненні їхніх цілей.

Лідер завжди бачить чітку картину кінцевої мети, тому він завжди знає, куди йти. Для нього характерне тверде розуміння того, як виглядає успіх і як його можна досягти. Мало того, людина з задатками лідера здатний зберегти своє бачення мети навіть у несприятливих умовах, і при цьому продовжує діяти цілеспрямовано, зберігаючи пристрасну віру в успіх і заражаючи цією пристрастю своїх послідовників.

Хороший керівник досить дисциплінований, щоб працювати над своїм баченням кінцевого підсумку і направляти свої дії та дії команди до досягнення мети. Лідер не страждає «аналітичним паралічем», зате здатний стати джерелом натхнення і вміє інших змусити повірити в успіх. Які ще якості особистості лідера варто відзначити?

Якості, властиві справжньому лідеру

Чи дійсно людина народжується з лідерськими задатками, або розвинути такі вміння та навички може будь-яка людина — питання, яке залишається відкритим для обговорення. Але те, що справжнього лідера відрізняють від інших основні психологічні та особистісні якості, які і роблять їх такими — це незаперечний факт. Давайте вивчимо ці якості докладніше.

  • Чесність. Лідер повинен користуватися довірою своїх послідовників, і чесність в цьому головна його помічниця. Людина, що претендує на віру інших людей в його слова і вчинки, ніколи не стане кривити душею і видавати бажане за дійсне.
  • Відкритість, яка означає можливість почути нові ідеї, навіть якщо вони не відповідають загальноприйнятим способам мислення. Хороші лідери здатні вислухати і прийняти чужу ідею, і не гірше самі можуть придумати і ввести нові способи ведення справ, які до нього ще ніхто не пробував вводити. Відкритість призводить до взаємної поваги і довіри між ведучим і його послідовниками, і дозволяє одним вільно висловлювати нові особисті ідеї, а іншим — почути їх. Відкритий лідер не стане відстоювати перевагу свого бачення шляхів до досягнення мети; навпаки, думки інших він розглядає, як потенційно набагато кращі, ніж його власні пропозиції. Уміння відкрито розглянути альтернативи власним рішенням є важливим навиком для справжнього лідера.
  • Творчий підхід до будь-якої проблеми, який на ділі є результатом здатності думати інакше, ніж це прийнято. Дуже часто так буває, що «замилений» погляд на речі стримує пошук рішення. Лідер зазвичай такої проблеми не відчуває. Творча натура таких людей дає їм можливість побачити те, що інші побачити не здатні, і він веде своїх послідовників в новому напрямку. Найчастіше лідер говорить: «А що, якщо …?», І навряд чи ви від нього почуєте: «Я знаю, що це дурне питання …».
  • Впевненість, яку ні в якому разі не можна плутати з агресивністю. Швидше, це можливість чітко вказати, як треба діяти і чого від цих дій слід очікувати. Лідер повинен бути напористим, щоб отримати бажаний результат. Поряд з упевненістю приходить відповідальність за чітке розуміння того, що послідовники чекають від своїх лідерів. Така людина вселяє впевненість в інших і об'єднує всі зусилля команди для вирішення поставленого завдання.
  • Не можна не згадати почуття гумору, відзначаючи особисті якості будь-якого лідера. Це життєво важливе почуття (в даному випадку), адже воно допомагає зняти напругу і нудьгу, а також розрядити ворожість, яка може виникнути між членами команди. Гумор є своєрідною формою влади, яка забезпечує контроль над робочою обстановкою. А якщо сказати простіше, то гумор сприяє встановленню духу товариства в групі.
  • почуття гумору Люди будуть більш охоче вірити людині, яка пристрасно і віддано ставиться до своєї справи. Лідер повинен стати джерелом натхнення і бути мотиватором для решти. Незважаючи на те, що особисті обов'язки керівника можуть відрізнятися від обов'язків інших членів команди, справжнього лідера все сприймають як частину команди, яка працює для досягнення мети. Така людина не боїться засукати рукави і взятися за «брудну» роботу.
  • Лідер повинен діяти організовано і цілеспрямовано в умовах невизначеності. Люди у важкі моменти завжди дивляться на свого лідера в пошуках впевненості і безпеки.
  • Вміння мислити аналітично. Мало того, що хороший лідер бачить ситуацію в цілому, він може розбити її на частини для найближчого розгляду. Тобто, утримуючи мета в полі свого зору, хороший керівник може розбити її на проміжні цілі, щоб виробити керовані кроки і домогтися прогресу в цьому напрямку.
  • Готовність до змін. Зміни є одним з найбільш очевидних факторів життя, але саме вони завжди зустрічають найбільший опір. Ефективні лідери, навпаки, розуміють важливість змін, хоча ігнорувати неминучість змін і зберігати речі такими, якими вони завжди були, іншим здається простіше. Крім того, лідер не тільки приймає, але й передбачає нововведення.

         Це лише деякі, найголовніші, на наш погляд, особистісні якості сучасного лідера. Вони можуть природним чином присутні в особистості керівника, але, тим не менш, кожну з цих характеристик можна розвивати і зміцнювати. Так само, як ми розвиваємо свої професійні навички. Про це, мабуть, варто поговорити докладніше.

Як розвинути в собі лідерські якості

Ви повинні розуміти, що лідерами не стають відразу. Навіть народжені з лідерськими задатками повинні працювати над собою, щоб підвищити свої шанси досягти високих результатів в якості людини, яка веде за собою команду. Можна було б перелічити багато рис характеру, які, безсумнівно, є важливими. Але психологи, вивчивши історії найбільш відомих людей, склали список з десяти якостей, які необхідно розвивати в собі в першу чергу, якщо ви хочете досягти успіху на цьому терені. Щоб вийти на новий рівень, вам слід розвивати такі якості, притаманні лідеру:

  • Бачення мети

Лідери мають чітке уявлення про те, куди вони хочуть йти і чого вони мають намір домогтися. Вони бачать чітку картину та створюють стратегічний план для досягнення своїх цілей.

Як розробити своє бачення мети: вивчайте біографії великих вождів і успішних людей, читайте нові і класичні мотиваційні книги по веденню бізнесу, спілкуйтеся з людьми, які володіють розвиненими лідерськими навичками. Формулюйте якусь мету на кожен день, і спостерігайте за тим, наскільки вона була точною і чи ефективні були прийняті для її досягнення міри. Поступово ставте перед собою усе більш віддалені особисті цілі.

  • Здатність приймати рішення

Лідери не бояться прийняти складне і непопулярне рішення, тому що вони впевнені в собі і в своїх силах. Вони знають, що нерішучість вбиває ресурси і можливості.

Як відточити свої навички прийняття рішень: починайте приймати рішення в тих областях, де відмова або невдача не стане критичною для вашої впевненості в собі. Якщо рішення виявиться неправильним, витягніть для себе урок і рухайтеся далі.

  • Прийняття ризику

Лідери повинні мати мужність діяти в ситуаціях, коли позитивний результат не гарантований. Вони готові ризикувати невдачею.

Як навчитися йти на ризик: аналізуйте ситуацію, перераховуючи достоїнства і недоліки кожного варіанта, а потім призначте кожному вибору рейтинг факторів ризику від одного до п'яти. Далі визначте вірогідність того, що кожен варіант буде відбуватися саме так, як ви задумали. Все це допоможе вам визначитися, на який ризик ви готові піти і який варіант захочете віддати перевагу.

Порада: не чекайте досконалості. Ніхто не може постійно вигравати. Роблячи помилки, лідери ростуть.

  • Мотивація інших

Лідери можуть викласти своє бачення мети та засобів її досягнення, переконуючи інших в цінності своїх ідей. Вони вміють надихати людей працювати для досягнення загальних цілей і устремлінь до таких висот, про які ці люди навіть не думали, що здатні їх досягти. Під впливом лідера члени команди прагнуть підвищити свої професійні та особистісні якості.

Як мотивувати людей: вивчіть потреби, які можуть мотивувати людей до дії. Тільки зверніть увагу на те, що однаковий результат мотивує не кожної людини. Уважно слухайте інших, щоб дізнатися, що ними рухає.

Порада: мотивуйте співробітників, лише переконавшись, що кожен з них розуміє, як його робота сприяє досягненню спільної мети.

  • Уміння створити команду

Лідери створюють продуктивно діючі групи, які складаються з кращих людей. У команді успішно розвивається дух співробітництва, члени групи легко приходять до консенсусу і вирішення конфліктів.

Як покращити свої навички освіти команди: уникайте упереджених відповідей на кожне питання. Сконцентруйтеся на оцінюванні різних точок зору в ході дискусій, замість того, щоб намагатися довести свою точку зору. Вчіться бачити і використовувати найкращі якості решти членів команди.

  • Прагнення до самопізнання

Лідери знають свої сильні і слабкі сторони і об'єктивно оцінюють свою поведінку. Вони визнають свої недоліки, відкриті для зворотного зв'язку і готові вносити зміни у свої особистісні якості, якщо в цьому є необхідність. Хороший лідер прагне до досконалості. Він не тільки дотримується високих стандартів, але й активно піднімає планку, щоб досягти досконалості в різних областях своєї діяльності.

Як розширити своє самопізнання: аналізуйте свої дії та їх наслідки. Запитуйте думку інших про те, що вам варто було б зробити, щоб поліпшити свої якості керівника.

Порада: ведіть щоденник, в який записуйте найбільш значущі події та інциденти. Так ви завжди зможете оглянутися назад і проаналізувати, що ви зробили добре, а що могли б зробити і краще.

  • Збереження цілісності особистості

Лідери повинні бути надійними, тільки тоді інші стануть слідувати за ними. Чесні відносини, добре контрольовані емоції, передбачувані реакції, відсутність істеричного поведінки і спалахів люті — все це ознаки цілісності. Цілісність дозволяє дотримуватися своїх цінностей, навіть якщо альтернативний шлях може здатися більш простим і селищем великі вигоди. Лідер, який володіє цією рисою характеру, здається своїм послідовникам зрозумілим і надійним, що робить його більш доступним для них. Крім того, він може послужити своєрідною моделлю для людей, які захотіли б йому наслідувати.

Як оцінити свою цілісність: активно шукати зворотний зв'язок з друзями, колегами, навіть з підлеглими. Це допоможе більш чітко визначити свої цінності і міру своєї відповідальності, і ви зможете перевірити, наскільки ваші уявлення про мету і про вашої ролі в колективі збігаються з уявленнями про це інших людей.

  • Робота над собою протягом усьожиття

Лідерам властиве прагнення постійно вчитися, рости і бути відкритими для нових ідей.

Як розширити свої знання: підвищуйте свої професійні якості, спілкуйтеся з колегами для обміну новими ідеями та натхненням, переймайте досвід більш досвідчених лідерів, читайте книги по теорії управління людьмі.Совет: Мудрі лідери шукають партнерів, які могли б доповнити їх власні слабкі сторони.

  • Ефективне спілкування

Лідери можуть передати свої ідеї зовсім різним людям, і вміють коригувати стиль спілкування для того, щоб знайти підхід до будь і взаєморозуміння з кожною окремою людиною.

Як покращити навички спілкування: практикуйте активне слухання і вивчайте невербальні сигнали тіла. «Читайте між рядків» під час розмови, особливо при роботі з веденими членами групи або з підлеглими, які можуть бути іноді не зацікавлені в тому, щоб сказати все, про що вони думають. Викладайте найбільш важливу інформацію, декілька повторюючись, але при цьому кожен раз підносячи її по-різному — щоб кожен міг добре зрозуміти, про що йде мова. Просіть слухачів повторити сказане, щоб переконатися, що їм повністю зрозумілий предмет розмови.

  • Активна допомога іншим в досягненні успіху

Грамотний лідер дає можливість іншим повністю реалізувати свій потенціал, розуміючи, що тим самим тільки зміцнить команду і принесе користь організації.

Як дати іншим поштовх до розвитку: заохочуйте навіть найменший успіх кожного члена команди. Делегуйте деякі свої обов'язки та повноваження своїм послідовникам, якщо відчуваєте, що вони здатні взяти на себе керівну роль.

         Ми змалювали вам «фронт робіт», тобто дали уявлення про те, що вам треба змінити і розвити в собі, щоб дійсно стати лідером, здатним вести за собою людей. Вам, якщо ви дійсно хочете добитися справжнього успіху, належить слідувати нашим радам пункт за пунктом. Ну, а ми хочемо дати вам ще одну невелику пам'ятку — своєрідне керівництво до дії.

Як повинен себе вести справжній лідер

  • Вислухайте іншого, перш ніж почнете говорити сама;
  • Використовуйте «чарівні» слова — «будь ласка» і «спасибі»;
  • Будучи цілеспрямованою, не забувайте допомагати й іншим щодня знаходити рішення проблем;
  • Виконуйте всі свої обіцянки;
  • Будьте готові самі відповідати тим вимогам, які пред'являєте до своїх підопічних;
  • Не скупіться на подяку за добре виконану роботу;
  • Спільно святкуйте всі перемоги, великі і малі;
  • Показуйте приклад у всьому;
  • Будьте по-справжньому зацікавлені в своїх послідовників;
  • Будьте готові взяти на себе відповідальність за погану роботу команди;
  • Зосередьтеся на головній меті.

         Після того, як ви освоїте базові особистісні навички, про які ми вам розповіли, кожен наступний крок вам буде робити все легше і легше. Дуже сподіваємося, що змогли допомогти вам розібратися, як вести за собою людей.

         Головне, ви повинні зрозуміти, що становлення справжнього лідера — це процес, який ніколи не закінчується. Отримуйте задоволення від самовдосконалення і шукайте нові способи, щоб мотивувати інших! Світу не вистачає справжніх лідерів, і хочеться вірити, що ви зважитеся взяти на себе відповідальність і допоможете іншим людям знайти свій шлях у житті.